forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaki Pentax albo coś innego do 3000zł?

michalmiko - Pon 03 Sie, 2015
Temat postu: Jaki Pentax albo coś innego do 3000zł?
Witam.
Mam obecnie Pentaxa K-200D z akcesoriami do niego. Kilka lamp, obiektywy itp., tak więc o ile odpowiedź na poniższe pytanie będzie 'tak' to pozostaje mi zostać przy tej marce. Po za tym jestem bardzo zadowolony z powyższego aparatu, ale chcę coś nowszego, lepszego.
Pytanie brzmi: Czy obiektywy z Pentaxa K-200D będą pasowały do np. K-S2, K-S1, albo K-50?
Wiem, że pomiędzy moim K-200D a podanymi jest przepaść technologiczna, ale czy na moich obiektywach z K-200D na np. K-S2 będzie szybciej łapał ostrość? K-200D jest dość ospały ;) Wiem, że może jest to głupie pytanie, ale jestem fotoamatorem.
Mam między innymi Sigmę 18-200.
Pozdrawiam, Michał

Wojmistrz - Pon 03 Sie, 2015

Chyba bym wolał wybrać K-S2.
komor - Pon 03 Sie, 2015

michalmiko napisał/a:
Czy obiektywy z Pentaxa K-200D będą pasowały do np. K-S2, K-S1, albo K-50?

Tak.

michalmiko napisał/a:
ale czy na moich obiektywach z K-200D na np. K-S2 będzie szybciej łapał ostrość?

Nie wiem czy szybciej, ale jest szansa, że dokładniej. W każdym razie nowe modele K mają nowszy, lepszy układ niż starsza generacja.

michalmiko - Pon 03 Sie, 2015

Dziękuję za odpowiedzi.
Czy szybkość auto focusa zależy od modelu obiektywu, czy silniczka w body Pentaxa?
Ciągle się waham nad tym K-S2. Czy nie macie jakiś przecieków o innych nowościach Pentaxa, których nie ma jeszcze na rynku :D ? Potrzebuję aparat na kolejne kilka dobrych lat.
Z Pentaxów do 3000zł to na razie najlepszy K-S2?

komor - Pon 03 Sie, 2015

michalmiko napisał/a:
Czy szybkość auto focusa zależy od modelu obiektywu, czy silniczka w body Pentaxa?

W tym systemie głównie od silnika w body.

Lucas1981r - Sro 05 Sie, 2015

W cenie do 3tys. masz jeszcze K-5II - starszy ale wyzszy model ;)
poczekaj moze do wrzesnia (PHOTOKINA 2015) pokaza sie nowe modele i ceny poprzednich spadna jeszcze ;)

dcs - Sro 05 Sie, 2015

W tym roku nie ma Photokiny.
Wojmistrz - Sro 05 Sie, 2015

Usunięte
michalmiko - Sro 05 Sie, 2015

Dostałem dziś K-S2 :) W porównaniu do K-200D to po prostu przepaść :D
Różnice na szybko
-AF: Zupełnie inny dźwięk silniczka, znacznie szybciej ostrzy
-Migawka: Również jak w przypadku AF inny dźwięk, taki bardziej 'solidny'
-Aparat przed zrobieniem zdjęcia nie zastanawia się tyle co K-200D, tylko po prostu od razu robi zdjęcie, po prostu jest bardzo szybki.

Jedyne co na razie zauważyłem z minusów K-S2:
-Brak AF podczas filmowania. Łapie ostrość przed rozpoczęciem filmowania i tyle.
-Nie można ustawić ISO jak ekranik jest schowany (po przez wizjer).
-Nie chce połączyć się po przez NFC z telefonem, ale może jak wgram nowy firmware, to pomoże.

Jeszcze jedno pytanie. Czy ten aparat ma maksymalny czas naświetlania 30 sekund, czy zależy to od obiektywu? Wg. specyfikacji np. K-30 też ma 30 sekund, ale widziałem na facebooku marki Ricoh i tam ktoś K-30 zrobił zdjęcie gwiazd czasem 90 sekund...

Lucas1981r - Czw 06 Sie, 2015

michalmiko, gratuluje wyboru i zycze sporo dobrych zdjec.

Najwiecej na temat puszek Pentaxa odpoweidza CI na forum -> http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=1