|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalna stałka dla amatora (Canon)
shimatta2 - Czw 24 Wrz, 2015 Temat postu: Uniwersalna stałka dla amatora (Canon) Witam! Chciałabym się poradzić w wyborze obiektywu.
Mój budżet nie jest za ogromny, około 700zł a obiektyw chciałabym używać do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów i sporadycznego kręcenia filmików. Waham się pomiędzy 40mm f/2.8 STM a 50mm f/1.8 STM. Czy są inne obiektywy w takim budżecie godne uwagi?
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź, pozdrawiam
B o g d a n - Czw 24 Wrz, 2015
Jeśli piszesz "do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów" to szerszy kąt będzie lepszy.
Canon EF 40mm f/2.8 STM to godne polecenia szkiełko, ostre od pełnego otworu, lekkie i niewielkie na wszelkie okazje.
Wojmistrz - Pią 25 Wrz, 2015
Też bym się wahał shimatta2, czym fotografujesz? To powinno być podstawowe pytanie.
shimatta2 - Pią 25 Wrz, 2015
Wojmistrz - Canon 500D
tores - Pią 25 Wrz, 2015
Dla "unormalnienia cropa" ja w 40D uzywam C28/1,8 .Też są efekty,
tores napisał/a: | Dla "unormalnienia cropa" ja w 40D uzywam C28/1,8 .Też są efekty, |
To już chyba nie na mój budżet niestety.
ryszardo - Pią 25 Wrz, 2015
Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?
Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).
Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza.
ryszardo napisał/a: | Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?
Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).
Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza. |
Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat.
ryszardo - Pią 25 Wrz, 2015
shimatta2 napisał/a: |
Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat. |
To zrób eksperyment. Ustaw obiektyw na 50 mm, zaklej pierścień zooma taśmą klejącą i idź robić zdjęcia. Następnego dnia (albo i za tydzień - im dłużej i więcej zdjęć, tym lepiej) powtórz to samo na 40 mm. Porównaj wrażenia. Jeśli różnica będzie duża, to bierz 40. Jak nie zauważysz większych różnic w komforcie fotografowania (nie będzie za często brakowało szerokości) to bierz 50.
Jak w obu będzie za wąsko, to sprawdź 24 mm (jest 24/2,8 STM).
Wojmistrz - Pią 25 Wrz, 2015
500D nie obsłuży ci technologii STM, więc opcja szybkiego AF będzie bez wsparcia. Ze względu na portret brał bym dłuższą ogniskową, ponieważ sam na pełnej klatce z obiektywem 70-200/2.8L staram się portretować bliżej dłuższej ogniskowej, ale takie szkło to dla ciebie abstrakcja cenowa oraz całkowicie nie nadaję się do filmowania (pomijam masochistów ). 500D to także nie jest model dobry do filmowania, bo była to odpowiedź Canona na opcję filmowania w Nikonie D90 i takoż samo jest fatalna, a sensowne filmowanie przyszło w raz z modelem 550D, dlatego absolutnie bym pominął dobór szkła pod to kryterium i wybrał bym 50mm f/1.8 STM.
komor - Nie 27 Wrz, 2015
Wojmistrz napisał/a: | 500D nie obsłuży ci technologii STM |
Ale Ty piszesz o filmowaniu, nie? Przecież przy zdjęciach będzie działać bez problemu. Pytająca zdaje się być głównie zainteresowania fotografowaniem.
Wojmistrz - Pon 28 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Ale Ty piszesz o filmowaniu, nie? Przecież przy zdjęciach będzie działać bez problemu. Pytająca zdaje się być głównie zainteresowania fotografowaniem. |
shimatta2 napisał/a: | i sporadycznego kręcenia filmików. | Dlatego piszę, że 500D to nie jest dobry sprzęt do filmowania i jak wybrał bym 50/1.8 STM.
serko - Pon 28 Wrz, 2015
Mam 70D i nigdy filmu nie nagrałem, nawet nie wiem czy ten tryb u mnie działa . Dlatego jeśli filmy nie są priorytetem, a głównym tematem zdjęć będą portrety to 50 1.8 stm.
shimatta2 - Wto 29 Wrz, 2015
A czy Canon EF-S 24mm f/2.8 też jest przyzwoity?
tores - Wto 29 Wrz, 2015
EF-S? a jest taki?
EF to znam
ryszardo - Wto 29 Wrz, 2015
tores napisał/a: | EF-S? a jest taki?
EF to znam |
Jest:
http://www.optyczne.pl/35...f_2.8_STM_.html
shimatta2 napisał/a: | A czy Canon EF-S 24mm f/2.8 też jest przyzwoity? |
Przeczytaj test z linku powyżej.
Jest nie tylko przyzwoity. Powiedziałbym co najmniej dobry, jak nie bardzo dobry. Jeśli pasuje Ci ta ogniskowa, to nie ma się co zastanawiać. W tej cenie nil lepszego (o tej ogniskowej) nie kupisz.
|
|