|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - WP2 10x50
lech pepliński - Czw 16 Lip, 2015 Temat postu: WP2 10x50 Byłem dzisiaj w Ecotone zobaczyć powyższą lornetkę . Może trafiłem na wadliwą sztukę , ale
jak dla mnie tragedia .
Mam wadę - 2,5 na prawym oku i nie można tej wady skorygować . Nie wiem czy regulacja działa w zakresie jednej dioptrii .
Ustawiając ostrość w skrajne położenia zmienia się jasność obrazu i to znacznie .
Dla porównania 10x 40/42 (nie pamiętam) tych wad nie ma (ale cena około 1000 zł ) . Ostrość na prawym oku reguluje się poprawnie . Wprawdzie do skrajnego położenia , ale obraz jest ostry.
Guliwer - Czw 16 Lip, 2015
Lornetki CF mają zazwyczaj zakres regulacji na jednym z okularów +/- 2 Dioptrie.
Zatem powinieneś dostosować ostrość do swojej wady wzroku.
W starszych modelach były podziałki z cyframi dioptrii, teraz zazwyczaj jest tylko zaznaczone +, -
Zmiana jasności przy kręceniu regulatorem i to wyraźna jest jakaś zagadkowa. Pewnie rzeczywiście wada tego egzemplarza.
kivirovi - Czw 16 Lip, 2015
prawdopodobnie pojawia sie winietowanie. Mozliwe, ze fizjologicznie ta lornetka sie dla ciebie po prostu nie nada
Abs - Pią 17 Lip, 2015
Po pierwsze to nie jest jakaś wybitna lornetka a po drugie dobrze przyłożyć egzemplarz do własnego oka. Ja ma niedużą wadę wzroku ale w niektórych modelach trudno mi ją skorygować a inne pasują.
Guliwer - Pią 17 Lip, 2015 Temat postu: Re: WP2 10x50
lech pepliński napisał/a: |
Mam wadę - 2,5 na prawym oku i nie można tej wady skorygować . |
Nie można skorygować szkłami ? Żadne okulary nie spowodują, że będziesz czytał literki pod czerwoną kreską na tablicy do badania ostrości wzroku?
To chyba znaczy, że nie jest to wada refrakcji oka.
Albo coś źle zrozumiałem.
|
|