forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sony H5/H7/H9 gubi datę

klobukos - Pon 07 Wrz, 2015
Temat postu: Sony H5/H7/H9 gubi datę
Witam

Mam problem z moim aparatem Sony DSC-H7. Leżał nieużywany przez 2 lata, aż w końcu wrócił do łask. Akumulator po naładowaniu jest sprawny. Problem w tym, że po jego wyjęciu (np w celu naładowania), i ponownym włożeniu, aparat gubi datę i godzinę - muszę ją podawać za każdym razem na nowo.

Nie wiem co odpowiada w tym modelu za podtrzymanie baterii, liczyłem na wbudowany akumulator - więc zostawiłem go z zamontowanym akumulatorkiem na kilka dni licząc, że się od niego 'podładuje' ale nic z tego.
Domyślam się zatem, że gdzieś ma zamontowaną baterię podtrzymującą te ustawienia. Pytanie o jej model oraz lokalizację - ktoś podpowie?

komor - Pon 07 Wrz, 2015

Instrukcja s.36 (numer strony z wersji angielskiej).

Czyli jeżeli po 24-godzinnym ładowaniu od akumulatora nadal się nie naładowała, to pewnie zdechła.

Instrukcję serwisową, gdzie możesz poszukać sposobu wymiany znajdziesz np. na iFixIt. https://www.ifixit.com/Document/1057/.pdf

klobukos - Wto 08 Wrz, 2015

Niestety nie naładował się.
Dla potomnych:
W IS level2, strona 5.5 widać położenie baterii (płyta DD-272), i odwołuje nas do
IS level3, strona 4.24. (dostępna bezpłatnie na ruskich forach). Tam widzimy rozrysowaną płytkę DD-272, wraz z położeniem baterii BT-001 oraz jej koszyka BH-001
Nigdzie nie ma podanego modelu baterii

W każdym bądź razie, aby dostać się do "baterii", trzeba rozebrać praktycznie cały aparat. Mimo dużego doświadczenia w naprawach laptopów, nie podejmę się rozbierania tego aparatu - poza mankamentem zerowania daty przy każdym wyjęciu akumulatora, aparat jest sprawny, i wolę aby tak pozostało.
Ciekawostka: serwis w moim mieście za to chce 140 zł

komor - Wto 08 Wrz, 2015

klobukos napisał/a:
Ciekawostka: serwis w moim mieście za to chce 140 zł.

Jeśli chcesz przez to powiedzieć, że dużo, to weź pod uwagę, że tak wyglądają obecnie ceny usług, kraj się bogaci, a jak sam mówisz, rozkręcić trzeba cały aparat. W krajach tzw. zachodu pewnie byłoby to 140€. ;)