|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Problem z rozmiarem filtrów i odcięciem obrazu
golob1210 - Czw 30 Lip, 2015 Temat postu: Problem z rozmiarem filtrów i odcięciem obrazu Witajcie, jako że niedawno rozpocząłem swoją przygodę z fotografią zakupiłem podstawowe filtry tzn. polaryzacyjny i UV - gdy chcę dołożyć 3 filtr to wokoło zdjęcia zostaje odcięty każdy róg w kształt filtra tak jak na zdjęciu poniżej.
Czy założenie filtru o 3mm większego poprzez pierścień redukcyjny z 55mm na 58mm pozwoli na usunięcie tego problemu?
komor - Czw 30 Lip, 2015
Tak z ciekawości po co zakładać jednocześnie polaryzacyjny i UV? Używasz aparatu cyfrowego czy analogowego?
golob1210 - Czw 30 Lip, 2015
UV zakładam w celu ochrony (od uszkodzeń i zabrudzeń) polaryzacyjnego. Jest to aparat cyfrowy
Wojmistrz - Czw 30 Lip, 2015
golob1210 napisał/a: | UV zakładam w celu ochrony (od uszkodzeń i zabrudzeń) polaryzacyjnego. | Coś jak dwie gumki Jak cenny masz ten obiektyw i filtr PCL, że chcesz go dodatkowo chronić?
golob1210 - Czw 30 Lip, 2015
Filtr firmy Marumi a obiektyw wbudowany- aparat to megazoom dlatego wole "dmuchać na zimne" bo w razie uszkodzenia obiektywu jego wymiana była by nieopłacalna (a jeszcze nie spłaciłem aparatu )
Ale wracając do pytania - Czy zastosowanie filtrów o 3mm większych zniweluje problem odcięcia obrazu?
komor - Czw 30 Lip, 2015
Nie mam pojęcia, czy zwiększenie o 3 mm wystarczy, tym bardziej że pierścień pośredni też dołoży swoje do zwiększenia odległości od obiektywu. Naprawdę nie ma sensu zakładać UV na polara. Poza problemami z winietowaniem możesz dostać dodatkowe odblaski przy niekorzystnym położeniu słońca. A trzeci filtr to jakiś szary gradient?
|
|