forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Windows 10

Dżozef - Pią 21 Sie, 2015
Temat postu: Windows 10
Problemem jest to że kiedy system namierzy jakąś aktualizację to wywala komunikat że " napotkano problem" i natychmiast się restartuje, i tak prawie codziennie. Normalnie ma mnie gdzieś bezszczelniak.
W porównaniu do Wind 8.1 ja tam plusów widzę niewiele. A co Wy o nim sądzicie? to jakiś postęp czy zwykłe udupienie użytkownika.

Arek - Pią 21 Sie, 2015

Dżozef napisał/a:
Problemem jest to że kiedy system namierzy jakąś aktualizację to wywala komunikat że " napotkano problem" i natychmiast się restartuje, i tak prawie codziennie.

O rany... Skutecznie mnie odstraszyłeś...

Tutejszyn - Pią 21 Sie, 2015

Jest kilka słów o tym problemie i tymczasowym rozwiązaniu na dobrychprogramach.pl.

Dżozef napisał/a:
A co Wy o nim sądzicie?
System jest całkiem spoko. Dobrze mi się na nim pracuje.
Wojmistrz - Pią 21 Sie, 2015

Miałem ten problem przy jednym z komputerów, gdzie było za mało miejsca na instalację.
Win 10 testuję na kilku jednostkach, z czego również na mojej głównej maszynie. Kilka spraw się poprawiło, bo np Lr6 na najnowszych sterownikach obsługuje mi ponownie akcelerację OpenCL, oraz upakował sporo z Windowsa 7 i wywalił mu zbędne rzeczy, przez co zwolniło mi się ponad 20GB na SSD :!:
Działa odrobinę szybciej niż Win7, za to z minusów na mojej głównej maszynie wychwyciłem kilka. Po pierwsze dźwięk miałem puszczony przez DP z karty graficznej. Niestety jego aktywacja po załączeniu źródła dźwięku następuje po około 4s, co jest irytujące np oglądając filmik na YouTube i przewijając go o kawałek, czy potrzebując np wymowy wyrazu w translatorze google. Kolejny problem to zawieszanie się grafiki w Diablo 3 :mrgreen: no i irytują mnie różne problemy okienkowe jak brak sensownego dolnego paska w okienkach, gdzie zazwyczaj miałem szczegóły zaznaczonego pliku, brak sensownego wyświetlania zajętości rdzeni w menadżerze zadań itp.
Na jednym urządzeniu Win10 miałem odpalony przez kilkanaście minut. Otóż na tablecie, gdzie zrobiłem pełne przywracanie systemu, pod koniec instalacji Win8.1, pokazał się komunikat, gdzie producent zalecał aktualizację do Win10. Strzał w kolano. W tablecie zarówno w trybie komputera jak i tabletu, dość często nie chciała działać klawiatura wirtualna. Nie pojawiała się często w kluczowych momentach, jak wpisanie loginu czy hasła, jak i również, nie pozwalała na jej uruchomienie z listwy. Tragedia!
Podsumowując, jestem zadowolony z Win10 na komputerach i laptopach, ale do tabletu, poczekam jeszcze z 10 miesięcy.

Dżozef - Sob 22 Sie, 2015

Tutejszyn napisał/a:
Jest kilka słów o tym problemie i tymczasowym rozwiązaniu na dobrychprogramach.pl.

Dzięki ale to dotyczy przejścia na 10
Akurat przejście z 8.1 na 10 odbyło się bez żadnych problemów ok.1,5 h i nawet wszystkie ustawienia zostały zachowane.
Jednak 8.1 czekał z instalacją codziennych aktualizacji do momentu gdy wyłączę komputer a teraz 10 kiedy sobie chce to zaczyna aktualizację np. w środku filmu i jeszcze pogrywa sobie ze mną tym głupawym komunikatem o napotkanym problemie, podczas gdy jest to zwykła automatyczna aktualizacja a nie jakiś tam problem. Oo rzesz ty! :evil: to nie może poczekać?

Tutejszyn - Sob 22 Sie, 2015

Dżozef napisał/a:
Dzięki ale to dotyczy przejścia na 10
Nie, to dotyczy aktualizacji KB3081424.
Widać w Twoim przypadku jest inny problem, który trzeba rozkminić, albo zrobić nową czystą instalację.

Mała uwaga: do czystej instalacji potrzebny jest klucz do aktywacji systemu. Ponieważ przy aktualizacji systemu nigdzie ten klucz nie jest pokazany, warto ten klucz najpierw odczytać z rejestru systemowego. Mój znalazłem tutaj:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform

Cytat:
O rany... Skutecznie mnie odstraszyłeś...
Na pewno prawidłowo zainstalowany system jest wolny od tego typu problemów, a aktualizacje są instalowane tak jak do tej pory, podczas zamykania systemu.
Wojmistrz - Sob 22 Sie, 2015

Mi się system restartów w nowym Win podoba. Teraz mi przypomniałeś, że faktycznie pytał kiedy restartować i sugerował czas restartu w zależności od aktywności użytkownika.
Tutejszyn - Sob 22 Sie, 2015

Ale jakie restarty? Nie wyobrażam sobie, aby coś mi się restartowało bez mojej wiedzy i woli.
Wojmistrz - Sob 22 Sie, 2015

Po aktualizacji, ale samo się nic nie dzieje.
MM - Wto 25 Sie, 2015

W moim 8.1 winda chciała się cały czas aktualizować do wersji 10. Zablokowałem bydle ręczną aktualizacją i mam spokój. Poczekam z pół roku jak wszystko dopracują.
Dżozef - Pon 31 Sie, 2015

Kiedy wyskoczył komunikat o automatycznym ustawieniu restartu na drugą w nocy i pokazała się opcja ustawiania godziny restartu- byłem pełen nadziei.
Niestety jeden dzień bez włączania PCta i dziesiątka zmieniła sobie godziną restartu na tą zaraz po moim włączeniu kompa. Wyskoczł komunikat z opcjami ale niczego nie można już zmienić bo właśnie zaczęła się re.....

Wróciłem do 8.1 i jest ok. teraz po miesiącu w 10 widzę że 8.1 jest szybszy pod każdym względem, mniej reklam i więcej opcji w ustawieniach. Baa, w ogóle są jakieś opcje bo 10 nie daje wyboru, to jak klasówka w socjalizmie - "napisz kto jest twoim ulubionym pisarzem i dlaczego to jest Lenin ".
Może to jest tylko wersja testowa bo zamian za lepszy dostęp do menu nic nie zyskujemy a okupione to jest całkowitą inwigilacją i ubezwłasnowolnieniem użytkownika jak za czasów UB. Mimo wyłączenia opcji śledzenia , zapamiętywania itp. po reklamach widać że system wszystko pamięta i podpowiada co było wcześniej. Ciągle wysyła raporty i nie można tego wyłączyć. Najpierw dba o płynność reklam ich zawartość a potem dopiero z wielkiej łaski ładuje resztę strony.
A te durne komunikaty dobijają, zamykam np.DPP -komunikat że "DPP przestał działać" i "powiadom o problemie....." Jakim problemie? skoro wyłączyłem to właśnie po to aby przestał działać.

No ale uff.. na szczęście w 8.1 jest normalnie a że rzadko z okienek korzystam to jakoś przeżyję

komor - Pon 31 Sie, 2015

Dżozef napisał/a:
mniej reklam

W Windowsie są jakieś reklamy?

Wojmistrz - Pon 31 Sie, 2015

Dżozef, coś ty ściągnął? Jakie reklamy w Windows?
maziek - Pon 31 Sie, 2015

Dżozef zainstalował katalog IKEI :) ...

(sorki ;) )

Dżozef - Wto 01 Wrz, 2015

komor napisał/a:
W Windowsie są jakieś reklamy?

To nie widzieliście jeszcze tej słynnej przeglądarki Edge?
10 nie blokuje tak skutecznie reklam w explorer jak 8.1. A nawet powiem że to wygląda na jawną kolaborację :mrgreen:

Wojmistrz - Wto 01 Wrz, 2015

O rany! Ja ostatni raz widziałem ... ikonkę na pasu :P Od przeglądarek M$ strzeż nasz Panie :D Od blisko dekady praktycznie używam tylko FireFoxa, a inne przeglądarki stosuję jedynie awaryjnie, głównie testując zgodność tworzonych stron internetowych, ale tym nie zajmuję się obecnie zbyt często. M$ nie był nawet tak wredny by coś zmienić po przesiadce z Win7.
Są reklamy i jak na razie nie do zablokowania w nowych wersjach Skype, ale to już nie do przeskoczenia, jeśli potrzebuje się wysyłać pliki i robić wideokonferencje. W innych systemach ich nawał był na tym samym poziomie.
Już myślałem, że M$ zrobił jaką wersję gdzie bezczelnie wyskakują okienka i wywalają reklamy.

MM - Wto 01 Wrz, 2015

To ktoś jeszcze używa przeglądarek windy?
Usjwo - Wto 01 Wrz, 2015

Ja. Pracujac w korpo nie moge miec zadnych darmowych lub prywatnych (nawet z zakupiona prywatnie licencja) programow.
Tak wiec pozegnalem sie z Crome I powrocilem do IE.

PS. W Policji tez obowiazuja takie zasady ;)

komor - Wto 01 Wrz, 2015

Usjwo napisał/a:
PS. W Policji tez obowiazuja takie zasady

Jak wiadomo, policja jest od pilnowania aby inni przestrzegali zasad, a nie od ich przestrzegania. ;) Dziś po raz kolejny się o tym przekonałem obserwując jak parkują tuż przy skrzyżowaniu wielką suką (Opel Vivaro czy coś), nie zachowując wymaganej odległości od skrzyżowania. Przy czym nie była to interwencja tylko planowe parkowanie pod szkołą, gdzie pilnowali ruchu w pierwszym dniu szkoły (co doceniam).

MM - Wto 01 Wrz, 2015

Usjwo napisał/a:
. W Policji tez obowiazuja takie zasady

A wiesz, że służbowy dostęp do netu to jest tam rodzynkiem? Co innego na prywatnym sprzęcie :lol:

Ja w pracy kompa nawet nie dotykam bo go nie mam. Choć baaaardzo by się przydał. Tablet to jednak nie to samo.

Dżozef - Wto 01 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Od przeglądarek M$ strzeż nasz Panie

Czemu? -przecież za to właśnie zapłaciłem kupując legalnego 8.1, i niczego więcej mi nie potrzeba nawet do wideokonferencji bo śmiga dobrze i 0 problemów.
Ale 10 jest jakby "za darmo" więc może to dlatego M$ sobie pozwala na jazdę po bandzie :grin:

Wojmistrz - Wto 01 Wrz, 2015

Windows 10 za darmo nie różni się od licencji za £76.97 :D
komor - Czw 03 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Są reklamy i jak na razie nie do zablokowania w nowych wersjach Skype

W programie Skype macie wyświetlane reklamy??? W wersji pod OS X nie ma reklam, przynajmniej podczas tekstowego czatu, bo wideo/audio dość dawno nie używałem. Skype 7.11, najnowsza wersja na OS X.

Madrian - Czw 03 Wrz, 2015

Po krótkim epizodzie z przeglądarką W10 wróciłem do Chrome.
Nie wiem co zrobili, ale 2/3 stron mi się nie wczytywało (nie znaleziono strony), a jak się po iluś odświeżaniach jednak połączył, to za jakiś czas znów rozłączał.

Wróciłem do Chrome i po problemie. Sam W10 ani ziębi, ani grzeje. plus, że wszystko śmiga jak pod W7 bez konieczności przeinstalowania. Minus, że jednak to nie jest to, co być mogło i miewa upierdliwe momenty. A pomocy niestety na razie niewiele. Co zajrzę w jakiejś sprawie do pomocy Ms, to wita mnie "Rozwiązanie problemu dotyczy poprzedniej wersji systemu".
I bądź tu mądry, skoro sam W10 kieruje w sprawie pomocy do W8 lub W7. ;)

maziek - Nie 13 Wrz, 2015

Ja się przesiadłem i zero problemów.
Wojmistrz - Pon 14 Wrz, 2015

U mnie okazało się, że problem tkwi w sterownikach karty graficznej. Były za nowe (i skopane) przez co nie działała mi gra, a Windows 10 nie był w stanie "łyknąć" odpowiednio starych. Postanowiłem powrócić do Windows 7, wszystkie zmiany się niby cofnęły, ale niestety wysypało się wszystko przy pierwszym uruchomieniu Win7. Padł całkowicie. O dziwo podczas próby naprawy, nie przyjął oryginalnej płyty, wypisując, że jest niezgodna z zainstalowanym systemem. Musiałem wszystko przywracać z backupu.
Na laptopach i tabletach też przywróciłem Win7/8.1, ale powrót był absolutnie bezproblemowy.

maziek - Pon 14 Wrz, 2015

Może być tak, że jak ktoś ma wieki system nie ruszany tylko dokładane na skład, to suma drobnych błędów jest zbyt duża, żeby poszło to gładko. Ja akurat chciałem sklonować win7 na nowy dysk, i ta operacja poległa właśnie z powodu nadmiaru starych zaszłości. Musiałem go więc zainstalować od nowa. Miałem więc świeżutko wgrany parę dni temu win7 spod igły, być może dlatego operacja poszła tak łatwo. Poza tym nie "gram w grę" :) .
ghost - Pon 14 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
O dziwo podczas próby naprawy, nie przyjął oryginalnej płyty, wypisując, że jest niezgodna z zainstalowanym systemem.

System musi być zgody z dokładnością do Service Packu.

Wojmistrz - Pon 14 Wrz, 2015

ghost, no nie do końca. Mowa o komplecie, czyli płytka i naklejka z numerem licencji. Nie chodzi mi o przyjęcie klucza, tylko odrzucenie zawartości nośnika.
Dżozef - Pon 14 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Na laptopach i tabletach też przywróciłem Win7/8.1, ale powrót był absolutnie bezproblemowy.

A ja właśnie po powrocie do 8.1 odkryłem problem z odczytem załączników do poczty. System nie pozwala na ich otwarcie tylko na zapis. Niestety po zapisaniu nie może tego odczytać bo.. "ścieżka jest nieprawidłowa".
Oj czeka mnie konieczność czystej instalki systemu po 1.5 roku. A wszystko przez ciekawość do nowinek "darmowych" :lol: .

maziek - Wto 15 Wrz, 2015

No ale to wystarczy prawdopodobnie od nowa ustawić w przeglądarce lub też programie pocztowym, jeśli takowego używasz, co ma robić z załącznikiem (otworzyć, czy zapisać) - a jeśli zapisać, to gdzie.
ghost - Wto 15 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
ghost, no nie do końca. Mowa o komplecie, czyli płytka i naklejka z numerem licencji. Nie chodzi mi o przyjęcie klucza, tylko odrzucenie zawartości nośnika.

Klucz nie ma nic do rzeczy. Oidp nie możesz naprawić win7 z service packiem płytą z gołym win7.

Tutejszyn - Wto 15 Wrz, 2015

Pytanie..
Czy ktoś z was, w momencie aktualizacji systemu z wcześniejszej wersji Windows na Windows 10, otrzymał w sposób jawny klucz aktywacji systemu?
Można zadać sobie inne pytanie: a jak aktywować system, kiedyś tam w przyszłości, w przypadku awarii, kiedy zaistnieje konieczność ponownej instalacji? Podpowiem, że nie zadziała posiadany przez was klucz do Windows 7, czy 8. Oczywiście będzie można ponownie zainstalować Windows 7, czy 8 i próbować ponownie aktualizować go do Windows 10, ale skąd pewność, że za rok taka operacja się uda?

Porada...
Aby uniknąć powyższych pytań w przyszłości, gorąco zachęcam do odczytania, w zainstalowanym już przez was Windows 10, wartości klucza rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform\BackupProductKeyDefault
i zapisania tego gdzieś w bezpiecznym miejscu.

Uwaga dla mniej obytych...
Rejestr można odczytać wywołując aplikację Regedit. Ale ostrożnie - można łazić, oglądać, ale niczego nie zmieniać.

maziek - Wto 15 Wrz, 2015

Dzięki :) .

[ Dodano: Sro 16 Wrz, 2015 07:53 ]
Tylko z drugiej strony co po serialu, jak się nie płytki (gdyby internetowo nie dało się pobrać, jak piszesz)? Win10 jest dostępny do ściągnięcia legalnie ze stron Microsoftu?

Tutejszyn - Czw 17 Wrz, 2015

maziek napisał/a:
Win10 jest dostępny do ściągnięcia legalnie ze stron Microsoftu?
Oczywiście :) Wystarczy wejść na stronę MS tutaj i pobrać malutki programik, który robi tylko dwie rzeczy: albo aktualizuje stary system do wersji Windows 10, albo pobiera na dysk twardy obraz płyty instalacyjnej ISO. Potem wystarczy ten obraz wypalić na płycie DVD i masz dysk instalacyjny.

Samo wypalenie obrazu na płycie też jest bardzo proste. Ja robię to za pomocą darmowego Ashampoo Burning Studio, gdzie jedną z opcji jest właśnie wypalanie obrazu ISO.

Uwaga..
Ashampoo Burning Studio jest programem prostym, bardzo funkcjonalnym i godnym polecenia, jednak instalacja czegoś od Ashampo wiąże się z podaniem adresu email. Niestety Ashampo sprzedaje te adresy komu popadnie i niedługo potem skrzynka wypełnia się spamem, dlatego lepiej w tym przypadku posługiwać się adresem śmieciowym, takim, który nie służy do kontaktu ze znajomymi, a jedynie do wchłaniania śmieci.

ophiuchus - Czw 17 Wrz, 2015

Z pomocą owego Windows Media Creation Tool można też utworzyć dysk instalacyjny na zbędnym pendrive. Instalacja z takiego medium jest znacznie szybsza. Nie trzeba wtedy podawać nikomu adresów e-mail. Niestety wiąże się to z przeznaczeniem na instalkę Windowsa np 8GB nośnika.
Wojmistrz - Czw 17 Wrz, 2015

Jak dobrze pamiętam, pomimo że działa, Windows Media Creation Tool nie jest legalny dla osób z domowymi wersjami systemu (np Windows 7 Home Premium).
matys - Czw 17 Wrz, 2015

ophiuchus, no tak ale poświęcasz nośnik tylko raz. Obraz ISO możesz sobie trzymać gdzies na dysku a pendrive używać(po instalacji) tak jak wcześniej. Ja zrobiłem na laptopie upgrade z win 7 pro do win 10 i była lipa. Niektóre programy się gubiły, jakby nie wiedziały na jakim systemie są zainstalowane... Zrobiłem czystą istalacje win10 i wszystko chodzi bezproblemowo. Miałem też trochę problemów ze sterownikami Nvidia ale już sobie poradziłem. Programy/gry nie chciały się odpalać przy użyciu karty Nvidi, działały tylko na graficznej zintegrowanej w procku...
Mam wrażenie że win10 jest trochę wolniejszy.
Zobaczymy jak będzie po kilku miesiącach, na chwile obecną nie mam zainstalowanej nawet połowy rzeczy których miałem na win7.