forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Budżetowy softbox - zestaw z lampą, statywem i parasolem

Pan Wizjer - Pon 24 Sie, 2015
Temat postu: Budżetowy softbox - zestaw z lampą, statywem i parasolem
Czołem wszystkim,
chciałbym kupić maksymalnie podręczne, budżetowe dodatkowe światło do mini-studyjka w domu (do portretowania w domu ew. fotografii produktów, po prostu do prostego doświetlenia sceny). Nie jestem żadnym profesjonalista, po prostu chciałem trochę polepszyć swój warsztat i kulturę pracy.

Pomyślałem, że dobrze mieć w domu jakieś dodatkowe źródło światła, ale nie chcę na razie inwestować za dużo (ponieważ nie mam też miejsca a w razie bardzo poważnej pracy wynajmę sobie na parę godzin studio).

Stąd moje pytanie, czy taki zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-...5164804867.html
do czegoś się przyda, czy jest to nabijanie nieświadomych ludzi (w tym także mnie) w butelkę, czy jednak do jakiś prostych zastosowań domowych i amatorskich da radę.
No i chciałbym mieć też coś w miarę "poręcznego", żebym mógł taki softbox z lampą przenieść.

Jeżeli nie, to co proponujecie do 400zl?
A może na moje potrzeby wystarczy coś dużo tańszego? Parasolka z jakąś słabszą lampą?

komor - Czw 27 Sie, 2015

Nie wiem jaka jest jakość pracy tej lampy, ani kiedy się zepsuje, ale generalnie jak nie chce się za dużo wydawać, to taki minimalny zestaw może być. Statyw wygląda jak W-803, parasolka to najtańsza zapewne wersja softlightera.