forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dobry tele obiektyw do OMD E-M10

heeros - Nie 30 Sie, 2015
Temat postu: Dobry tele obiektyw do OMD E-M10
Witajcie,

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem bezlusterkowca E-M10. Posiadam do niego kit oraz dwie "stałki" 25 i 45mm ze światłem 1.8, które świetnie sprawdzają się podczas sesji portretowych (nawet dają radę podczas koncertów). Zastanawiam się coraz poważniej nad jasnym zoomem zmiennoogniskowym, który dobrze sprawdziłby się podczas eventów, głównie koncertów. Rozważam w sumie zarówno standardowe jasne zoomy jak 12-40 Olka czy 12-35 Panasonica (często robię zdjęcia blisko sceny (akredytacja) rzadziej na większych halach czy obiektach. Z drugiej strony myślę właśnie nad jakimś sensownym zoomem typu tele także. Z pozycji w necie wyszukanych zwraca uwagę Olympus M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8 ED PR. Czy są jakieś inne alternatywy wobec tej pozycji? Dodam, że zależy mi na Dobrym AF oraz aby obiektyw nie fundował odblasków i flar gdy pracuje pod światło (na scenie z efektownym oświetleniem, ta wada na starcie go przekreśla). Czytając opinie o szkłach Panasa tego typu często pojawia się w nich właśnie zarzut tendencji to odblasków. Co radzilibyście? Z góry dzięki za wszystkie sugestie :)