|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego systemu
maarten - Czw 09 Lip, 2015 Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego systemu Zdecydowałem się na aparat z matrycą FF, choć przez dłuższą chwilę kusił mnie system Fuji. Chciałbym pominąć dyskusję dlaczego nie inny format, na ile widać różnicę między APS-C itd. Może to mój kaprys ale nie chcę z niego rezygnować Godzę się z większymi gabarytami, może z tego wyrosnę.
Na chwilę obecną nie mam sprecyzowanej specyfiki pracy, będzie po trochu "reportażu", portretu, zdjęć z lampą, zdjęć nocnych.
Myślałem o którymś Sony A7, ale obiektywów mało, pewnie się pojawią, ale wydaje się być drogo. Kusi jednak możliwość podpięcia czegokolwiek. Jeśli pójdę w Canona pierwszą puchą będzie 6D, u Nikona D600/D610.
W systemie szukałbym (zaznaczam, że nie gardzę "kundlami" ) czegoś szerokiego do zdjęć nocnego nieba, stałki 35, 50 i portretówki, oraz obiektywu typu Tamron 24-70 2.8 i 70-200 (na razie nie określam jaka światłosiła i czy stabilizacja bo to dalszy zakup). Zaznaczam przy tym, że nie będą to obiektywy z najwyższej półki, ale chociaż przyzwoite, najlepiej nie wielkogabarytowe Czy zahaczam tu o ofertę Ery?
W Canonie kusi mnie bardzo zgrabny 40 2.8. Świetne gabaryty, a i obrazek też mi się podoba. Może to dziwne ale głównie ten obiektyw sprawia, że jestem za C. Zastanawiam się też nad nową 50 ale jeszcze zastanowię się nad sensem jej zakupu.
W Nikonie z tego co zdążyłem się zorientować siedzi lepsza matryca, ale tylko do pewnego ISO? Potem osiągi się zrównują? Zachęcano mnie też lepszymi stalkami niż w Canonie. Straszono mnie natomiast serwisem.
Proszę o Wasze zdanie na ten temat i podzielenie się Waszą wiedzą. Dziękuję z góry!
[ Dodano: Czw 09 Lip, 2015 14:03 ]
Zapomniałem zapytać. EF podepnę pod APS-C, a EF-S pod FF już nie?
|
|