|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw dla początkującego amatora
PiotrWozny - Pon 17 Sie, 2015 Temat postu: Obiektyw dla początkującego amatora Jestem początkującym amatorem fotografii , chciałem dokupić sobie obiektyw do Aparatu , używam Canon EOS 600 D z racji tej że mam ograniczony budżet zastanawiałem się nad obiektywami :
1. Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2 Canon
2. Tamron AF 18-200 f/3,5-6,3 XRDiIILD Aspherical IF Macro Canon
3. Sigma AF 70-300/4-5,6 DG Macro Canon
Chcę fotografować na obecną chwilę prawie wszystko , krajobrazy , portrety , makro i nie wiem który z tych obiektywów jest lepszy.
chester - Pon 17 Sie, 2015
Po pierwsze primo zważ, że obiektywy rozpoczynające się od 70, to już tele, a tym bardziej na Twoim body (ekwiwalent 112-480 mm). Jeśli to, co masz z aktualnego obiektywu (jaki masz, czy 18-55 czy co w tym stylu?) wystarcza Ci, to takie tele Ci uzupełni pokrycie większego zakresu ogniskowych.
Jeśli zaś chcesz wejść w megazoomy typu 18-200, to musisz najpierw się zastanowić i może testowo popykać sobie trochę zdjęć, czy ta jakość optyczna Cię zadowoli.
Wojmistrz - Pon 17 Sie, 2015
2, to bardzo uniwersalny obiektyw, ale licz się z tym, że nie najlepszy optycznie. Do makro, lepiej dokupić pierścienie pośrednie lub soczewkę np Raynoxa DCR-250, niż mieć takie pseudo makro z obiektywu zmiennoogniskowego.
PiotrWozny - Sro 19 Sie, 2015
chester, Wojmistrz,
Dziękuję Panowie za odpowiedzi jestem początkujący wiedz dużo jeszcze muszę się nauczyć
|
|