|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - bateria "nie wyskakuje"
poodel - Pią 21 Sie, 2015 Temat postu: bateria "nie wyskakuje" Dzień dobry,
dysponuję starutkim i raczej sfatygowanym Canonem 450d i dziś spotkała mnie przykra niespodzianka. Kiedy chciałam wyjąć baterię, ta "nie wyskakuje".
Spust do wyjmowania przesuwa się jakby ze spowolnieniem ale działa, lecz gdy jest odsunięty i bateria powinna się wyjąć - nic się nie dzieje.
Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym? Da się ją wyjąć jakoś "analogowo" albo naprawić samemu? (Oczywiście sprawa pilna i na serwisy nie ma czasu...)
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie rady porady pomysły doświadczenia...
pozdrawiam
Karolina
Wojmistrz - Pią 21 Sie, 2015
Możesz próbować jakąś pęsetą, odsunąć zabezpieczenie i wyciągnąć. Powinno się udać, o ile nie wysadziło baterii w środku.
Jar - Sob 22 Sie, 2015
Rada Wojmistrza zdaje mi się dobrą, a co do przyczyn, mogą być dwie:
-siada sprężyna "katapultująca" baterię
-bateria spęczniała
Bardzo łatwo się zorientować, jeśli masz kilka baterii do tego aparatu. Jeśli tylko jedna z nich ma ten feler, to na bank przypadek 2. Ja mam właśnie taki problem z jedną sztuką, wyraźnie z resztą widać lekką deformację (spęcznienie) akumulatora, szczególnie w bezpośrednim porównaniu z drugim. Owa bateria jeszcze działa jak gdyby nigdy nic (tzn. ładuje się i zachowuje sporą pojemność), ale podejrzewam, że raczej szybko będę musiał wycofać ją z eksploatacji, choćby ze względów bezpieczeństwa. Baterie Li-ion mają dość paskudne zachowania w razie zwarcia. Kiedyś pośpiesznie wyszarpywałem gorące aku z kompakta, którego przygrzało mi słońce w "ciepłych krajach". Sam aparat po tym incydencie też musiałem natychmiast szybko studzić, na szczęście padająca bateria nie zdążyła go jeszcze usmażyć na amen.
Pozdrawiam
-J.
tores - Wto 01 Wrz, 2015
Nieoryginalna nie trzymajaca reżimu wymiarow.
Wojmistrz - Wto 01 Wrz, 2015
tores napisał/a: | Nieoryginalna nie trzymajaca reżimu wymiarow. | Nie spotkałem się z takim problemem. Większość wyjeżdża z tej samej taśmy produkcyjnej.
cybertoman - Sro 09 Wrz, 2015
Mi też spuchł akumulator i musiałem go wyłuskiwać. Po roku użytkowania.
komor - Czw 10 Wrz, 2015
cybertoman, jaka firma i do czego? 50D?
cybertoman - Czw 10 Wrz, 2015
Hama do EOS M
|
|