forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Kamera czy aparat ?

krakus - Pon 07 Kwi, 2008
Temat postu: Kamera czy aparat ?
Mam taki dylemat... Moge sobie pozwolic na zakup Canona 40d lub JVC GZ-HD7

http://www.skapiec.pl/site/cat/18/comp/190934

Z tym, ze bije sie od jakiegos czasu z myslami co wybrac ? Uwielbiam zarowno robic zdjecia (do tej pory mialem kompakt) jak i kocham kino, filmy, bawic sie z montazem i efektami, krecic amatorskie krotkie metraze, etiudy itp.

Wiem, ze sam powinienem najlepiej wiedziec i wreszcie sie zapewne zdecyduje, ale moze macie jakies ciekawe uwagi ? :roll:

pozdrawiam

komor - Wto 08 Kwi, 2008

No nie da się ukryć, że taką decyzję powinieneś jednak podjąć sam. Ja mogę tylko powiedzieć, że moja kamera leży głównie odłogiem, bo jak nawet jakiś materiał nagram, to nie mam czasu potem go zmontować, dopieścić i zapisać sensownie. Potem leżą mi na dyskach gigabajty plików DV i nie mam co z tym zrobić... Może na emeryturze to posprzątam... :oops:
Allan - Wto 08 Kwi, 2008

Jesli jestes w stanie to zrobic to najlepiej kup oba, pobaw sie i zobacz przy czym spedzasz wiecej czasu.
Potem to drugie odnies z powrotem do sklepu :???:

pdf100 - Wto 08 Kwi, 2008

a może poprostu kup 400D z 17-70 sigmy i troche gorszą kamerkę :roll:
goltar - Wto 08 Kwi, 2008

Albo zaawansowany kompakt typu Canon S5 IS, będziesz mógł robić zdjęcia i kręcić filmy...
Marian - Wto 08 Kwi, 2008

krakus napisał/a:
Z tym, ze bije sie od jakiegos czasu z myslami co wybrac ?
A co chcesz rejestrować?.

Jeśli ruchome sekwencje to kamera.

Jeśli efekt ma być w postaci odbitek to foto.

No a jeśli jedno i drugie, to trzeba mieć i kamerę i foto, itd.

krakus - Wto 08 Kwi, 2008

W tym wlasnie problem, ze przyjemnosc sprawiaja mi obie formy artystycznego wyrazu...
A na kamere i aparat mnie nie stac. Tzn stac byloby mnie na dwie tansze, ale zamiast takiego kompromisu wole juz wydac calosc na cos bardzo dobrego. No coz musze to przemyslec...

Marian - Wto 08 Kwi, 2008

krakus napisał/a:
ale zamiast takiego kompromisu wole juz wydac calosc na cos bardzo dobrego.
Uważam że nie ma w tej chwili czegoś bardzo dobrego za rozsądne pieniądze, jest to tylko za "chore pieniądze". Oczywiście dużo zależy od tego jakie masz wymagania jakościowe, czyli co uważasz za coś bardzo dobrego.
Arek - Sro 09 Kwi, 2008

Albo poczekać na Casio:
http://www.optyczne.pl/57...ja_aparatu.html

Masz aparat i możliwość kręcenia filmów FullHD

Prysiu - Sro 09 Kwi, 2008
Temat postu: Re: Kamera czy aparat ?
krakus napisał/a:
Uwielbiam zarowno robic zdjecia (do tej pory mialem kompakt) jak i kocham kino, filmy, bawic sie z montazem i efektami, krecic amatorskie krotkie metraze, etiudy itp.

Po tym, co napisałeś wybrałbym kamerę. Zwróć uwagę na to jak mówisz o robieniu zdjęć (tylko słowo "uwielbiam") i o filmowaniu (oglądanie, obróbka, montaże, to, tamto).

Kup kamerę ;)