forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Nikon 1 i jego stabilizacja

nikolas - Sob 22 Sie, 2015
Temat postu: Nikon 1 i jego stabilizacja
Witam szukam informacji na temat zapomnianego na forum Nikon 1 jak aparacik radzi sobie podczas stabilizacji obraz i jak wyglada robienie zdjeć w ruchu ( ruchomych obiektów )
Jar - Pon 24 Sie, 2015

Konkretnie Ci nie doradzę, ale na początek parę spraw ogólnych żeby ktoś mógł Ci pomóc:
1) Który Nikon 1? To nazwa systemu/linii aparatów z wymienna optyką:
http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort=
...różniących się miedzy sobą (3 osobne linie aparatów: J, V i podwodny AW, w sumie 11 pozycji), więc określ które modele Cię interesują; w praktyce będzie chodziło o 2-3 ostatnio produkowane
2) Stabilizacja w tym systemie jest ulokowana w wymiennych obiektywach, nie w korpusie aparatu, więc jest to pytanie o zestaw aparat + konkretny obiektyw lub ogólnie o jakość stabilizacji w obiektywach tego systemu
3) Przepraszam, jeśli nadinterpretuję jakiś skrót myślowy, ale mam nadzieję, że wiesz o tym iż stabilizacja obrazu nie ma nic wspólnego z robieniem zdjęć obiektom w ruchu?
Tu decydują takie czynniki jak możliwy do osiągnięcia (w przypadku słabego oświetlenia sceny) krótki czas naświetlania oraz szybkość i precyzja AF (autofocus). Ten ostatni o ile wiem Nikony 1 mają niezły, ale o konkrety pytaj fachowców. Natomiast możliwości skracania czasu naświetlania (w danych warunkach) zależą od światłosiły obiektywu (czyli znów, jaki obiektyw z aparatem) i od możliwości użycia wysokiego ISO, czyli od matrycy aparatu (konstrukcja i fizyczny rozmiar). W tej ostatniej kwestii Nikon 1 ma matrycę w formacie 1", czyli taką , jak nieliczne najbardziej zaawansowane kompakty w rodzaju Panasonic FZ1000, Sony serii RX10, RX100 itp. Ustępuje natomiast wielkoscią matrycy wszystkim innym aparatom z wymienną optyka, z wyjątkiem całkiem zapomnianego Pentax-a Q
Pozdrawiam
-J.

nikolas - Wto 25 Sie, 2015

przepraszam za wielką pomyłkę chodziło mi o Nikon Coolpix A