|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do portretów i video -co wybrać?
bb99 - Pon 21 Wrz, 2015 Temat postu: Lustrzanka do portretów i video -co wybrać? Witam
Proszę o pomoc w wyborze mojej pierwszej lustrzanki.
Po paru tygodniach szperania w necie wytypowałem 3 lustrzanki w tym jeden bezlusterkowiec.
Nikon D5500
Canon EOS 750D
Pentax K-S2
Panasonic Lumix DMC-G7
Niedługo spodziewam się potomka dlatego też lustrzanka którą kupuje będzie używana głownie do zdjęć portretowych, było by dobrze, gdyby nagrywała także dobrej jakości video (zdjęcia 70% i video30%)
Z tego co udało mi się dowiedzieć nikon ma najlepszą jakość zdjęć ale nagrywanie video jest złe. (źle działa af podczas nagrywania oraz dźwięk podczas zoomowania) . Słyszałem że bardzo dobrze z video radzi sobie panasonic ale nie wiem jak robi zdjęcia? No i to bezlusterkowiec. Canon jest średni w zdjęciach i video, a Pentax jest solidny uszczelniony i podobnie jak Canon średni.
Kwotę jaka zamierzam przeznaczyć na zakup to max3100zł, dodam iż w przyszłości jak się już wciągnę w fotografie, zamierzam dokupować obiektywy by ulepszać jakość zdjęć i video:) Więc byłoby dobrze kupić aparat pod tym względem.
Bardzo proszę o wasze opinie co sądzicie o wyżej wymienionych aparatach? Może macie jakieś własne typy?
[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2015 15:54 ]
Jestem jedną nogą za wyborem Nikona D5500, jednak to nagrywanie video mi spać nie daje, nie chce się potem denerwować za każdym razem podczas kręcenia, gdy cały czas będzie słychać zoom i af będzie się gubił:( Rozważam także zakup Canon EOS 750D ze względu na jego dobre ( tak sądzę) nagrywanie video.
Jednak co do jego jakości zdjęć czy jest dużo gorsza niż wspomnianego nikona?
a czy autofocus działa sprawnie?
Co wybrać?
|
|