forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jakie tło fotograficzne do sesji z dziećmi.

Prim - Czw 06 Sie, 2015
Temat postu: Jakie tło fotograficzne do sesji z dziećmi.
Witajcie,

jakie polecicie tło fotograficzne do sesji z dziećmi. Na aukcjach zdarzają się tła po 25 zł 150cmx500cm.

Jaki polecicie najbardziej optymalny wybór cenowy przy jak najwyższej jakości ze sklepu.

komor - Pią 07 Sie, 2015

Dla mnie najlepszym tłem fotograficznym do sesji z dziećmi jest park i zielona łąka. Poważnie. Zdjęcia w studio na tle to jest so eighties. Jeśli już to białe. Kartonowe mi się sprawdza, niestety drogie.
Tutejszyn - Pią 07 Sie, 2015

Poza tym półtora metra szerokości jest bardzo wąsko. Wydaje mi się, że tła mają minimum dwa metry.. Ale i tak, takie tło jest wąskie i trzeba boki sztukować w Photoshopie, a to juz jest strasznie dużo pracy.
komor - Pią 07 Sie, 2015

Są tła na 140, 150, 160 cm. Dla jednej osoby w pomieszczeniu z niewielkim odejściem wystarczy, ale na cokolwiek innego – mało.
Tutejszyn - Pią 07 Sie, 2015

Ha! Popatrzyłem teraz na swoje tła. Całe życie myślałem, ze to jest 2 metry, a jest jedynie 160cm.. To znaczy niewiele akurat myślałem, bo łatwo zauważ, że są krótsze ode mnie :)
Prim napisał/a:
Jaki polecicie najbardziej optymalny wybór cenowy przy jak najwyższej jakości ze sklepu.
Prawdę mówiąc masz niewielki wybór. Albo tkanina polipropylenowa, albo karton. Karton daje lepsze efekty finalne, ale jest droższy i mniej trwały.
Zanim zabierzesz się za kupowanie (tło, statywy, poprzeczka, może też klipsy), zrób sobie symulację. Zaznacz krzesłami, albo czymś szerokość 140.. 160 cm, zapnij na aparat swoją portretówkę, postaw pociechę przed obiektywem (ale nie w linii krzeseł, ale jakieś pół metra przed) i popatrz w wizjer. Ustaw się tak, aby krzesła były poza kadrem. Zobaczysz z jaką ciasnotą musisz się zmierzyć.

Dżozef - Pią 07 Sie, 2015

komor napisał/a:
Są tła na 140, 150, 160 cm. Dla jednej osoby w pomieszczeniu z niewielkim odejściem wystarczy, ale na cokolwiek innego – mało.

Są i po 300cm, kupiłem parę latek temu.

komor - Pią 07 Sie, 2015

Dżozef, nikt nie przeczy. Są i szersze. Ja tylko ustosunkowywałem się do (obalonej już) tezy, że nie ma teł o szerokości mniejszej, czyli ~150 cm.
Prim - Pon 10 Sie, 2015

Dzięki za porady, naprawdę cenne!
A jaki polecacie sklep internetowy do kupienia tła. Gdzieś tanio i z dobrymi tłami?