|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw od początku do 3,5k - na statek i na ląd
Damaran - Sob 19 Wrz, 2015 Temat postu: Zestaw od początku do 3,5k - na statek i na ląd Witam, witam w zasadzie po latach przerwy. Trochę czasu minęło od kiedy pozbyłem się swojego lustra, ale dziś wracam po latach prosić o radę, chociaż nie dla mnie, ale mam powody osobiste by pomóc:
Budżet: 3500 zł
Cel: aparat + obiektyw lub 2 obiektywy
Nagięcie budżetu: niemożliwe
Poszukiwane oszczędności: zbędne
Preferowana marka: Canon... no i Nikon, niech będzie.
Trochę o zakupie: aparat typowo wycieczkowy, na statek (rejs) ale i na ląd (wycieczki, spacerki itp). Nie przewiduje się fotografowania ptaszków, ale przyjmijmy to jako drugorzędny powód na przyszłość. Wodoszczelność nie jest wymagana, a kręcenie filmów nie jest wyznacznikiem. Wyznacznikiem są obiektywy... oraz moje osobiste przywiązanie do Canona, chociaż sprzęt nie dla mnie.
Przewidziałem wstępnie zestaw: 700D + 18-135 (nowe)
lub 700D 15-85 (obiektyw używany, body nowe)
Ta są zestawy za 3000-3200 czyli spokojnie zostanie kasa na kartę i statyw (przewidywana fotografia nocna).
Nie widzę przeszkód aby zamiast w/w obiektywów, które to (szczególnie 15-85), zapchają dziurę na wycieczkowej długości, wsadzić np. 17-... f2.8 Sigma/Tamron a z przodu uzupełnić Samyang 8mm, który w tej potrzebie powinien spisać się idealnie.
f.2.8 na moje oko w ogóle się nie sprawdzi tu. Dlatego brnę w funkcjonalność i zakres niż światło.
Oczywiście najchętniej wsadziłbym 17-85 + 8 + Canon 700D zamknął budżet i potem zbierał się za tele... uzupełniając to tylko stałkami w miarę potrzeby.
Ewentualnie 8mm + kit i dalej zbierać na rozbudowę systemu, ale 18-55 to trochę mało, 17 zbyt niewiele więcej (miałem 17-40 i z APS-C żałuję zakupu chociaż obiektyw świetny) więc zostaje używane 15, ale wtedy bez 8, albo 18-135 jako jedyny obiektyw, albo 17-85 i 8 co wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
No i idąc dalej przechodzimy do Nikona, o którym nie mam zielonego pojęcia poza tym że wszyscy znajomi obładowali się nimi na MM i Saturnowych promocjach... bleeee. Ale to nie dla mnie. Więc przełknę Nikona nawet z gumowym kondonem pseudo coś tam szczelnym... dotykałem w wakacje, to straszne co wciskają ludziom w sklepach.
5xxx bo pewnie do 7xxx nie dozbiera. Ale tu potrzebowałbym rady co do obiektywów... bo nie chce mi się już tego czytać od nowa dla Nikona.
[ Dodano: Sob 19 Wrz, 2015 00:23 ]
A może jakiś kompakt do 2000-2500 mu wrzucić. Nie będzie się chłopak męczył
[ Dodano: Pią 25 Wrz, 2015 07:45 ]
Dzięki za pomoc
Wybór padł na Nikona D5300 + 18-105 + 8mm Samyang.
Budżet został przeciągnięty, trudno, mam nadzieję że 18-105 zrekompensuje to, podobnie jak body canona.
|
|