forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - [lightroom] Jak obejrzeć usunięte zdjęcie?

mas1o - Sob 12 Wrz, 2015
Temat postu: [lightroom] Jak obejrzeć usunięte zdjęcie?
Jest kilkaset zdjęć, przeglądam, obrabiam, usuwam (ale nie z dysku) te co mi się nie podobają. Pokazuję. Ktoś pyta gdzie jest jakieś tam zdjęcie. Wiem że jest w rawach. Ale jak to zrobić aby jeszcze raz zeskanować folder z rawami i dodać tylko to jedno?

/Juz wiem.

W libray kliknać na folderze i update folder location
Do usunięcia :)

hijax_pl - Pon 14 Wrz, 2015

Update location to jak usuniesz z dysku i LR przestaje go widzieć.
Jak usuwasz w LR to wystarczy zrobić rescan folderu.

muzyk - Sro 16 Wrz, 2015

Z innej beczki.

Jak zamontować NAS na macu, żeby po odpalenou LR nie trzeba było za każdym razem łączyć się z serwerem?
Czy jest coś podobnie działające jak mapowanie napędu w "windzie"?

Dotychczas używam cmd+K, sle przy każdym włączeniu makówki i LR trzeba znów łączyć z NASem osobno.

komor - Sro 16 Wrz, 2015

Kiedyś wrzucało się do Startup Items link (pseudonim) do napędu, który chciało się automatycznie podmontować. Ale powinieneś taką informację znaleźć w dokumentacji do NAS-a, bo w zależności od protokołu, po jakim się łączysz, może to różnie wyglądać.

http://www.tekrevue.com/t...-network-drive/

paul80 - Pon 02 Lis, 2015
Temat postu: Re: [lightroom] Jak obejrzeć usunięte zdjęcie?
mas1o napisał/a:
Jest kilkaset zdjęć, przeglądam, obrabiam, usuwam (ale nie z dysku) te co mi się nie podobają. Pokazuję. Ktoś pyta gdzie jest jakieś tam zdjęcie. Wiem że jest w rawach. Ale jak to zrobić aby jeszcze raz zeskanować folder z rawami i dodać tylko to jedno?

/Juz wiem.

W libray kliknać na folderze i update folder location
Do usunięcia :)

lepiej zdjęcia odrzucać i flagować, następnie w razie potrzeby filtrowanie :wink: