forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Samyang 12 2.0 czy Samyang 8 2.8 -mocowanie sony E

borkowski - Czw 02 Lip, 2015
Temat postu: Samyang 12 2.0 czy Samyang 8 2.8 -mocowanie sony E
Hej,
przymierzam się do zakupy Sony A6000, póki co będzie on z kitowym obiektywem, aparat z przeznaczeniem wakacyjnym, plus filmiki - użytkowany głównie przez Żonę. Biorę również na wakacje swojego C6D z S35 i C135.

Od dawna zastanawiałem się nad zakupem Fisheye, postanowiłem, iż dokupię go przy zakupie Sonego (lub innego bezlusterkowca, ale 95% będzie to Sony).

Fisheye ma swoje zalety i wady. Zastanawiam się stąd czy nie kupić zamiast niego jednak czegoś szerokiego, ale bez typowych fisheyeowych zniekształceń czyli Samyang 12 2.0. Jednak tutaj pole widzenia wynosi ok 102 stp.

Kusi pole widzenia w Fishu, odrzucają delikatnie zniekształcenia.
W 12 2.0 kusi brak zniekształceń, odrzuca delikatnie polew widzenia (choć nadal jest bardzo duże).

Jakie są wasze doświadczenia, opinie, sugestie?

komor - Czw 02 Lip, 2015

Skoro zabierasz też 6D, to czy nie jesteś zainteresowany Samyangiem 14/2.8, który podpięty do pełnej klatki dałby Ci szerszy kąt widzenia niż Sa12 na Sony?
borkowski - Czw 02 Lip, 2015

Zakup Fisha lub innego szerokiego odrzuciłem jeżeli chodzi o system Canona, który posiadam.

Z prostej przyczyny - docelowo chciałbym mieć zestaw, z którym nie musiałbym zabierać dodatkowego plecaka na niektóre kierunki wakacyjne. Stąd decyzja, iż pójdę delikatnie w rozbudowę i uzupełnienie Sonego.