forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do filmowania uniwerslany

miecio221 - Pon 24 Sie, 2015
Temat postu: Obiektyw do filmowania uniwerslany
Witam,
szukam obiektywu z zoomem mniej więcej 24 do 65 ze światłem najlepiej 2.8 ze stabilizacją obrazu (do filmowanie niezbędne) i z wagą do 600 gramów, (raz używałem 24-70 canona 2.8 co ważył 950 gramów to myślałem że mi ręka odpadnie)

myślałem nad 17-55 canona ale pomyślałem że te skrajne 17mm do niczego się nie przydaje a większy zoom by się przydał zamiast tego. Jest coś takiego? szukałem, a jak znalazłem to nic nie miało stabilizacji :/
Mój aparat- canon 700d (dlatego na jasności mi zależy)
Jest coś takiego?

Sunders - Pon 24 Sie, 2015

miecio221 napisał/a:
szukam obiektywu z zoomem mniej więcej 24 do 65 ze światłem najlepiej 2.8 ze stabilizacją obrazu (do filmowanie niezbędne) i z wagą do 600 gramów/.../ Jest coś takiego?

Nie ma.

Wojmistrz - Pon 24 Sie, 2015

24-70/2.8L to szkło pod pełną klatkę i dziwię się, że chciało ci się nim filmować na APS-C. Ja nim filmowałem wiele godzin i to ze znacznie cięższymi korpusami, bo mowa o 6D oraz 5DmkII i brak stabilizacji nawet z ręki mi nie przeszkadzał.
Z racji tego, że rzadko zdarza mi się filmować na ogniskowych powyżej 40mm, zastanawia mnie co ty filmujesz, że potrzeba ci od 24mm na APS-C czyli eq 38,4mm.
Mógłbyś pomyśleć o Tamronie SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD, ale ten waży 825g. To chyba najlżejszy 24-70 i jedyny ze stabilizacją przy tym świetle.