|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Czyszczenie matówki i lustra
cartman1285 - Pon 07 Kwi, 2008 Temat postu: Czyszczenie matówki i lustra Witam. Mam Canona 400D od jakiegoś tygodnia i wraz z upływającym czasem zauważam w wizjerze coraz więcej pyłków i innych zabrudzeń. Wizjer jest czysty więc to raczej na matówce albo lustrze są owe zabrudzenie (po zdjęciu obiektywu też widoczne ). Czy da się wyczyścić matówkę i/lub lustro we własnym zakresie czy skazany jestem na serwis ? A może wyolbrzymiam problem i trzeba się z tym pogodzić. Pyłki najbardziej przeszkadzają kiedy robie zdjęcia jasnych jednolitych obiektów jak np. niebo.
komor - Sro 09 Kwi, 2008
Po tygodniu już masz zabrudzenia? Jeśli to na matówce to zaopatrz się w gruszkę foto, ja mam taką z pędzelkiem i tym można wymieść co tam się nazbierało. Pędzelki pewnie nie są polecane do matrycy, ale matówkę i inne kąty tym sprzątam. Gruchę z pędzlem kupisz w byle MediaMarktcie i pewnie w dobrym sklepie foto - też.
007areka - Czw 10 Kwi, 2008
komor napisał/a: | Po tygodniu już masz zabrudzenia? Jeśli to na matówce to zaopatrz się w gruszkę foto, ja mam taką z pędzelkiem i tym można wymieść co tam się nazbierało. Pędzelki pewnie nie są polecane do matrycy, ale matówkę i inne kąty tym sprzątam. Gruchę z pędzlem kupisz w byle MediaMarktcie i pewnie w dobrym sklepie foto - też. |
tylko grucha a grucha jest roznica. jedna dmucha a druga nie(kiepsko)
mnich - Pią 11 Kwi, 2008
jak z gołębiami
Siedzą dwa gołębie na drzewie, jeden grucha a drugi jabłko.
Polecam odkurzacz.
cartman1285 - Pią 11 Kwi, 2008
Dzięki. Nie wiedziałem czy w ogóle sie do tego dotykać ale ciesze sie że takie rzeczy się robi samemu. Pyłków nie jest dużo ale są zauważalne i trochę denerwują. Nie przeszkadza to w kadrowaniu ale wiecie jak to jest na początku, dla nowego sprzętu chce się jak najlepiej
007areka - Pią 11 Kwi, 2008
...rob foto a czysczenie zostaw serisowi
prolife - Nie 15 Cze, 2008
Znam kilku "smialkow", ktorzy zaczeli proby z czyszczeniem matowki... Pomimo wszystko - nie polecam! Na ogol mozna bardziej "zaparosic" (czyt. paprochy), lub nawet wetrzec brud mocniej; a byli i tacy, ktorzy "rozmazali" punkty AF i teraz im swieca z poswiacie "czerwonego ksiezyca" Podzielam zdanie kolegow. Ryzyko duze... a jak juz - to nie grucham lecz "odkurzacz". Paprochy w wizjerze... To chyba urok SLR. Jezeli urok, to sie tym nie przejmowac, ale byc dumnym, ze sie ma lustro!
(dumny posiadacz 450d
rafalg - Nie 15 Cze, 2008 Temat postu: Re: Czyszczenie matówki i lustra
cartman1285 napisał/a: | Witam. Mam Canona 400D od jakiegoś tygodnia i wraz z upływającym czasem zauważam w wizjerze coraz więcej pyłków i innych zabrudzeń. Wizjer jest czysty więc to raczej na matówce albo lustrze są owe zabrudzenie (po zdjęciu obiektywu też widoczne ). Czy da się wyczyścić matówkę i/lub lustro we własnym zakresie czy skazany jestem na serwis ? A może wyolbrzymiam problem i trzeba się z tym pogodzić. Pyłki najbardziej przeszkadzają kiedy robie zdjęcia jasnych jednolitych obiektów jak np. niebo. |
Można spróbowac gruszką przedmuchać może pomoże. Bardziej inwazyjnych metod nie polecam można nieodwracalnie uszkodzić matówkę (kiedyś to zrobiłem). Oddanie do serwisu będzie najlepszym rozwiązaniem. Koszt minimalny a na pewno zrobią to lepiej.
meis - Sob 16 Sie, 2008
tylko uwaga na gruchy czytałem gdzieś, że ktoś kupił z apteki i miała w środku talk - tyle szczęścia, że najpierw spróbował dmuchać na rękę a nie od razu w korpus
odkurzaczem ? zawsze wydawało mi się, że z tyłu odkurzacza też wylatuje kurz ( może prędzej suszarką - ustawiając ją na zimny podmuch )
mnich - Sob 16 Sie, 2008
meis, Nie chodzi o to aby dmuchać do, tylko oto aby wyciągnać brud ze środka...
|
|