forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pytanie do uzytkowników Nikon'a

redbar - Wto 08 Wrz, 2015
Temat postu: pytanie do uzytkowników Nikon'a
witam serdecznie wszystkich forumowiczów - pierwszy post - i zwracam się z pytaniem do użytkowników w/w marki...

zasadniczo chciałbym się skupić na tej firmie, ze względu na cenę szkieł ale nie wiem na której serii mam się skupić, znaczy która seria oferuję dioptraż w wizjerze w zakresie -2 ÷ -3 ?

brałem pod uwagę również pentax'a lecz odradzono mi ze względu na cenę obiektywów.

w sklepach nie zawsze jest możliwość sprawdzenia, bo egzemplarze wystawowe są albo uszkodzone, albo nie mają baterii, a czasami obsługa udziela tak dziwnych odpowiedzi, że warto odwrócić się i wyjść darując sobie podniesienie ciśnienia.

Wojmistrz - Wto 08 Wrz, 2015

Trzeba było wybrać Canona, tam korekcja dioptrii -3.0 do +1.0 to prawie standard, nawet w modelach entry-lvl. Szkła też są w dobrych cenach.
redbar - Wto 08 Wrz, 2015

no jeszcze nie kupiłem, choć wstępnie mówiono mi, że Nikon w podobnych parametrach będzie droższy od Canon'a, ale będą tańsze szkła niż w Canonie - prawda, czy fałsz?
Wojmistrz - Sro 09 Wrz, 2015

Najlepiej najpierw wiedzieć jakie szkła ciebie interesują, bo wtedy można porównać ich ceny i całości zestawu. Zasadniczo nie ma takich różnic cenowych, jedno jest droższe tu, inne w innym systemie i jakoś się to równoważy. Poza tym co innego zakup nowinek, co innego modeli, które są na rynku od lat, a jeszcze co innego rynek wtórny. Może ktoś liczył na zasadzie średniej cen, gdzie najtańszy nowy obiektyw Canona to koszt około 400zł, a najdroższy w okolicy $100000 :)
redbar - Sro 09 Wrz, 2015

no aż tak nie zamierzam popłynąć ;)

dzisiaj przejrzałem ofertę Canon'a i rzeczywiście, modele dużo tańsze mają już korekcję dioptrażu w zakresie jaki mnie interesuje... (od kilku lat mam kompakt tej firmy). moje oczy przykuł model EOS 760D.

znalazłem nawet zestaw z obiektywem ale nie wiem, czy ....
no właśnie, zanim podam szczegóły, nie wiem, czy podając linki do konkretnych ofert, nie złamię regulaminu.

jest zestaw z obiektywem Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM w cenie... 3,300 PLN
nie bardzo rozumiem, bo samo body, to koszt 3 tys., a ten obiektyw w innym miejscu kosztuje 1,7 tys.
czy to możliwe, że są dwa różne obiektywy o tych samych parametrach?

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2015 17:49 ]
już zauważyłem błąd... mój błąd, porównywałem dwa różne obiektywy 18-55 i 18-135 :lol: