forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Panasonic Lumix G7 - test aparatu

maciej.latallo - Czw 30 Lip, 2015
Temat postu: Panasonic Lumix G7 - test aparatu
Zapraszamy do lektury testu aparatu Panasonic Lumix G7 oraz do dyskusji.

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=311

komor - Pią 31 Lip, 2015

Panasonic jest dobry do filmowania, tak? To jak to jest, że na długich czasach nie wyrabia. Przecież przy filmowaniu nie tylko matryca cały czas pracuje, ale dodatkowo jeszcze elektronika zajmująca się kompresją i transmisją generuje ciepło (podczas długiej ekspozycji fotograficznej, nie filmowej, ta elektronika odpoczywa). Czy w takim razie to nie grzanie jest powodem problemów na długich czasach? A jeśli jest powodem, to jak wygląda jakość filmu po 10 minutach nagrywania?
Arek - Pią 31 Lip, 2015

Pewnie gorzej niż na początku. Na pewno ma to wpływ.
snoopy071 - Sob 19 Wrz, 2015

Jaki obiektyw będzie pasował do g7, chcąc wymienić kitowy. czy w ogóle jest taka możliwość?
RB - Sob 19 Wrz, 2015

snoopy071 napisał/a:
Jaki obiektyw będzie pasował do g7, chcąc wymienić kitowy. czy w ogóle jest taka możliwość?

Będzie pasował dowolny z tego zestawienia:
http://www.optyczne.pl/in...Wyszukaj&sort=1

i może jeszce kilka nieujętych tutaj pomniejszych wynalazków (o ile są).

Oczywiście jest taka możliwość.

dzięki za pomoc, a co z takimi obiektywami np jak Tamron czy Sigma czy istnieją jakieś specjalne mocowania aby je zamontować czy jest to poprostu niemożliwe?
ps. czy z pośród listy którą wymieniłeś jest jakiś szczególnie dobrze oceniany?

komor - Sob 19 Wrz, 2015

snoopy071, w podanym wyżej zestawieniu są też obiektywy Tamron i Sigma, ale takie z mocowaniem odpowiednim dla Twojego aparatu. Panasonic G7 to aparat systemu Mikro-4/3 i wszystkie obiektywy tego systemu będą do niego pasować. Obiektywy z takim mocowaniem produkują: oczywiście Panasonic i Olympus (czyli producenci aparatów tego systemu), ale też Sigma, Samyang, Tokina i parę innych producentów.

Natomiast Tamrony czy Sigmy przeznaczone dla lustrzanek Canona, Nikona, czy Sony – nie będą działały bez przejściówek, a z przejściówkami nie będą miały autofocusa.

komor, właśnie chodziło mi o obiektywy od lustrzanek, przepraszam za nie sprecyzowanie pytania.
a koszt takiej przejściówki ile wynosi? czy nie ma sensu w to inwestować?
które obiektywy w systemie Mikro-4/3 są bardzo dobre? jakieś szczególne modele?
jeszcze raz dziękuje za pomoc

RB - Sob 19 Wrz, 2015

snoopy071 napisał/a:
komor, właśnie chodziło mi o obiektywy od lustrzanek, przepraszam za nie sprecyzowanie pytania.
a koszt takiej przejściówki ile wynosi? czy nie ma sensu w to inwestować?
które obiektywy w systemie Mikro-4/3 są bardzo dobre? jakieś szczególne modele?
jeszcze raz dziękuje za pomoc

1. Daj spokój z rzeźbą międzysystemową - o ile nie sa to obiektywy manualne i to dobrej jakści. AF-owe obiektywy lustrzankowe mają zwykle tak mały skok pierścienia ostrości że trudno nim coś sensownie ustawić.

2. A jaki pi razy drzwi chcesz obiektyw (ogniskowa, stałoogniskowy, zoom...) i ile jesteś skłonny wydać?

snoopy071 - Nie 20 Wrz, 2015

14-42mm / F3.5-5.6 II ASPH jest jako kit, wiec chciałbym alternatywę do niego, w miarę uniwersalne zastosowanie. do wydania na obiektyw ok 4 tys.
TS - Nie 20 Wrz, 2015

No to wybór jest prosty, jeśli chcesz poprawić zakres ogniskowych to:
http://www.ceneo.pl/24991703
(tylko koniecznie P.O.I.S, a nie M.O.I.S)
a jeśli światło i jakość optyczną to:
http://www.ceneo.pl/17858486

snoopy071 - Nie 20 Wrz, 2015

czy obiektyw Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH. Power O.I.S. (Micro 4/3) (H-fS14140E) to dokładnie ten jaki dodawany jest w innym zestawie z g7? (cena zestawu ok 4 tys). Czy w takim razie nie będzie bardziej opłacalne wybrać taki zestaw a dokupić do tego jakiś obiektyw, satałoogniskowy (np jaki?)
RB - Nie 20 Wrz, 2015

snoopy071 napisał/a:
czy obiektyw Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH. Power O.I.S. (Micro 4/3) (H-fS14140E) to dokładnie ten jaki dodawany jest w innym zestawie z g7? (cena zestawu ok 4 tys). Czy w takim razie nie będzie bardziej opłacalne wybrać taki zestaw a dokupić do tego jakiś obiektyw, satałoogniskowy (np jaki?)

To ten sam obiektyw. Oczywiście, że jeśli chcesz konkretny obiektyw to w zasadzie zawsze bardziej sensowne jest kupienie go w zestawie. Kwestia tylko czy taki chesz/potrzebujesz.

Jaki stałoogniskowy? A do czego? Znowu masz ich na tyle dużo, ze zaprawdę trudno o jednoznaczną odpowiedź. Dość oczywiste i w miarę tanie kandydatury to: 20/1.7, 25/1.8, 42.5/1.7, 45/1.8. Jeśli te to zdecydowanie za drogo, to tańsze ale widocznie ciemniejsze sigmy 20, 30, 60/2.8. Jeśli zaś masz 4 tys. na sam obiektyw to kupić 12-35/2.8 i mieć po prostu swietny bazowy obiektyw do którego już można dobrać ze 2 stałki u góry zakresu...

TS - Nie 20 Wrz, 2015

snoopy071, przy takim budżecie możesz złożyć bardzo różne zestawy... Jeśli nie masz jeszcze sprecyzowanych potrzeb, to weź tego G7 z 14-140 i jasną stałkę w okolicach 25 mm. Stałki użyjesz do portretów (mała głębia ostrości) lub jako uniwersalne szkło przy słabym świetle (ulice wieczorem, ciemne wnętrza). Ja mam Olka 25/1.8, ale obecnie on jest zupełnie nieopłacalny (w zasadzie nigdy nie był specjalnie opłacalny) i lepszym wyborem będzie Panasonic Leica, który ostatnio potaniał
http://www.ceneo.pl/30182190

snoopy071 - Pon 21 Wrz, 2015

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. moja decyzja to g7+kit 14-140 a potem 25mm f/1.4.
mam jeszcze jedno pytanie, czy przy tego typu aparatach, matryca micro 3/4 kontra aps-c to jakaś różnica w ogóle? w internecie są artykuły chwalące m3/4 a inne znowu stwierdzają że to strata pieniędzy. jak to jest naprawdę? czy micro 3/4 jest złym wyborem?

lcf - Wto 22 Wrz, 2015

snoopy071 Puszki APS-C i FF dają więcej detali i lepszą jakość obrazu przy wysokich ISO, ale do ISO 3200 współczesne puszki u43 też dają radę, a rozdzielczość 16 MP jak drukujesz zdjęcia na A4 lub oglądasz je na monitorze do 4K włącznie (8 MP) też jest moim zdaniem wystarczające.

Jeśli cenisz lżejsze puszki i obiektywy, to u43 jest bardzo dobrym wyborem. Jeśli zaś lubisz fotografię w półmroku lub chcesz porównywać szczegóły przy powiększeniu 400%, to APS-C i FF dają większe możliwości w tej dziedzinie.

snoopy071 - Wto 20 Paź, 2015

no dobra aparat kupiony wszystko pięknie, ale dlaczego ten obiektyw (14-140) tak trzeszczy i szumi podczas włączonego aparatu?? czy to normalne? gdy dam na wył p.o.i.s odgłosy pracy obiektywu nadal są lecz jakby lekko cichną.
muzyk - Sob 24 Paź, 2015

Pracuje af + stabilizacja obrazu
WinSho - Nie 25 Paź, 2015

Gratuluję zakupu! Zastanawiałeś się może nad Olkiem OM-D E-M10 mark II? Na dniach zamierzam nabyć Olympusa lub właśnie Panasonica G7.
snoopy071 - Wto 03 Lis, 2015

muzyk, wiem że pracuje af i stabilizacja, ale dlaczego tak głośno, wszystkie odgłosy zostaja nagrane heh...
WinSho, tak myślałem nad OM-D E-M10 mark II, jednak głównie szukałem sprzętu dobrej jakości nagrania nad jakością obrazu, stąd taki wybór. pozdrawiam

WojciechW - Sro 04 Lis, 2015

A co by było, gdyby wyłączyć AF i stabilizację?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

snoopy071 - Sro 04 Lis, 2015

WojciechW, no właśnie od razu tak zrobiłem jak usłyszałem te dźwięki, niestety one nadal są, stąd moje pytanie, czy to normalne, iż mimo manualnego trybu pracy, obiektyw trzeszczy a odgłosy nagrywają się podczas filmowania. Oczywiście jeżeli gra jakaś muzyka w tle, lub ktoś rozmawia, wtedy zostają zagłuszone. Najgłośniej jest podczas wysuniętego obiektywu na 140.
TS - Sro 04 Lis, 2015

Wyłączona stabilizacja też może wydawać odgłosy, ponieważ układ musi utrzymać soczewkę nieruchomo. Jak bardzo przeszkadza to podłącz mikrofon zewnętrzny.
WojciechW - Sro 04 Lis, 2015

Dziękuję za opinie. Zastanawiałem się nad różnicą między Panasonicami, a Olkami, bo te ostatnie ponoć więcej hałasują. Stabilizacja matrycy realizowana jest we wnętrzu aparatu i po wyłaczeniu chyba nie powinna hałasować, a jeżeli chodzi o kontrolę AF to nie powinno chyba być specjalnej różnicy między Olkiem a Panasonicem . Chyba, że chodzi tu jeszcze o jakąś dodatkową izolację mikrofonu od korpusu.

Dużą frajdę sprawia mi możliwość filmowania przez wizjer - i w tym względzie bezlusterkowce mają przewagę nad lustrzankami, ale niestety rejestruje się własny oddech.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

korab - Czw 05 Lis, 2015

Co do olka em10II, to w różnych testach jakie czytałem opisywana jest jego wysoka jakość zdjęć natomiast filmowanie jest jakoś testowane po macoszemu... Jakaś zmowa czy coś panuje. W gazecie nawet czytałem coś takiego "Tryb filmowy, jak na bezlusterkowca przystało jest bardzo dobry, filmy nakręcimy w jakości HD 1920x..." i koniec.

Z tego co się naszukałem, to jednak do filmowania panas lub soniaki.

Kolego, a powiedz jak się w tym G7 spisuje AF? W pomieszczeniu w szczególności.

WinSho - Sob 07 Lis, 2015

snoopy071 napisał/a:
muzyk, wiem że pracuje af i stabilizacja, ale dlaczego tak głośno, wszystkie odgłosy zostaja nagrane heh...
WinSho, tak myślałem nad OM-D E-M10 mark II, jednak głównie szukałem sprzętu dobrej jakości nagrania nad jakością obrazu, stąd taki wybór. pozdrawiam

Dzięki za informację. Ja za to szukam aparatu do foto a wideo to tylko dodatek. Byłem niedawno w sklepie porównać kilka modeli bezlusterkowców i wybór padł na Panasia G7! Tak do foto wygrał Panasonic...samo body bardzo fajnie wykonane, mnie w ogóle nie przeszkadza, że to plastik. Ekstra grip, mała waga i co ważne super wyważenie, wygoda obsługi najlepsza ze wszystkich innych modeli jakie testowałem i ten wspaniały AF!! Olek M10 przegrał już na starcie, mały praktycznie niezauważalny grip, złe wyważenie aparatu powodują że ergonomia i obsługa mnie nie leży kompletnie. Jedynie Sony A6000 daję radę jednak bateria się rozładowała i nie zdążyłem zrobić fotek testowych.