|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Sony a350- Sigma 17-70 czy Tamron 17-50
Tomek K. - Sro 09 Kwi, 2008 Temat postu: Obiektyw do Sony a350- Sigma 17-70 czy Tamron 17-50 Witam
Właśnie przymierzam się do kupna nowego Sony a350. Mając na uwadze komentarze dot. kitowego obiektywu Sony, mam zamiar od razu zakupić fajny "docelowy" obiektyw. Z wpisów zamieszczonych na forum wiem, że trwa walka pomiędzy Sigmą 17-70 oraz Tamronem 17-50. Sam skłaniam się do zakupu a350 body + Tamron 17-50. Co o tym myślicie? Czy moglibyście dać znać, czy waszym zdaniem takie połączenie pozwoli stworzyć satysfakcjonujący zestaw dla amatora z "aspiracjami"?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Tomek
P_M_ - Sro 09 Kwi, 2008
Jaja sobie robisz? Takich dyskusji bylo na peczki, a tobie sie szukac nie chce.
Tak przy okazji - obydwa szkla sa fajne, tylko aparat do du.y. Ot, gniot dla szpanerow
MC - Czw 10 Kwi, 2008
Temat tych obiektywow byl walkowany do bolu. Przeczytaj test i sie zastanow co wolisz. Przejrzyj tez forum.
Tomek K. - Czw 10 Kwi, 2008
Witam
Rozpoczynając temat nie chodziło mi o porównanie obydwu obiektywów czy też wyszukanie ich plusów i minusów - te są dobrze znane (chciało mi się je wyszukać i zdecydowałem się wstępnie na Tamrona). Zastanawiałem się raczej na tym, który z tych obiektywów będzie lepiej pasował do Sony a350 i czy nie ma przeciwskazań do takiej konfiguracji. Jeżeli chodzi o jakość aparatu, to zdaję sobie sprawę, że nie jest to pewnie szczyt marzeń, jednak ma swoje plusy tj. LV, co umożliwi robienie zdjęć mojej małżonce, która nosi okulary i przez wizjer nic nie widzi.
Jeżeli ktoś miał okazję łączyć Sony a350 z którymś z przedmiotowych obiektywów - to proszę o wskazówkę.
Pzdr,
Tomek
[ Dodano: Czw 10 Kwi, 2008 ]
P_M_
Jeszcze jedno - zastanawiam się skad u Ciebie tak kategoryczna ocena tego aparatu - czy miałeś okazję go przetestować? Czy tylko wychodzisz z założenie, że to co ma znaczek Sony musi być do d ... Mój kumpel ma Sony a100 z obiektywem Sigmy i sobie chwali.
Tomek
MC - Czw 10 Kwi, 2008
Tomku, tutaj nie moze byc zadnych przeciwwskazan. Przy kupnie radzilbym tylko sprawdzic czy nie ma BF/FF. Co prawda A350 to nie Canon, zeby Sigmy ostrzyly jak chca, ale moze tak byc.
Dzięki MC.
Wiem, że to miejsce na dyskusję o obiektywach, a nie aparatach, ale mam jeszcze pytanie - czy słyszałeś coś może o a350? Głosy na forach są różne - jedni chwalą inni wprost przeciwnie. Aparat ten będzie moja pierwszą lustrzanką, więc nie chciałbym się zawieźć na wstępie.
Tomek
Arek - Czw 10 Kwi, 2008
A dlaczego nie A300? Ma wszystko to co A350, a jest od niego szybszy, ma sprawdzoną matrycę 10 MPix o znanej (dobrej) jakości. Na wyższych czułościach da lepszą jakość obrazu niż A350, a podejrzewam, że i na niższych niczym mu nie ustąpi. Podsumowując w A300 będziesz miał taką samą lub nawet lepszą jakość obrazu, wszystkie gadżety z A350 (w tym LV i uchylany LCD), szybszy tryb seryjny, a zdjęcia będą zajmować mniej miejsca na karcie i dysku...
W sumie może i racja. Rzeczywiście matryca 10 MPix zbierała dosyć dobre opinie.
MC - Czw 10 Kwi, 2008
Ja tej A300 na oczy nie widzialem (jeszcze). Co innego A350. Bawilem sie tym chwile w FJ. A700 bym na nia nie zamienil, ale robi przyzwoite wrazenie. Szkoda, ze nie dali CMOSa.
A300 powinna starczyc, bo chyba roznia sie tylko matryca.
Jak na amatora, A300 (chybą, że nie wytrzymam i wcześniej kupię A350) z Tamronem 17-50 mm powinna wystarczyć. Mam nadzieję, że taki zestaw da satysfakcjonujący rezultat.
Dzięki za pomoc.
P_M_ - Pią 11 Kwi, 2008
Zostan raczej przy mniejszej ilosci megapixeli. To ci moze wyjsc tylko na dobre.
14MPix to wabik na szpanerow i wcale nie chodzi o amatorstwo, tylko o czyjs zdrowy rozsadek. Pozdrawiam.
|
|