|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Rozwalony DO Silver
Jar - Nie 16 Sie, 2015 Temat postu: Rozwalony DO Silver Jak w temacie, na ostatnim wyjeździe, który z resztą obfitował w znacznie bardziej poważne problemy (przy których rozwalona lornetka to małe duperele), zajeździłem już drugą swoją 10x50. Poprzednia to był jakiś tani Fomei, który rozkolimował się po kilku latach i nie było sensu tego naprawiać.
Aktualna awaria (DO Silver 10x50) polega na pęknięciu (na całym obwodzie) jednego z tubusów lornety w miejscu zbliżonym do fabrycznego łączenia (nasada stożkowej sekcji), a tym samym jego oddzieleniu się od reszty lornety. W takim stanie wyjąłem ją pewnego dnia z z plecaka i futerału. Materiał to tworzywo sztuczne. Z racji, że jest to dosyć równe i łatwe do spasowania, teoretycznie można by myśleć o klejeniu. Tylko 3 problemy:
-kolimacja po takim zabiegu
-zapaćkanie oparami kleju optyki
-trwałość
Moim zdaniem próby naprawy j.w. będą z tego tytułu nieopłacalne. Ale może się mylę i ktoś przerabiał podobny temat z sukcesem?
Pozdrawiam
-J.
kivirovi - Nie 16 Sie, 2015
Musisz zmienic tytul na: dobra i trwala lornetka do 1000
Maciek - Nie 16 Sie, 2015
Paradoksalnie kropelka albo super glue (odpowiednio użyte - odtłuszczenie łączonych powierzchni itp.) mogą pomóc. Zależy tylko jaki to rodzaj tworzywa bo niektórych kleje cyjanowe nie łączą. Co do kolimacji to o ile plastik się zbyt mocno nie odkształcił to po połączeniu wszystko będzie jak wcześniej. Ważna jest jedna rzecz, wszystko należy zrobić raz a porządnie bo kleje cyjanowe nie dają drugiej szansy.
Arek - Pon 17 Sie, 2015
Ja nie wróżę powodzenia tej operacji.
Może pomyśleć o czymś solidnym? Skoro zajeździłeś już dwie tanie lornetki, może warto za trzecim razem kupić coś solidniejszego?
|
|