|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do krajobrazów i bokehu - Pentax k30
andre6612 - Sro 22 Lip, 2015 Temat postu: Obiektyw do krajobrazów i bokehu - Pentax k30 Witam,
planuję w najbliższym czasie zakupić dwa obiektywy do swojego Pentaxa K30 . Pierwszy do zdjęć krajobrazowych, a drugi do zabaw z bokehem. Na ten pierwszy myślę wydać 500-700zł, a na drugi z 200-300zł. Oczywiście myślę tylko o używkach. Co polecacie?
Proszę o pomoc .
Pozdrawiam
komor - Sro 22 Lip, 2015
andre6612, a skąd akurat takie ceny, a nie inne? I jak się one mają do rzeczywistości? Jeśli przez obiektyw do krajobrazu rozumiesz szerokokątny, to będzie raczej trudno w tej cenie zdobyć coś, co da jakość obrazu niegorszą od kitowca, którego zapewne posiadasz. Do „bokehu” może poszukaj jakiejś fajnej pięćdziesiątki? Obiektywy bez AF wchodzą w grę?
andre6612 - Sro 22 Lip, 2015
komor napisał/a: | andre6612, a skąd akurat takie ceny, a nie inne? I jak się one mają do rzeczywistości? Jeśli przez obiektyw do krajobrazu rozumiesz szerokokątny, to będzie raczej trudno w tej cenie zdobyć coś, co da jakość obrazu niegorszą od kitowca, którego zapewne posiadasz. Do „bokehu” może poszukaj jakiejś fajnej pięćdziesiątki? Obiektywy bez AF wchodzą w grę? |
Niestety budżet mam napięty, bo nie byłem przygotowany na nowe wydatki. Ostatnio wypadł mi obiektyw 18-55mm. Od tego czasu nie działa mi ogniskowa 18-50mm i dla tego poszukuję coś nowego na szybko. Liczę, że uda mi się znaleźć fajną okazję, bądź coś wylicytować w dobrych pieniądzach, a jeśli nie to będę zmuszony kupić kit.
Upatrzyłem takie obiektywy do krajobrazów (szerokokątne):
- Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
- Tamron 17-50/2.8
- pentax 16-45
i do bokehu:
-jupiter 9 (niestety trzeba będzie zakupić przejściówkę)
-helios 44 (podobnie jak wyżej)
-MC CHINON AUTO 1,7/50MM
Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę .
Tutejszyn - Sro 22 Lip, 2015
Obiektywy "szerokokątne", które wymieniłeś, wcale nie są takie szerokokątne. Efekt krajobrazowy jest bardzo zwyczajny i o ile nie znajdziesz się w jakimś cudownym, bajkowym miejscu, to będzie raczej średnio. Zresztą, po co ja to mówię, przecież miałeś 18-50, więc wiesz. Szerokokątny obiektyw ma ogniskową (dla matrycy DX) w okolicach 10mm.
komor - Sro 22 Lip, 2015
andre6612 napisał/a: | Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę |
Proponuję skomasować budżet i za całość kupić używkę w lepszym stanie – Tamron 17-50 lub Sigmę 17-70. A który, to akurat temat omawiany szeroko od paru dobrych lat w wątkach z cyklu „Co zamiast kita do…” i paru innych. Jako wycieczkowca wolałbym Sigmę 17-70. Zresztą właśnie z tego powodu ją mam od wielu lat.
Tutejszyn napisał/a: | Obiektywy "szerokokątne", które wymieniłeś, wcale nie są takie szerokokątne. Efekt krajobrazowy jest bardzo zwyczajny i o ile nie znajdziesz się w jakimś cudownym, bajkowym miejscu, to będzie raczej średnio. Zresztą, po co ja to mówię, przecież miałeś 18-50, więc wiesz. Szerokokątny obiektyw ma ogniskową (dla matrycy DX) w okolicach 10mm. |
Niestety, może w przyszłości pomyślę o czymś krótszym (o superszerokokątnym obiektywie). Jak na razie jestem sceptycznie nastawiony do systemu Pentax i nie wiem czy warto w niego inwestować większe kwoty. Za krótko go posiadam i jedynie przez ten okres robiłem zdjęcia ciemnymi obiektywami. Może po zakupie jaśniejszego szkła zostanę oświecony. Pożyczenie obiektywów od znajomych nie wchodzi w grę, bo nikt nie posiada takiego wynalazku, a nawet nie wie o istnieniu takiej firmy .
[ Dodano: Sro 22 Lip, 2015 13:23 ]
komor napisał/a: | andre6612 napisał/a: | Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę |
Proponuję skomasować budżet i za całość kupić używkę w lepszym stanie – Tamron 17-50 lub Sigmę 17-70. A który, to akurat temat omawiany szeroko od paru dobrych lat w wątkach z cyklu „Co zamiast kita do…” i paru innych. Jako wycieczkowca wolałbym Sigmę 17-70. Zresztą właśnie z tego powodu ją mam od wielu lat. |
Dzięki . Jeśli chodzi o tamrona to jakoś on do mnie nie przemawia, pewnie dla tego, że posiadam tamrona 70-300mm, który jest dla mnie mega porażką . Bardzo lubię fotografować poranne krajobrazy, ale często mi się zdarza, że zdjęcia wychodzą filetowe. Niestety obiektyw kompletnie nie radzi sobie z promieniami słonecznymi (chodzi mi o abercje). Chyba wybiorę sigme o ile coś innego nie znajdę .
Ps. Co sądzicie o TOKINIE:
http://allegro.pl/tokina-...5556272731.html
dcs - Sro 22 Lip, 2015
andre6612, no cóż,
do innych systemów masz względnie tani superszerokokątny 12-24/4 http://allegro.pl/obiekty...-0629&buyUsed=1
UWA do Pentaxa http://allegro.pl/pentax-...5560513527.html
o fajny obiektywik . Szkoda, że licytacja już zakończona bo ktoś w dobrych pieniądzach go wylicytował. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie jeszcze ktoś będzie sprzedawał te szkło na allegro .
Dzięki za odp. i pomoc .
komor - Sro 22 Lip, 2015
andre6612 napisał/a: | Jeśli chodzi o tamrona to jakoś on do mnie nie przemawia, pewnie dla tego, że posiadam tamrona 70-300mm, który jest dla mnie mega porażką |
Pewnie starego 70-300 bez stabilizacji. A tymczasem nowy model z „USD VC” na końcu nazwy jest optycznie lepszy od analogicznych Canonów i Nikonów (owszem, starszych już konstrukcji). Widzisz, cena czyni cuda. Chcesz mieć lepsze rezultaty, trzeba trochę dołożyć.
Tamron 17-50/2,8 nie jest wzorem długowieczności i kupowanie go używanego może skończyć się zawodem. Warto więc obejrzeć przed zakupem. Generalnie jak ktoś podejrzanie tanio sprzedaje szkło to dlatego, że to słaby egzemplarz.
komor napisał/a: |
Tamron 17-50/2,8 nie jest wzorem długowieczności i kupowanie go używanego może skończyć się zawodem. Warto więc obejrzeć przed zakupem. Generalnie jak ktoś podejrzanie tanio sprzedaje szkło to dlatego, że to słaby egzemplarz. |
Pewnie jest tak jak piszesz, choć mam dużą nadzieję, że dopisze mi szczęście i trafię na kogoś uczciwego, bądź trafię na licytację gdzie wyhaczę dobre szkło w dobrych pieniądzach .
Warto mieć nadzieję .
|
|