|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Używany EIZO flexscanSX2462W
Witkacy - Sob 29 Sie, 2015 Temat postu: Używany EIZO flexscanSX2462W Jako "początkujacu laik" kupiłem "w ciemno" używany monitor Eizo flexscanSX2462W. Podłączyłem go do "zwykłego" laptopa lenovo na którym jestem zmuszony pracować. Oczywiście porównałem monitor laptopa do Eizo i się trochę "zdziwiłem"... wyszło mi bowiem, że zdjęcia na laptopie mają dużo więcej szczegółów w cieniach (w Eizo ciemne partie od razu wpadają w czerń) oraz, że w Eizo jest o wiele więcej czerwieni... wręcz mi się ona "wylewa". NIestety nie mam w pobliżu dostępnego kalibratora (lubuskie), na kupno jeszcze mnie nie stać... "któremuś" monitorowi muszę uwierzyć na słowo... tylko nie wiem któremu?!
Nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć aby wyjść na prostą...
komor - Sob 29 Sie, 2015
Zamiast zdjęć wyświetl sobie białą stronę z paskiem szarości i na początek oceń na oko, gdzie biel jest zbyt ciepła, a gdzie zbyt zimna. Pasek szarości też pozwoli Ci ocenić, co i jak. Jeśli kupiłeś używany monitor Eizo, to o ile dobrze rozumiem ma on w sobie zaszytą czyjąś kalibrację. Jakiś reset monitora do ustawień fabrycznych?
MM - Sob 29 Sie, 2015
Podłączenie monitora cudów nie zrobi. Poproś poprzedniego właściciela o przesłanie profilu a jak już grzebałeś w menu to zostaje tylko kalibrator. Jest jeszcze pytanie jaki sygnał mu wysyłasz (HDMI czy jakiś inny) i na jakim trybie pracuje monitor. Trybów ma siedem. Drugi przycisk od lewej.
Co do samych zdjęć, które pokazałeś. Kolory z lapka są zwyczajnie do dup..y. Teraz przynajmniej widzisz, że czerwone to czerwone. Dla mnie jest OK. Oglądam to wszystko na .... EIZO SX2462W
|
|