|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom rozdielczość przy konwersji z raw do jpg
Witkacy - Wto 28 Lip, 2015 Temat postu: Lightroom rozdielczość przy konwersji z raw do jpg Siemka,
właśnie zaczynam zabawę z lightroomem i zastanowiła mnie kwestia ustawienia optymalnej wielkości plików w jpg po konwersji z raw. Chciałbym otrzymać odbitki w maksymalnej wielkości A4. Czy orientujesz się, jaką ustawić rozdzielczość pixeli na cm i jaką maksymalną wielkość pliku po konwersji aby uzyskać właściwą rozdzielczość pliku? Zdjęcia robię pełnoklatkowcem.
Pozdrawiam!
komor - Sro 29 Lip, 2015
Rozmiar w centymetrach powinieneś ustawić taki, jaką chcesz zrobić odbitkę, czyli w przypadku A4 to będzie np. 21 x 30 cm. Zakładam, że odbitka jest robiona bez marginesów, a dokładne rozmiary na pewno są podane w ofercie (może być to ciut mniej lub ciut więcej niż podane powyżej centymetry).
Drugi parametr to „gęstość” pikseli, czyli rozdzielczość na cal/cm. Zwykle ustawia się 300 dpi, ewentualnie jak korzystasz z odbitek HD to może być więcej (ile – sprawdź w ofercie, z której korzystasz).
Teraz pozostaje jakość. Moim zdaniem nie powinieneś ograniczać wielkości pliku (chyba że takie wymagania stawia wykonawca odbitek), tylko ustawić jakość na poziomie 70-80. Być może ktoś zaproponuje z doświadczenia jakieś inne wartości jakości, bo ja mówiąc szczerze dawno już żadnych odbitek nie robiłem. Czy jest sens wysyłać pliki lepszej jakości czy nie, zależy głównie od jakości odbitek, inaczej to wygląda w tanim Rossmanie, a inaczej choćby w Cewe (Empik, Fotojoker, …).
Witkacy - Sro 29 Lip, 2015
Dziękuję!
Wojmistrz - Sro 29 Lip, 2015
Wszystko fajnie, ale jakości bym tak nie obniżał, bo właśnie za każdym razem przy wysyłce się dodatkowo traci, wiec jak dasz takie 70%, to licz się z tym, że po maglu programowym wyjdzie jak z 50%.
komor - Sro 29 Lip, 2015
Wojmistrz, przy wysyłce? Masz na myśli fakt, że niektórzy usługodawcy „optymalizują” pliki JPG przesłane do nich?
Wojmistrz - Czw 30 Lip, 2015
Też.
|
|