|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - kupno lornetki kompaktowej na wycieczki
nomennominandum - Pon 27 Lip, 2015 Temat postu: kupno lornetki kompaktowej na wycieczki Witam.
Ostatnio miałem okazję trochę poużywać sobie pożyczonej lornetki (jakaś za 100 parę zł, 10x50) i teraz chciałbym sobie kupić taki sprzęt.
Lornetka ma być głównie na sobotnie/niedzielne wycieczki rowerowe po okolicy, żeby pooglądać sobie krajobrazy z jakichś wzniesień i wież widokowych i czasami pogapić się na przelatujące samoloty. Nocne obserwacje i przy bardzo złej pogodzie raczej odpadają. Interesowałby mnie jakiś niedrogi model kompaktowy (żeby nie zajmowała dużo miejsca w plecaku), no i nie potrzebuję jakiś super/hiper sprzętów, czy możecie polecić jakieś przyzwoite modele kompaktowe w cenie około 200 zł do 300 zł (ewentualnie trochę powyżej 300 jeśli warto dopłacić).
No i jeszcze jedno, z tej 10x50 patrzyło się całkiem fajnie, czytałem trochę o tych parametrach, ale jako kompletny amator teraz jak poczytałem sam nie wiem na jakie się zdecydować, więc mam pytanie też jakie parametry będą optymalne do wyżej wymienionych zastosowań no i w ogóle czy lornetka kompaktowa dobrze się w nich sprawdzi?
Zastanawiam się np nad tym modelem https://www.militaria.pl/...181.xml?cat=566
Czy to będzie dobry wybór?
Arek - Pon 27 Lip, 2015
W tak małym obiektywie raczej bym polecał powiększenie 8x. Na pewno nie potrzebujesz 10x50, bo za duża na dzienne wycieczki. 8x32 ewentualnie 10x42 (jak chcesz większe powiększenie). Jak 10x32 to dobrej firmy, ale
to już nie w cenie do 300 zl.
nomennominandum - Pon 27 Lip, 2015
A duża będzie różnica pomiędzy powiększeniem 10 a 8? Pytam bo poza 10x50 nie miałem innej lornetki w rękach.
I jeszcze pytanie o tą firmę z linka w pierwszym poście - czy ta firma jest ok czy też w podobnych cenach można znaleźć coś lepszego?
Santre - Pon 27 Lip, 2015
Zawsze na rowerze w schowku mam olympus 8x25 WP II dobra lornetka ale możesz śmiało szukać coś o średnicy 30/32 w tej cenie może Delte optical one 8x32. Jeśli lepiej optycznie trzeba zwiększyć budżet 2x.
Qbutek - Pon 27 Lip, 2015
Może taki Vortex Raptor?
http://kolba.pl/lornetka-...5x32-p9677.html
http://kolba.pl/lornetka-...5x32-p9678.html
Wprawdzie to 50% więcej niż zakładany budżet, ale generalnie za 300pln nie poszalejesz...
Pytanie czy warto szaleć - jestem amatorem, nie zamierzam podbijać Afganistanu z tą lornetką. Prawie 500 zł to wg mnie sporo, a ta pożyczona lornetka za 100 zł wg mnie była ok na tych kilku wycieczkach na których ją miałem ze sobą. Osobiście raczej nie widzę sensu wydawać aż tyle.
Arek - Pon 27 Lip, 2015
Tutaj większość to amatorzy. A lornetka za 100 zl może wyglądać dobrze na początku. W porównaniu z czymś lepszym przepadnie z kretesem, nie mówiąc o tym, że po jednym sezonie wycieczkowym może nadawać się do wywalenia.
Chcesz tanio, to może używka? Jakiś Zeiss Jena 8x30?
Hmmm, no ok, powoli mnie przekonujecie, chociaż rzucać tą lornetką o drzewa nie zamierzam więc rozpaść by się nie rozpadła taka za 100 też.
Ale patrzę teraz Allegro, tego Vortexa Raptora 8.5x32 albo Delte optical one 8x32 można dostać za 400 - 450 zł. W sumie to tylko 100 więcej niż planowałem absolutnie maksymalnie wydać, a zakup nie jest na jeden sezon... muszę to sobie przemyśleć jeszcze, bo pewnie macie rację i warto dopłacić.
Teraz pytanie, jakbym się zdecydował zwiększyć budżet to Delte optical one 8x32 czy Vortexa Raptora 8.5x32 ?
kivirovi - Pon 27 Lip, 2015
Jak mamy festiwal pomyslow, to oto moje. Do turystyki to rzeczywiscie mniejsza lepsza ale z takim budżetem to dziadostwo się zapowiada po prostu. Opcje są 3:
1. Kupujesz 10x50 i wozisz ja w plecaku, a za to jak wyciagniesz to dobrze widać te samoloty...
DO Silver (380) a nawet Entry (220) da rade, tzn, będzie raczej lepsza od tej pozyczonej. Ja jestem fanem Ecotone Kamakura WP-2 ale to juz 420zl. [Miejsce na spadająca żuchwę Naczelnego]
2. Średniej wielkości... 10x30 bedzie ok. Narzuca się ta DO One a ze nie widziałem to się nie wypowiem. W podobnym rozmiarze DO Forest II, 10x42, której fanem nie jestem ale wydaje się, ze byłaby dobrym kompromisem wielkosci i jakosci obrazu. Uzywka Arka, bardzo dobry pomysł z tej kategorii.
3. Prawdziwa miniaturka: Nikon Sportstar lub Olympus WP2. To są takie sobie lornetki do zabrania wszędzie i krótkiego rozejrzenia sie po okolicy. Obraz bedzie gorszy niz w tej pozyczonej. Jak nie będziesz jej forsował w terenie to na 2 lata starczy.
septimanus79 - Wto 28 Lip, 2015
jeśli budżet jest ograniczony, a małe rozmiary nie są wymogiem krytycznym to można wziąć pod uwagę lornetkę porro Nikon Aculon A211 7x35 za ok. 270 zł. Zaletą tego sprzętu jest ogomne pole widzenia - 9.3 stopnia. Ponieważ jest łatwo dostępna w wielu sklepach łatwo można sprawdzić osobiście czy spełnia założone wymagania użytkowe i jakościowe.
Qbutek - Wto 28 Lip, 2015
nomennominandum napisał/a: | Hmmm, no ok, powoli mnie przekonujecie, chociaż rzucać tą lornetką o drzewa nie zamierzam więc rozpaść by się nie rozpadła taka za 100 też.
Ale patrzę teraz Allegro, tego Vortexa Raptora 8.5x32 albo Delte optical one 8x32 można dostać za 400 - 450 zł. W sumie to tylko 100 więcej niż planowałem absolutnie maksymalnie wydać, a zakup nie jest na jeden sezon... muszę to sobie przemyśleć jeszcze, bo pewnie macie rację i warto dopłacić.
Teraz pytanie, jakbym się zdecydował zwiększyć budżet to Delte optical one 8x32 czy Vortexa Raptora 8.5x32 ? |
To już zależy od Ciebie - lornetka porro będzie dawać bardziej przestrzenny obraz, oraz (zazwyczaj) dla tego samego poziomu cenowego mieć lepszą transmisję - jest łatwiejsza w wyprodukowaniu niż dachówka. Za to dachówki są bardziej kompaktowe.
Tu masz opinie użytkowników, ale najlepiej zrobisz idąc do sklepu i oglądając obie "na żywo".
http://www.optyczne.pl/11...a_lornetki.html
http://www.optyczne.pl/11...a_lornetki.html
http://www.optyczne.pl/15...a_lornetki.html
Arek - Wto 28 Lip, 2015
Raptora 6.5x32 zdecydowanie nie polecam. Ma jedne z najbardziej czułych na pozaosiowe patrzenie okularów jakie widziałem.
nomennominandum - Wto 28 Lip, 2015
Przemyślałem to sobie i przyznaję Wam rację. Zwiększę budżet bo skoro to zakup na kilka długich lat, to lepiej kupić coś lepszego co da większą frajdę.
No czytałem opinie, chyba zdecyduję się na Raptora 8.5x32. Połażę w sobotę po mieście, może w jakimś sklepie znajdę tą lornetkę, a jak nie to przez net zamówię.
Znacie może jakieś sklepy stacjonarne w Poznaniu gdzie jest szansa że będą mieć Raptora 8.5x32?
Dzięki za pomoc.
Arek - Wto 28 Lip, 2015
Rzuć jeszcze okiem na Nikony Aculon 8x40 i Action EX 8x40. Powinny Ci przypaść do gustu.
Qbutek - Wto 28 Lip, 2015
nomennominandum napisał/a: | Przemyślałem to sobie i przyznaję Wam rację. Zwiększę budżet bo skoro to zakup na kilka długich lat, to lepiej kupić coś lepszego co da większą frajdę.
No czytałem opinie, chyba zdecyduję się na Raptora 8.5x32. Połażę w sobotę po mieście, może w jakimś sklepie znajdę tą lornetkę, a jak nie to przez net zamówię.
Znacie może jakieś sklepy stacjonarne w Poznaniu gdzie jest szansa że będą mieć Raptora 8.5x32?
Dzięki za pomoc. |
Na Allegro z Poznania nikt nie oferuje? Lornetki.pl oraz cyfrowe.pl (to to samo sądząc po adresie) mają sklep w Poznaniu, zapytaj czy mają na stanie.
Z drugiej strony możesz kupić przez internet, wtedy możesz spokojnie zaznajomić się ze sprzętem i masz bodaj 10 dni na odesłanie (tzn. zakup poza miejscem prowadzenia działalności czy jakoś tak...).
kivirovi - Wto 28 Lip, 2015
Tez przeciwko Raptorowi
septimanus79 - Wto 28 Lip, 2015
do kompletu propozycji brakuje kultowej lornetki porro Nikon Action EX 7x35. Obecnie do dostania za ok. 420 zł.
kivirovi, Arek
Sugerujecie że lepszym wyborem niż Vortex Raptor będzie Nikon Action EX?
Teraz to mam już mętlik w głowie, w sumie ten Nikon ma znacznie więcej opinii w necie, i to pozytywnych, Action wydaje się dużo bardziej popularnym modelem, o Raptorze (przynajmniej na PL stronach) trochę mało informacji, chociaż jak są to też pozytywne.
Arek - Wto 28 Lip, 2015
Action EX jest sprawdzony. Jeśli Ci podejdzie 7x35 lub 8x40, ja bym brał. Od Aculona pewnie wolałbym Raptora 8x32.
Hmm, jeszcze raz dzięki za pomoc. W takim razie chyba Actiona EX będę szukał w sobotę na sklepach żeby go zobaczyć na żywo.
Dzisiaj po pracy zajrzałem do jednego sklepu, oglądałem w nim jakieś modele Bushnella 7x35 i 8x42. Ten 35 fajny, mały, 8x42 wydawał się sporo większy. Różnica w gabarytach nie jest jakimś mega problemem, ale jednak mniejsze poręczniejsze. Stąd jeszcze pytanie o Nikona, czy duża różnica w oglądaniu będzie na korzyść modelu 8x40 w stosunku do 7x35 przy zastosowaniach o jakich pisałem w pierwszym poście?
Obserwatorek - Wto 28 Lip, 2015
nomennominandum - może zacznij od porównywania wagi, pamiętaj że to jest coś co cały czas będziesz dźwigał ze sobą, czy to na szyi czy w plecaku, czy najpraktyczniej przy pasku, ale to tylko przy modelach w okolicy 8x i 10x25.
A co do Raptora, zgrabnej lekkiej lornetki typu porro, (niezbyt dostępnej bo Vortex to firma amerykańska) i braku wiarygodnych opinii o niej,
aż uśmiechnąłem na samą myśl że życie byłoby tak znacznie prostsze gdybyśmy wreszcie mogli przeczytać test Raptora 8.5x32, test na który jest tak duże społecznie zapotrzebowanie !
Tak mi się rozmarzyło ...
kivirovi - Wto 28 Lip, 2015
Nikon Action Ex to duzy jest klamot. Optycznie taki sobie ale pole widzenia ma ogromne. Generalnie tak, do twoich celow nie.
Z Porro to bys sie mógł na DO Titanium 10x42 rzucić: parametry i obraz lepsze niż u Nikona, cenowo tez korzystniej.
Arek - Sro 29 Lip, 2015
kivirovi napisał/a: | DO Titanium 10x42 |
Słuszna uwaga.
kivirovi - Sro 29 Lip, 2015
W ten sposob stajemy przed ciagle powracajacym pytaniem: DO Forest II czy DO Titanium.
Za DOFII przemawia lepsza kompaktowosc (nie tle FII jest mniejszy czy lzejszy, co sprawia takie wrazenie bo jest dachowy), mechanika i wytrzymalosc, za DOT znacznie jasniejszy, ostrzejszy i po prostu piekny obraz.
I to jest bardzo trudne pytanie. Jak wybierzesz kompakt to znajda sie mniejsze i jeszcze bardziej kompaktowe, jak obraz to znajda sie niewiele wieksze czy drozsze, a znacznie lepsze
Obserwatorek - Sro 29 Lip, 2015
http://www.optyczne.pl/po...3=118&add4=1102
Guliwer - Czw 30 Lip, 2015
Za ok 100 zł, czyli za 119 zł to może być Delta Optical Voyager II 10x50.
Lepszy jest Bresser, znany jako Lidletka- https://www.astrozakupy.p...10x50-bak4/731/
Bardziej kompaktowa i IMHO lepsza na wycieczki, nieco droższa bo za 209 zł Delta Optical Sailor 8x30, wypełniona azotem, wodoszczelna.
Ale za tę cenę to raczej mizeria optyczna i mechaniczna. Najlepiej sprawdzić w sklepie, bo są egzemplarze całkiem znośne a są takie, że ostrości nigdy w nich nie ustawisz albo ma podwójny obraz od nowości.
kimek27 - Czw 30 Lip, 2015
http://www.ebay.co.uk/itm...%3D151757675687
Arek - Czw 30 Lip, 2015
Wow. 9.8 stopni pola. Robi wrażenie jeśli tyle jest naprawdę.
kimek27 - Czw 30 Lip, 2015
EEE nie tam jest błąd w opisie powinno być 137. Kupiłem ją ostatnio za dychu, dla samego futerału i deszczochronu się opłaca hehehe, lornetka gratis. Wrzuciłem pod siedzenie do auta, niech sobie tam będzie.
Arek - Czw 30 Lip, 2015
A to inna bajka
Qbutek - Czw 13 Sie, 2015
Tymczasem trafiłem na recenzję Raptora, może się komuś przyda:
http://www.forumastronomi...x-raptor-85x32/
|
|