forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Zakup lampy reporterskiej

Dochuu - Nie 26 Lip, 2015
Temat postu: Zakup lampy reporterskiej
Hej to znowu ja :)
Chciałabym zapytać jaką lampę błyskową polecacie do Nikon D7100. Kolega polecił mi 560ii od yongnuo, jednak dodał że jest ona dość trudna w obsłudze.Zależy mi głównie na możliwości robienia zdjęć wieczorem, w nocy oraz na ładnym miękkim świetle. :( Lampę mam zamiar nosić na stopce aparatu, nie mocować ją na statywie ( w takim razie nie muszę chyba kupować żadnych wyzwalaczy? ) Trochę mi się grunt pali pod nogami, nie chcę kupować pochopnie więc stwierdziłam że zapytam tutaj. Chodzi mi o zdjęcia w plenerze bo takie głównie robię, czy polecacie do tego jakieś parasolki? Przyznam szczerze że w fotografię bawię się od niedawna i bardzo mi zależy na odpowiednim zakupie :/ Jakby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki to też byłoby super. Poza tym mam jeszcze jedno pytanie - jak dokładnie lampa synchronizuje się z aparatem jeśli jest po prostu przyłączona na stopce? To zależy jakoś od tej małej wbudowanej lampy aparatu? Przepraszam jeśli moje pytania są mocno amatorskie :D Aha i co do ceny to myślę że ok 350 zł jest ok :)

komor - Nie 26 Lip, 2015

Dochuu napisał/a:
Kolega polecił mi 560ii od yongnuo

Obecnie jest już dostępna wersja IV, ale to lampa manualna, przeznaczona do innych celów niż ogólnie pojęta reporterka.

Dochuu napisał/a:
Zależy mi głównie na (…) ładnym miękkim świetle.

Ładne miękkie światło nie zależy od modelu lampy ale od sposobu użycia lampy. Przydałoby się coś poczytać na ten temat. W pomieszczeniu, z lampy umieszczonej na aparacie, najłatwiej uzyskać ładne miękkie światło poprzez skierowanie palnika w sufit.

Dochuu napisał/a:
Chodzi mi o zdjęcia w plenerze bo takie głównie robię, czy polecacie do tego jakieś parasolki?

Zaraz, zaraz. To w końcu chcesz używać tej lampy na stopce aparatu czy jednak jako osobne światło? Oczywiście można robić jedno i drugie, ale do stosowania lampy poza aparatem potrzebujesz jakiś system wyzwalania (choćby i systemowe wyzwalanie), potrzebny jest statyw (w poprzednim zdaniu napisałaś, że nie chcesz mocować lampy na statywie) no i przynajmniej parasolka.

Dochuu napisał/a:
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie - jak dokładnie lampa synchronizuje się z aparatem jeśli jest po prostu przyłączona na stopce?

Zwróć uwagę, że stopka Twojego aparatu ma styki elektryczne, przy pomocy których komunikuje się z lampą. Synchronizuje wyzwalanie, ustawia parametry błysku i obecnie przekazuje także wiele innych informacji.

Dochuu napisał/a:
Aha i co do ceny to myślę że ok 350 zł jest ok

Które tematy z tego działu, dotyczące Twojego problemu, przeczytałaś przed założeniem swojego wątku?

Dochuu - Pon 27 Lip, 2015

dobra, nieważne, temat do zamknięcia/usunięcia już wszystko wiem xdd
Wojmistrz - Pon 27 Lip, 2015

Zerknij na MeiKe MK-920 :)