|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon EII vs Zeiss 8x30b oberkochen ?
Binoman89 - Czw 02 Lip, 2015 Temat postu: Nikon EII vs Zeiss 8x30b oberkochen ? Jak sie ma sprawa miedzy tymi dwoma lornetkami >? ogólnie takie małe porównanie optyczno-mechanicznie. Widziałem jak kiedyś Arek pisał, iż nikon kasuje starego poczciwego zeissa . Czy warto wydać ok tyś. wiecej na nikona ? Czy też zeiss nadal potrafi cieszyć oko Nigdy nie miałem możliwości porównania ani jednej z nich Polegam na waszym zdaniu Jakaś ciekawa alternatywa 8x30 z polem +8 mile widziana
Arek - Pią 03 Lip, 2015
Nikon jest lepszy w zasadzie pod każdym względem. Dominuje polem widzenia, klarownością obrazu i odwzorowaniem bieli, a nawet skorygowaniem tego pola na brzegu. No i wcale nie ma tutaj 1000 zł różnicy.
Zeissy Oberkochen w stanie kolekcjonerskim to poziom cenowy 1000-1500 zł, a Nikon E2 to 1699 zł za nowiutką sztukę.
A te 8x30 z polem >8 stopni to tylko Porro czy dachówki też bierzesz pod uwagę? I w jakim budżecie chcesz się zmieścić?
Binoman89 - Pią 03 Lip, 2015
Myślałem nad konstrukcją klasyczna takie cieszą nie tylko użytkowaniem
Arek - Pią 03 Lip, 2015
No to posiadanie czegoś z serii EII (a najlepiej obu) jest obowiązkowe
Z bardzo udanych Porro 8x30 jest jeszcze Steiner Nighthunter, ale on nie ma pola większego od 8 stopni. Niemniej klarowność, czystość i biel jego obrazu przewyższa i Zeissa i Nikona E2.
Binoman89 - Sob 04 Lip, 2015 Temat postu: Nikon EII vs Zeiss 8x30b oberkochen Arku sęk w tym że znajomy ma do sprzedaży dziewiczo zachowanego zeissa west 8x30 z papierami, dowodem zakupu i futerałem wszystko za 500zł I tak myślę czy zadowoli mnie ten model do podgladu krajobrazu. Wiem że to stara technologia powłoki słabe, brak odpowiedniego uszczelnienia, lecz za taka kwote mogę również mieć kawałek historii
Arek - Sob 04 Lip, 2015
To brać i się nie zastanawiać.
Tylko, że pamiętaj, że to jest wersja 8x30B, która ma mniejsze pole niż 8x30.
8x30 miała 8.5 stopnia. Pierwsze modele 8x30B miały tylko 6.3 stopnia, a późniejsze 7.4 stopnia.
goornik - Sob 04 Lip, 2015
...a ja będę miał do sprzedania nówkę 8x30 E II
Binoman89 - Nie 05 Lip, 2015 Temat postu: Nikon EII vs Zeiss 8x30b oberkochen Arku czy istniały jeszcze jakieś różnice miedzy nowym a starym zeiss > chodzi o obraz
Arek - Nie 05 Lip, 2015
8x30B był produkowany do 1978 roku więc ostatnie serie powinny mieć powłoki wielowarstwowe. Tak przynajmniej sądzę, bo nie miałem w rękach tak późnego egzemplarza.
|
|