|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Czy warto inwestować w nowy kompakt? [Canon A720 IS]
ashwey - Czw 10 Wrz, 2015 Temat postu: Czy warto inwestować w nowy kompakt? [Canon A720 IS] Hej!
Mam kupionego przed laty Canona A720 IS. Rozważam zakup nowego aparatu - najbardziej zależy mi na poprawie jakości zdjęć z podróży, głównie nasycenia barw.
Zastanawiam się, czy "dzisiejsze" kompakty rzeczywiście dadzą zauważalną różnicę w porównaniu z moim Canonem? Dla mnie jako laika parametry przedstawiane w specyfikacjach aparatów to niestety tylko liczby - nie potrafię z nich wywnioskować, czy rzeczywiście warto inwestować w coś nowego Chodzi mi o aparaty w cenie do ok. 2000zł.
Jeśli odpowiecie, że nie warto, bo zmiana nie będzie bardzo zauważalna, to pewnie zwrócę się w stronę bezlusterkowców. Miałam okazję bawić się Sony NEX 5N i podobały mi się efekty, ale to już może być większy wydatek.
TomPL2 - Czw 10 Wrz, 2015 Temat postu: Re: Czy warto inwestować w nowy kompakt? [Canon A720 IS]
ashwey napisał/a: |
Zastanawiam się, czy "dzisiejsze" kompakty rzeczywiście dadzą zauważalną różnicę w porównaniu z moim Canonem? |
Jeśli wybierzesz jakiś kompakt z większą matrycą (co najmniej 1/1.7 cala) to może zauważysz różnicę w jakości zdjęć, np.:
Panasonic LF1
Nikon P7800
Olympus Stylus 1
lub lepsze/droższe...
Ale np. nasycenie barw rządzi się innymi prawami i zależy bardziej od możliwości ustawień i oprogramowania aparatu. Bezlusterkowce bierz jak najbardziej pod uwagę, przecież ich ceny, z obiektywem, zaczynają się poniżej 2000zł...
Preskaler - Pią 11 Wrz, 2015
Zachęcam też do skorzystania z możliwości obróbki cyfrowej zdjęć. Prostymi, darmowymi i łatwymi w obsłudze programami można znacznie "poprawić" efekty fotografowania. Zwłaszcza wsponiane tu "nasycenie barw". Zachęcam tez do bardziej poważnej obróbki zdjęć jaką jest wywoływanie z formatu RAW.
WojciechW - Pią 11 Wrz, 2015 Temat postu: Re: Czy warto inwestować w nowy kompakt? [Canon A720 IS]
TomPL2 napisał/a: | Bezlusterkowce bierz jak najbardziej pod uwagę, przecież ich ceny, z obiektywem, zaczynają się poniżej 2000zł... |
Z jednym podstawowym obiektywem to nawet od około 1000 zł.
Ze swojej praktyki powiem, że zdjęcia z kupionego ostatnio Olka E-PM2, nawet z obiektywem podstawowym 14-42 VRII znacznie przewyższają pod względem rozdzielczości te z używanego wcześniej Canona G9. Są również moim zdaniem lepsze pd względem jakości i nasycenia barw, ale tu trzeba powiedzieć, że są trochę inne.
E-PM2 z kitem ma również bardzo znaczą przewagę nad moim Canonem g9 i a nawet starą lustrzanką Pentax k20d w fotografowaniu ciemniejszych wnętrz (np koscioły i muzea). Daje całkiem znośne zdjęcia nawet z kitem bez lampy błyskowej przy ISO 1600, dla którego szumy są całkowicie akceptowalne.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|