forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Cyfrowa lustrzanka do headshotów

Ronin101 - Czw 03 Wrz, 2015
Temat postu: Cyfrowa lustrzanka do headshotów
Jak w temacie, szukam zestawu do robienia portretów twarzy.

Wytyczne dot. aparatu cyfrowego i obiektywu
1. Rodzaj zdjęć: portrety (tylko headshoty)
2. Łatwy w obsłudze - osoba wykonująca potret nie interesuje się fotografią, po prostu chce uzyskać w miarę dobre zdjęcie portretowe (bez zniekształceń twarzy itp)
3. Może być używany
4. Duża rozdzielczość nie ma znaczenia, bo zdjęcia będą umieszczane tylko na stronie www.
5. Cena - im mniej tym lepiej, górna granica za sprzęt używany 1000zł.

Widzę, że na Allegro są używane zestawy poniżej 1000zł, ale kompletnie nie wiem co wybrać.
Np.
http://allegro.pl/aparat-...5632242039.html

Wojmistrz - Czw 03 Wrz, 2015

Co nie kupisz będzie dobrze, ale kup z jakimś obiektywem stałoogniskowym, a nie zoomem. Przewiduję, że taki 50mm f/1.8 by ci wystarczył.

Wojmistrz napisał/a:
Co nie kupisz będzie dobrze, ale kup z jakimś obiektywem stałoogniskowym, a nie zoomem. Przewiduję, że taki 50mm f/1.8 by ci wystarczył.

Dzięki za odpowiedź.

Np. takie coś?
http://allegro.pl/canon-4...5641063646.html
czy może jednak taki:
http://allegro.pl/canon-1...5633861430.html

komor - Czw 03 Wrz, 2015

Pierwszy zestaw (450D) lepszy. Czy zdajesz sobie sprawę, że dla przyzwoitych efektów będziesz potrzebował jakieś oświetlenie?

komor napisał/a:
Pierwszy zestaw (450D) lepszy. Czy zdajesz sobie sprawę, że dla przyzwoitych efektów będziesz potrzebował jakieś oświetlenie?

W pomieszczeniu w którym mam zamiar robić zdjęcia są dwa duże okna dachowe. Najpierw sprawdzę czy to wystarczy, bo słyszałem, że nie ma złych zdjęć jedynie czasem zdarza się niewłaściwa grupa odbiorców :)

Też bym kupił zestaw z 450D i do tego jakąś lampę z TTL, jak MeiKe MK600 czy Yongnuo YN565EX.
Jak duże jest țo pomieszczenie?

Wojmistrz napisał/a:
Też bym kupił zestaw z 450D i do tego jakąś lampę z TTL, jak MeiKe MK600 czy Yongnuo YN565EX.
Jak duże jest țo pomieszczenie?

Jest małe: 3x3m

cybertoman - Czw 03 Wrz, 2015

I sciete sciany?

cybertoman napisał/a:
I sciete sciany?

tak, poddasze użytkowe z oknami dachowymi

Od biedy tego miejsca, ale wierzę, że będzie OK.
komor - Pią 04 Wrz, 2015

Ronin101 napisał/a:
W pomieszczeniu w którym mam zamiar robić zdjęcia są dwa duże okna dachowe. Najpierw sprawdzę czy to wystarczy, bo słyszałem, że nie ma złych zdjęć jedynie czasem zdarza się niewłaściwa grupa odbiorców

Jeszcze czasami zdarza się ujowa pogoda, więc jeśli te zdjęcia to nie dla zabawy tylko do jakichś celów, to musi być źródło światła uniezależniające od tego, co za oknem.

Ronin101 - Pią 04 Wrz, 2015

Ogólnie do wszystkich: dzięki za pomoc.
cybertoman - Pią 04 Wrz, 2015

Pogoda to jedno - zbliza sie pora roku, gdzie swiatlo na zewnatrz dosc wczesnie wylaczaja.