forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Taniocha: sony dsc-h70 czy canon sx200

Kayeth - Pią 31 Lip, 2015
Temat postu: Taniocha: sony dsc-h70 czy canon sx200
Cześć, dzień dobry!

Jeśli mówić o fotografii, jestem totalnym zoltodziobem. Co prawda podobają mi się niektóre z moich zdjęć, ale wykonałem je smartfonami. W trybie auto. Czasem z lekką edycją.

Przyszedł jednak czas, że moja Xperia ZL zaczęła lagować, iphone 4s był zbyt mały, a lumia 735 strasznie ograniczona windowsem i wpadł mi wreszcie w ręce telefo kompletnie na bakier ze zdjeciami - lg lte spirit. Z tego względu stanąłem w obliczu zdobycia prostego kompaktu...

Amatorski research na znanym portalu aukcyjnym podsunął mi dwóch kandydatów z tematu: canona oraz sony. Aparaty w cenie ok 200 zł (sony dużo tańszy), które spełniły moje proste wymagania:

- poręczny (nie znaczy koniecznie "kieszonkowy", ale niech miesci sie w przedniej kieszeni plecaka)
- lekki
- pamięć sd
- zasilane akumulatorem
- zdjęcia znosnej jakosci!
- autofocus

Mile widziane
- makro, bo czasem przyda sie na potrzeby aukcji wlasnie...
- efektywność nocą

Natomiast kompletnie nie potrzebuję
- mnóstwa megapixeli
- zawrotnej szybkości działania
- filmów full hd, moze nawet hd

Zdjęcia będę wykonywał raczej w terenie, podczas wycieczek.
Efekty w pomieszczeniach nie są tak istotne.

Proszę o pomoc w wyborze między nimi lub wlasne propozycje do 300 zl :) Kazda sugestia jak najmilej widziana!

Uprzejme uklony

TomPL2 - Pią 31 Lip, 2015

Bierz Sony, trochę nowszy i szerszy kąt. I ładniej wygląda :)
Kayeth - Pią 31 Lip, 2015

Tak z całkiem nowych widzę dsc-w810 za 200 zł:)
TomPL2 - Pią 31 Lip, 2015

Ale wygląda na słabszy, jedyna zaleta - mniejszy i mniej waży.
Kayeth - Sob 01 Sie, 2015

Dzięki za pomoc :)
Kupiłem ostatecznie canona sx210 IS z wielkim zestawem akcesoriów. Może coś z tego będzie!

Temat do zamknięcia ;)