|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - upgrade minimalnym kosztem
860lacov - Nie 06 Wrz, 2015 Temat postu: upgrade minimalnym kosztem Przy okazji pierwszego tematu witam wszystkich.
Jestem od kilku lat szczęśliwym posiadaczem d70s. Kupiłem 3-latka i tak u mnie został.
Czy da się względnie tanio zrobić upgrade, który pozwoli na uzyskanie lepszej jakości zdjęć?
Chodzi mi głównie o używalne ISO oraz samą jakość fotek. D70s wali szumem w zasadzie już powyżej iso 400. Mam też wrażenie, że mój telefon (przy dobrym świetle) robi lepszej jakości zdjęcia niż lustro
Trochę sobie poszukałem i wstępnie przypuszczam, że d90 pasuje do moich potrzeb, ale może coś przegapiłem albo o czymś nie wiem.
komor - Nie 06 Wrz, 2015
Każdy nowszy od D70s model będzie się lepiej zachowywał na wyższych czułościach, choć D90 jest pierwszym CMOS-owym modelem Nikona z tej serii, więc skok jakości będzie największy między D80 a D90. Pamiętaj tylko, że D90 to też już staruszek, więc trzeba zwrócić uwagę na stan kupowanego egzemplarza.
Sunders - Nie 06 Wrz, 2015
860lacov napisał/a: | wstępnie przypuszczam, że d90 pasuje do moich potrzeb |
Też mi się tak wydaje.
komor napisał/a: | D90 to też już staruszek |
Konstrukcyjnie owszem - produkcję rozpoczęto w 2008 r., a zaprzestano ponad 4 lata temu, ale potem dość długo był jeszcze dostępny w sprzedaży, tak że można trafić całkiem młode egzemplarze.
Wojmistrz - Pon 07 Wrz, 2015
Jak masz kasę, to pomyśl jeszcze o czymś z serii D7000, to niejako kontynuacja linii D90.
860lacov - Pon 07 Wrz, 2015
Z walutą właśnie słabo.
Poszukam i okaże się czy coś z tego będzie.
Wstępnie mam na oku d90 z przebiegiem ok 5000 zdjęć w bardzo ładnym stanie. Sprzęt wygląda właściwie jak nowy
Znajomy znajomego... sprzedaje więc względnie pewne źródło. Licznika klapnięć chyba przekręcić się nie da?
W okolicach 1000zł da radę?
|
|