|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Gdzie znajdę spis kompaktów o ogniskowej 24mm (i mniejszych)
pawelpiwowarczyk - Wto 08 Wrz, 2015 Temat postu: Gdzie znajdę spis kompaktów o ogniskowej 24mm (i mniejszych) Cześć,
szukam kompaktowego aparatu cyfrowego o jak najmniejszej ogniskowej (w przeliczeniu na mały obrazek).
Potrzebuję go do dokumentowania wnętrz. Ma być mały i tani. Żadnych RAWów, gorących stopek, itp. Nie mam większych oczekiwań co do jakości zdjęć.
Czy znajdę gdzieś KOMPLETNĄ listę takich aparatów? Jedyną wyszukiwarka jaką znam, w której można zadać kryterium ogniskowej, jest wyszukiwarka na Dpreview. Niestety zauważyłem że nie jest kompletna.
Z drugiej strony, dlaczego OPTYCZNE nie wprowadzą zaawansowanych kryteriów wyszukiwania aparatów ze swojej bazy? Dane wpisane już są, jedynie dołożyć dodatkowe filtry.
TomPL2 - Wto 08 Wrz, 2015
euro.com.pl ma taką wyszukiwarkę, która trochę kulawo, ale działa.
Może Lumix-FZ72 - 20mm wystarczy?
Z nieco tańszych Nikon Coolpix L840 - 22,5mm
pawelpiwowarczyk - Wto 08 Wrz, 2015
Dziękuję za odpowiedź. Takie 20mm byłoby idealne. Tylko ta wielkość aparatu.
W międzyczasie poszperałem po internecie i znalazłem w sumie dosyć kompletne zestawienie na recenzje.net.pl
Nie ma tam wyszukiwarki po ogniskowej, ale zestawienie zawiera w skondensowanej formie wszystkie oczekiwane przeze mnie informacje i, co ciekawe, ogniskowe 24mm i mniejsze wyróżnione są na zielono. Dużo klikania i przeglądania ale mogę uzyskać to czego chcę.
Zauważyłem, że najmniejsza ogniskowa w MAŁYCH kompaktach to 24mm. Jeszcze mniejsze ogniskowe mają już tylko mega zoomy, m.in. te które podałeś. Niestety te odpadają ze względu na wielkość aparatu.
Nic, będę szukał wśród małych 24mm.
TomPL2 - Sro 09 Wrz, 2015
Jeśli bardzo zależy ci na wielkości aparatu, to weź bezlusterkowca z odpowiednim obiektywem (o stałej małej ogniskowej), ale to będzie raczej drożej...
Np. http://allegro.pl/olympus...5543649781.html
Z małym zoomem obiektyw nie jest może zbyt mały, ale ze stałką byłby jak najbardziej kompaktowy. I droższy Tylko te 14mm to nie jest 14mm, o szczegóły pytaj w dziale bezlusterkowców...
|
|