|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma - kalibracja - USB DOCK
siosio - Sro 30 Wrz, 2015 Temat postu: Sigma - kalibracja - USB DOCK Jak to jest z Sigmą gdy okazuje się, że nasze szkło z serii A, C lub S przy różnych odległościach inaczej trafia i nie da się tego z poziomu body skalibrować poprzez mikroregulację, bo jak regulujemy na jedną odległość to przy innej znów jest problem?
Czy usb dock wtedy wystarcza, żeby całkowicie wyeliminować ten problem? Ja już tutaj chce pominąć, że czasem po prostu się nie trafi z różnych przyczyn. Chodzi o to, żeby mieć w miarę pewność, że to chodzi poprawnie niezależnie od odległości od obiektu.
Czy kalibracja w serwisie da coś więcej od usb dock?
Katana - Pon 05 Paź, 2015
Przy użyciu USB docka kalibruje się ostrość w wielu punktach. Przykładowo, sigmę A 18-35 f1.8 kalibrowałem w 16 punktach (4 ogniskowe przy 4 odległościach ostrzenia). Trochę czasu to zajęło, ale teraz prawie zawsze trafia, przynajmniej na tyle ile pozwala AF w eosie 50D, a tutaj punktów af jest tylko 9, więc są duże i centralny nie zawsze wykrywa to co bym chciał (używam tylko centralnego). Mikroregulacja w aparacie daje za małą dokładność regulacji.
Nie podejrzewam żeby kalibracja w serwisie dała więcej, jeżeli dobrze skalibrujesz usb-dockiem to powinno być to samo. Jak AF dalej nie będzie wystarczająco skuteczny to już raczej tylko wymiana szkła na inne może pomóc
Przy okazji, mając USB dock w razie czego można przekalibrować szkło pod inną puszkę. Moja 18-35 potrzebowała innej regulacji na 50D, innej na 500D a jeszcze innej na 7D...
bogdanek - Pią 09 Paź, 2015
Dobrze wiedzieć , bo przymierzam się właśnie do tej sigmy i na dwie stówki jeszcze mnie stać , inna sprawa czy sobie poradzę z kalibracją w razie czego.
Katana - Nie 11 Paź, 2015
Ja kupiłem używkę z dockiem w zestawie, całe szczęście
|
|