|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 700D vs Nikon D5200 filmowanie
Wujmer - Sob 01 Sie, 2015 Temat postu: Canon 700D vs Nikon D5200 filmowanie Potrzebuję pilnie opinie który sprzęt będzie lepszy Canon 700D czy Nikon D5200 do filmowania głównie to plenery, poruszające się przedmioty ale też aby lustrzanka robiła dobre zdjęcia , budżet to 2600zł.
Wojmistrz - Sob 01 Sie, 2015
Ja wybrał bym Canona 700D.
Wujmer - Sob 01 Sie, 2015
Tylko nikon byłby z objektywem 18-105VR a canon 18-55 STM
Canon przedstawia dla mnie lepsze narzędzie do filmowania, ma wyższy bitrate, świetnie współpracuje ze szkłami od analogów, np M42.
STM IS to rewelacja. Do filmowania rzadko używa się wąskich kątów, więc 18-55mm powinien wystarczyć, aczkolwiek wolałbym 18-135.
Wojmistrz, też wolałbym z 18-135 ale kosztuje 3100-3500zł
Wujmer, gdybyś pytał o aparat jedynie do fotografii, to polecił bym ci Nikona, albo jeszcze lepiej Pentaxa, ale w filmowaniu mało co dorównuje Canonowi, pomimo zaledwie max 30fps. Ja nagrywam na 24fps więc mi wystarczy. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy priorytetem jest dla ciebie jakość filmów, czy obiektyw w zestawie. Mam nadzieję, że myślisz przyszłościowo i będziesz rozwijał "szklarnie", bo jeśli nie, to może lepiej kupić kamerę.
Wojmistrz, Dzięki za rady , chyba jednak kupię canona , ale jeszcze w sklepie obejrzę bo tylko nikona testowałem , mam zamiar w przyszłości dokupić jakieś szkiełka .
[ Dodano: Pon 03 Sie, 2015 19:05 ]
Byłem dziś w sklepie i pobawiłem się canon 700d i w porównaniu do nikona d5200 lepiej w ręce leży , zoom nie jest wielki przy tym objektywie ale na początek da się przeżyć , a mam takie pytanie jeżeli miałbym kupować lustrzankę tylko do zdjęć to lepszy byłby nikon czy canon ?
Preskaler - Pią 07 Sie, 2015
To zależy jakie zdjęcia i z jakimi obiektywami? Dokładnie przeczytaj to co koledzy napisali wyżej i przeanalizuj! Canon lepiej współpracuje z analogowymi szkłami. Używam szkieł z mocowaniem nie tylko M42 ale też i T2 i bagnetem P-six i nie mam kłopotów z ostrzeniem w nieskończoności. Także w makro dobrze się spisują te szkła.
Poza wszystkim trzeba chyba jeszcze przyznać, że mniej jest narzekań na serwis Canona i pewnie więcej szkieł na rynku wtórnym.
W życiu miałem dostęp do trzech Canonów (40D, 600D i 5Dm3) a z Nikonem tylko kontakty ndorażne i nie mam uwag zdecydowanie krytycznych w stosunku do żadnego z nich ale Canon wydaje mi się bardziej uniwersalny i przyjazny dla użytkownika. Statystyki też raczej mówią o tym, że więcej ludzi decyduje się na wybór tego ostatniego.
dcs - Pią 07 Sie, 2015
Preskaler napisał/a: | Używam szkieł z mocowaniem nie tylko M42 ale też i T2 i bagnetem P-six i nie mam kłopotów z ostrzeniem w nieskończoności. |
T-mount ma odległość bagnetową 55mm,
a Pentacon Six 74.1 mm
-więc nie ma żadnych problemów z ostrzeniem na nieskończoność na jakiejkolwiek lustrzance małoobrazkowej.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount
|
|