|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic LUMIX DMC-GF5 vs Olympus xz-10
6marcin6 - Pon 13 Lip, 2015 Temat postu: Panasonic LUMIX DMC-GF5 vs Olympus xz-10 Witam mam mozliwosc kupienia dwoch aparatow w pododnej cenie, ktory bedzie lepszych w trybie automatycznym do zwyklych zdjec na wakacjach panasonic LUMIX DMC-GF5 z kitowym obiektywem czy olympus xz-10. Z gory dziekuje za pomoc
WueN - Wto 14 Lip, 2015
GF5 nie miałem w ręku (miałem wcześniejszy model gf3), xz-10 ma moja Pani. Olek to bardzo fajny aparacik, bardzo przyjemny w obsłudze, ale nie w trybie auto. Tryb auto w tym aparacie to nieporozumienie: dziwne kolory, czasem dziwne parametry i znikające szczegóły. Moim zdaniem, jeśli zdecydujesz się ten aparat, warto ustawić sobie autoISO w zakresie 100-800, skonfigurować sobie włączanie filtra ND pod przyciskiem Fn, nauczyć się używania pokręteł sterujących, trochę zasad ekspozycji, przymykania przysłony i będzie ok.
GF5 to chyba bezpośredni następca GF3, chyba mają takie same matryce, a ta w gf3 nie zachwycała (nawet w porównaniu z o trzy lata starszym e-520), ale i tak chyba będzie dawała lepszy obrazek na niskich czułościach, niż to maleństwo z olympusa. Przy kwotach rzędu 750-800 złotych poszukałbym samsunga nx1100, można kupić nowe egzemplarze, a to aparat, który da zdecydowanie lepszy obrazek, niż oba wcześniej wymienione.
6marcin6 - Wto 14 Lip, 2015
Kupilem aparat olympus xz-10 i jak na razie pierwsze wrazenia sa bardzo negatywne. Rzeczywiscie w trybie automatycznym zdjecia czasami wychodza nie ciekawe, szczegolnie jest problem z lampa blyskowa nie wlacza sie kiedy trzeba lub aparat dobiera wysokie wartosci iso np 3200
WueN - Wto 14 Lip, 2015
Dlatego warto przełączyć się na tryb A i wyrobić sobie kilka odruchów
6marcin6 - Wto 14 Lip, 2015
Jesli kupielm olympusa musze sie nauczyc obslugi, czemu lepiej uzywac trybu a, a nie P. Nie wiem dokladnie kiedy uzywac jakiej przeslony,a w trybie P moge rowniez ustawic czulosc iso, tylko teraz pytanie czym tak na prawde rozni sie tryb P od iauto
WueN - Sro 15 Lip, 2015
To moje zdanie, mogę nie mieć racji.
W trybie P i w jasnych okolicznościach przyrody aparat lubi sobie ustawić przysłonę 7.1 czy 8, wtedy rozdzielczość spada. W A to ty ustawiasz przysłonę.
6marcin6 - Sro 15 Lip, 2015
Jest gdzies jakis dobry poradnik kiedy w jakich sytuacjach uzywac jakies przyslony? W typowych warunkach w swietle slonecznym, np na plazy jaka najczesciej warto uzywac przeslone?
Sunders - Sro 15 Lip, 2015
http://www.skapiec.pl/site/cat/1025/comp/603265
6marcin6 - Sro 15 Lip, 2015
Zdjecia w nocy osobom na tle swiatel, w jakim trybie najlepiej robic tym aparatem. Wczesniej mialem canona sx220 i boje sie,ze ogolnie zdjecia nowym aparatem bede mial gorze niz starym
WueN - Czw 16 Lip, 2015
Pokaż o jakie zdjęcia Ci chodzi.
6marcin6 - Czw 16 Lip, 2015
Typowe zdjecia widokow lub osob w ladna sloneczna pogode, z tego co widze canon dobieral najczesciej przeslone 4.0, czyli mysle, ze jak dla mnie najlepiej bedzie uzywac przyslony w okolicy 4,0 i ewentualnie zmiejszac w przypadku gorszej pogody lub pozniejszej godziny kiedy sie robi coraz ciemniej.
WueN - Pią 17 Lip, 2015
6marcin6 napisał/a: | Zdjecia w nocy osobom na tle swiatel, |
Pytałeś o to.
6marcin6 - Pią 17 Lip, 2015
Przykladowo takie dwa zdjecia ( ponizej) chyba najlepie z przyslona 1,8 lub w jakims trybie ze scenerii, a zdjecia powyzsze ktore dalem powyzej chyba w 4.0. Ma ktos ewentualnie jakies inne porady, gdzies wyczytalem, ze najlepiej ustawic tryb kolor na portret i tak ustawilem.
WueN - Pią 17 Lip, 2015
1. Zdjęcie z lampą, możesz auto czy co tam chcesz, ja jestem miłośnikiem trybu A.
2. W tym olku masz obiektyw o dwie działki jaśniejszy, więc w takich okolicznościach będziesz mógł robić zdjęcia i z mniejszą wartością iso i z krótszym czasem.
6marcin6 - Pią 21 Sie, 2015
witam ponownie
Powoli przymierzam sie do sprzedania olympusa xz-10 i szukam uzywany aparat sony rx100 do 1000zl.
Potrzebuje do pazdziernika aparat na wesele, a mam okazje teraz kupic w dobrej cenie (750zl) SONY NEX-3N z kitowym obiektywem. Moje pytanie jest takie czy jesli nie znalazlbym sony rx100 co bedzie lepszym wyborem do robienia zdjec podczas wesele ( glownie podczzas zabawy na sali) Olympus xz-10 czy SONY NEX-3N z kitowym obiektywem. z jeden strony wydaje sie, ze sony pwoinien zrobic lepsze zdjecia, ale z drugiej strony olympus ma ajsny obiektyw 1,8, a sony 3,5. Z gory dziekuje za pomoc
|
|