forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Czyszczenie matówki i lustra

cartman1285 - Pon 07 Kwi, 2008
Temat postu: Czyszczenie matówki i lustra
Witam. Mam Canona 400D od jakiegoś tygodnia i wraz z upływającym czasem zauważam w wizjerze coraz więcej pyłków i innych zabrudzeń. Wizjer jest czysty więc to raczej na matówce albo lustrze są owe zabrudzenie (po zdjęciu obiektywu też widoczne ). Czy da się wyczyścić matówkę i/lub lustro we własnym zakresie czy skazany jestem na serwis ? A może wyolbrzymiam problem i trzeba się z tym pogodzić. Pyłki najbardziej przeszkadzają kiedy robie zdjęcia jasnych jednolitych obiektów jak np. niebo.
komor - Sro 09 Kwi, 2008

Po tygodniu już masz zabrudzenia? Jeśli to na matówce to zaopatrz się w gruszkę foto, ja mam taką z pędzelkiem i tym można wymieść co tam się nazbierało. Pędzelki pewnie nie są polecane do matrycy, ale matówkę i inne kąty tym sprzątam. Gruchę z pędzlem kupisz w byle MediaMarktcie i pewnie w dobrym sklepie foto - też.
007areka - Czw 10 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Po tygodniu już masz zabrudzenia? Jeśli to na matówce to zaopatrz się w gruszkę foto, ja mam taką z pędzelkiem i tym można wymieść co tam się nazbierało. Pędzelki pewnie nie są polecane do matrycy, ale matówkę i inne kąty tym sprzątam. Gruchę z pędzlem kupisz w byle MediaMarktcie i pewnie w dobrym sklepie foto - też.

tylko grucha a grucha jest roznica. jedna dmucha a druga nie(kiepsko)

mnich - Pią 11 Kwi, 2008

jak z gołębiami :)
Siedzą dwa gołębie na drzewie, jeden grucha a drugi jabłko.
Polecam odkurzacz.

cartman1285 - Pią 11 Kwi, 2008

Dzięki. Nie wiedziałem czy w ogóle sie do tego dotykać ale ciesze sie że takie rzeczy się robi samemu. Pyłków nie jest dużo ale są zauważalne i trochę denerwują. Nie przeszkadza to w kadrowaniu ale wiecie jak to jest na początku, dla nowego sprzętu chce się jak najlepiej :smile:
007areka - Pią 11 Kwi, 2008

...rob foto a czysczenie zostaw serisowi
prolife - Nie 15 Cze, 2008

Znam kilku "smialkow", ktorzy zaczeli proby z czyszczeniem matowki... Pomimo wszystko - nie polecam! Na ogol mozna bardziej "zaparosic" (czyt. paprochy), lub nawet wetrzec brud mocniej; a byli i tacy, ktorzy "rozmazali" punkty AF i teraz im swieca z poswiacie "czerwonego ksiezyca" :) Podzielam zdanie kolegow. Ryzyko duze... a jak juz - to nie grucham lecz "odkurzacz". Paprochy w wizjerze... To chyba urok SLR. Jezeli urok, to sie tym nie przejmowac, ale byc dumnym, ze sie ma lustro!

(dumny posiadacz 450d :)

rafalg - Nie 15 Cze, 2008
Temat postu: Re: Czyszczenie matówki i lustra
cartman1285 napisał/a:
Witam. Mam Canona 400D od jakiegoś tygodnia i wraz z upływającym czasem zauważam w wizjerze coraz więcej pyłków i innych zabrudzeń. Wizjer jest czysty więc to raczej na matówce albo lustrze są owe zabrudzenie (po zdjęciu obiektywu też widoczne ). Czy da się wyczyścić matówkę i/lub lustro we własnym zakresie czy skazany jestem na serwis ? A może wyolbrzymiam problem i trzeba się z tym pogodzić. Pyłki najbardziej przeszkadzają kiedy robie zdjęcia jasnych jednolitych obiektów jak np. niebo.

Można spróbowac gruszką przedmuchać może pomoże. Bardziej inwazyjnych metod nie polecam można nieodwracalnie uszkodzić matówkę (kiedyś to zrobiłem). Oddanie do serwisu będzie najlepszym rozwiązaniem. Koszt minimalny a na pewno zrobią to lepiej.

meis - Sob 16 Sie, 2008

tylko uwaga na gruchy czytałem gdzieś, że ktoś kupił z apteki i miała w środku talk - tyle szczęścia, że najpierw spróbował dmuchać na rękę a nie od razu w korpus :)
odkurzaczem ? zawsze wydawało mi się, że z tyłu odkurzacza też wylatuje kurz ( może prędzej suszarką - ustawiając ją na zimny podmuch )

mnich - Sob 16 Sie, 2008

meis, Nie chodzi o to aby dmuchać do, tylko oto aby wyciągnać brud ze środka...