forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór kompaktu LUMIX DMC-LZ20 czy coś innego.

mocio - Sro 22 Lip, 2015
Temat postu: Wybór kompaktu LUMIX DMC-LZ20 czy coś innego.
Witam. Jestem tu nowy, ale chciałem sie podpytać jaki aparat wybrać. Szukam jakiegos kompaktu używanego do 500zł, zależy mi na jakości zdjęć.Aparat będzie uzywany domowo , czyli jakieś zdjęcia rodzinne, zdjęcia na allegro. Nie ukrywam że w wiekszości pewnie będą to tylko zdjęcia na automacie, ale może jak mi się spodoba to będę chciał czegoś więcej:) Nie jestem specem od foto :) Znalazłem 3 modele:

LUMIX DMC-LZ20
Samsung WB100
FUJIFILM finepix S2950

I jeszcze takie głupie pytanie, czy zdjęcia z kompaktu większego czyli tego typu co podałem aparaty będą jakościowo lepsze robiły zdjęcia niż takie kompakty kieszonkowe że tak powiem? Czy to ma jakieś znaczenie? Bo nie wiem jak będą robić zdjęcia starsze aparaty np z 2011 roku ale wyższe modele do tych najnowszych 16 megapixelowych kieszonkowców. Z góry dziekuje za pomoc.

Oczywiście czekam ew. na inne propozycje aparatów.

TomPL2 - Sro 22 Lip, 2015
Temat postu: Re: Wybór kompaktu LUMIX DMC-LZ20 czy coś innego.
mocio napisał/a:

I jeszcze takie głupie pytanie, czy zdjęcia z kompaktu większego czyli tego typu co podałem aparaty będą jakościowo lepsze robiły zdjęcia niż takie kompakty kieszonkowe że tak powiem? Czy to ma jakieś znaczenie? Bo nie wiem jak będą robić zdjęcia starsze aparaty np z 2011 roku ale wyższe modele do tych najnowszych 16 megapixelowych kieszonkowców. Z góry dziekuje za pomoc.

Rozmiar kompaktu nie przekłada się na jakość zdjęć. Zazwyczaj większy rozmiar, to po prostu tylko większy zoom. Są co prawda wyjątki, aparaty z większymi matrycami (np. Olympus Stylus 1) ale to inna półka jakościowa i cenowa, grubo powyżej 1000pln...