forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Test aparatu Panasonic FZ1000

hijax_pl - Wto 14 Lip, 2015
Temat postu: Test aparatu Panasonic FZ1000
W imieniu Redakcji zapraszam do lektury

http://www.optyczne.pl/27...DMC-FZ1000.html

komor - Wto 14 Lip, 2015

Powiem tak. Bardzo cenię produkty Panasonika i są one zwykle dopracowane. Ale jak widzę współczesny marketing mówiący: Panas FZ1000 nagrywa w 4K, a potem się okazuje że owszem, ale obcina obraz 8 Mpix ze środka matrycy zmieniając kąty widzenia, to przypominają mi się pierwsze lustrzanki Sony SLT, które chwaliły się że mają 10 kl/s, tylko zapominano dodać, że bez pomiaru światła i działania autofocusa.

Wiem, że z tym obcinaniem 4K to nie jest jedyny taki, ale moim zdaniem to jest 4K*, a nie 4K. A jeszcze na dodatek okazuje się, że wideo 4K po resamplingu do Full HD ma lepszą jakość niż natywne nagrywanie Full HD, to jest to dla mnie porażka inżynierska. Skoro procesor i cały układ ma wystarczają moc i przepływność do sczytania środka matrycy w rozdzielczości 4K, to czemu nie wykorzystuje tego do łączenia linii i generowania lepszego obrazu w trybie Full HD?

heeros - Pon 24 Sie, 2015

Polecono mi FZ1000 jako jeden z modeli obok olympusa stylus1 i RX10 . Rozważam głównie pod relacje koncertowe i street foto , jako uzupelnie bezlusterkowca E-M10 ze stalka. Co byscie polecali z jasnym szklem srednim zoomem dotykowym ekranem ?