forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - coś szerszego od 50mm

wasylu - Sro 23 Wrz, 2015
Temat postu: coś szerszego od 50mm
Witajcie

Obecnie posiadam jedynie Canona 50mm 1.8 podpiętego do 60D. Potrzebuję czegoś szerszego do portretów, zdjęć w pomieszczeniach i reportażu oraz innych ogólnych zastosowań.
Niestety nie posiadam zbyt wysokiego budżetu bo około tysiąca.

Ze szkieł nad którymi się zastanawiam ze względu na budżet i światło to:

Sigma 17-50 2.8
Sigma 24-70 2.8
Tamron 17-50 2.8
Tamron 28-70 2.8

lub ze stałek

Canon 24 2.8
Canon 28 2.8
Canon 35 2.0 (bez usm)
Sigma 30 1.4

Jest tego trochę ale przy tak okrojonym budżecie nie mogę pozwolić sobie na coś lepszego, a wszystkie one mają swoje wady i zalety. A na dodatek chciałbym kiedyś przejść na FF choć może to szybko nie nastąpić.

Może podpowiecie mi czy wybrać któryś z nich czy może jeszcze coś innego rozważyć?

komor - Sro 23 Wrz, 2015

Jeśli w tych pieniądzach uda Ci się kupić Sigmę lub Tamrona 17-50/2.8, to moim zdaniem byłoby to najrozsądniejsze. Ale nie wiem czy używane egzemplarze tych szkieł to nie są np. jakieś słabsze sztuki, które nie spodobały się pierwszemu właścicielowi. Trza by sprawdzić. Sigmę 30/1.4 też mogę polecić, ale nie mając żadnego standardowego zooma wolałbym najpierw jednak coś uniwersalniejszego.
Pablosso - Czw 24 Wrz, 2015

Zastanów się nad Sigmą 18-35 1.8. Bardzo jasny i ponoć świetny zoom właśnie specjalnie pod APSC. Poczytaj tutaj i na Canon -board - zbiera świetne opinie (poza autofokusem, ale to przypadłość wszystkich "niefirmówek" z Canonem). Mój znajomy "zaposiadł" i bardzo sobie chwali. Tyle , że duży i ciężki :-)
wasylu - Czw 24 Wrz, 2015

robię już jakiś czas stałką i mógłbym może nawet obejść się bez zooma narazie na rzecz lepszego obrazka, światła czy ostrości

niestety wspomniana Sigma 18-35 to owszem fajne szkło, miałem okazję pożyczyć kiedyś ale niestety jest sporo droższa bo około 2500

Pablosso - Czw 24 Wrz, 2015

Faktycznie, nie zwróciłam uwagi na budżet. Spróbuj zagrać w totka, bo ta Sigma to chyba optymalne rozwiązanie. :mrgreen: Ja bym ją kupił, ale na razie mam inne priorytety - długie tele (albo tele zoom).

Życzę powodzenia w poszukiwaniach!

krzysztoff77 - Czw 24 Wrz, 2015

Mam Tamrona 17-50 bez stabilizacji i ogarniam nim większość tematów. AF jest szybki i co najważniejsze celny. Używam go już 4 lata (ponad 15 tys. zdjęć) i nie widzę w nim oznak wskazujących na chęć rozklekotania. Piszę to, ponieważ jest kilka opinii na tym forum, że to sprzęt niemal jednorazowy. Kupiłem nówkę i tak jak sugeruje komor, zakup używanego modelu (np. na odległość) mimo wszystko może wiązać się z kłopotami. Może warto dodać te dwie stówki do tysiąca i bawić się nowym sprzętem, tym bardziej, że dostajesz aż 5 lat gwarancji. Chyba, że trafisz na obiektyw z pewnego źródła w dodatku z atrakcyjną ceną. W sumie nie każdy sprzedaje uszkodzony sprzęt.