|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Koniec wojny na megapiksele?
mszczyrek - Czw 10 Kwi, 2008 Temat postu: Koniec wojny na megapiksele? Ostatnie testy (chocby E-3 na optycznych czy A350 na popphoto.com) udowodnily praktycznie teze, ze upychanie coraz wiekszej liczby pikseli na ograniczonej przestrzeni nie da zadnych wymiernych korzysci w sensie oddania szczegolow ("rozdzielczosci"). Jak myslicie, czy to zatrzyma wyscig zbrojen? Czy moze raz rozkrecony bedzie on trwal a w koncu przeniesie sie na wyzszy poziom (FF)? Do "kompaktowej" gestosci na apsc jeszcze kawalek, ale to oznaczalo by kolejny spadek jakosci przy wysokim iso. Czy moze ktos jest w temacie nowinek w technologii matryc? Czy jest jakas nadzieja z tej strony?
jaad75 - Czw 10 Kwi, 2008
Nowych rozwiązań jest sporo. Ciekawe są np. matryce RGBL, gdzie L oznacza fotodiody pozbawione kolorowego filtra - stosunkowo prosta metoda zwiększająca czułość i rzeczywistą rozdzielczość matrycy...
mszczyrek - Czw 10 Kwi, 2008
A wiec czopki i preciki:) Juz gdzies slyszalem wczesniej o tym pomysle, czy to nie przypadkiem Kodak nad tym pracuje?
jaad75 - Pią 11 Kwi, 2008
Akurat ten patent należy do Pentaxa, ale być może, że Kodak też pracuje nad czymś podobnym...
Mysza - Pią 11 Kwi, 2008
jaad75 napisał/a: | Ciekawe są np. matryce RGBL, gdzie L oznacza fotodiody pozbawione kolorowego filtra - stosunkowo prosta metoda zwiększająca czułość i rzeczywistą rozdzielczość matrycy... |
Według mnie to jest jeszcze większa bzdura niż RGGB, które obecnie używamy a powodują one strasznie dużo problemów. Dla mnie najczystszym i najbardziej eleganckimrozwiązaniem są patenty typu Foveon, gdzie każdy piksel łączy jednocześnie wszystkie kolory i piksel rejestrowany na matrycy jest rzeczywiście pikselem, który widzimy na odbitce, czy monitorze.
Cześć tu Mysza.
jaad75 - Pią 11 Kwi, 2008
Owszem, sam zamysł również wydaje mi się najdoskonalszym, ale niestety, kilka problemów natury fizycznej sprawia, że nie jest aż tak różowo...
komor - Pią 11 Kwi, 2008
A jak to było z filmem światłoczułym? Tam przecież też trzy warstwy były jedna na drugiej, tak jak w Foveonie? Jak to się przekładało na czułość na poszczególnych kanałach?
Arek - Pią 11 Kwi, 2008
A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka.
frisky - Pią 11 Kwi, 2008
A nie macie takich "gołych" CCD w astronomii? Może wystarczy tylko poprosić ślusarza o bagnet ?
Arek - Pią 11 Kwi, 2008
Mamy Ale z beczkami z ciekłym azotem jako gratisowym nadbagażem
mszczyrek - Pią 11 Kwi, 2008
Ja sie wlasnie zastanawialem kiedy chlodziarki do matryc zaczna montowac...:) Moze i tego dozyjemy, jakies ogniowo Peltiera np...
mnich - Pią 11 Kwi, 2008
klima w aparacie to całkiem dobr pomysł... + mini lodówka w środku i eksperes do kawy. full opcja jak dla mnie.
Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b | też sie Arku nad tym zastanawiałem, opcja by była ciekawa. Zapewne prędkość rejestracji też by zwrosła...
Można sie domyślać że sygnały o prowadzonych badaniach nad matrycami zapowiadają ciekawy okres w fotografii cyfrowej.
007areka - Pią 11 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka. |
...jasny gwint narazie wes zrob jakas fajna fote takim sprzetem jaki masz i wystaw ja do galeri to pogladamy i nie martw sie tak bardzo czy bedzie depolaryzcja czy intermozaika sprzet foto przedewszystkim sluzy do robienia zdjec a nie do testowania
mnich - Pią 11 Kwi, 2008
007areka i tu się możesz drogi kolego mylić.
Wszystko zależy kto go trzyma w ręku.
Marian - Pią 11 Kwi, 2008
Dla mnie ideałem byłaby obecność dwóch rodzajów aparatów: bez filtrów kolorowych do fotografii czarnobiałej (o tym już od dawna nie tylko Arek i ja marzymy, ale także Mike Jonhston) oraz Foveon do barwnej fotografii. Obym dożył tych czasów.
koraf - Pią 11 Kwi, 2008
To jeżeli już tak puszczamy wodze fantazji to może coś bliżej na temat fotografii 3D , nad czym podobno teraz pracuje się w laboratoriach w USA , myślę ,że taki trójwymiarowy obraz to coś bardzo ciekawego i kompletnie łamiącego obecne "canony" fotografii.
mnich - Pią 11 Kwi, 2008
Moim zdaniem te wszystkie soczewki i moduły do fotografi 3d, umożliwiające zmiane odległości ostrzenia już po wykonaniu zdjęcia psują cały urok fotografii. Oczywiście napewno znajdą sie takie dziedziny gdzie taki system będzie porządany.
komor - Sob 12 Kwi, 2008
Mnich, zawsze takie zmiany powodują pewną niechęć, ale trzeba na to spojrzeć z drugiej strony – po prostu kreatywność i pomysłowość mogą przesunąć się na nowe obszary. Po wprowadzeniu autofocusa też można było powiedzieć, że to psuje urok fotografii, tymczasem dzięki AF otworzyły się podwoje do powstania całej gamy nowych rodzajów zdjęć, np. w sporcie. Automatyczny pomiar światła - tak samo. Ale to dyskusja do innego działu
mnich - Sob 12 Kwi, 2008
komor zgadzam sie z Tobą. Ubolewam jednak nad tym że w fotografi wymaga się co raz mniej umiejętności, a bardziej liczy się technika ( VR/IS) Z drugiej strony sam chętnie z nich korzystam. Ciekawie by wyglądał film w którym my mogli byśmy wybierać punkt ostrości i kat obserwacji- tu napewno by sie to przydało.
Ale dla mnie fotografia to wciąż odbitka na papierze.
koraf - Sob 12 Kwi, 2008
Jak zdjęcie jest sknocone to nie wiem jakimi cudami techniki byłoby robione to dalej nawet po najwymyślniejszych obróbkach dalej jest do kitu i chyba już tak zostanie niezależnie czy zrobione w 2D czy 3D
mnich - Sob 12 Kwi, 2008
koraf zerknij tu: link 1
a potem tulink 2
i teraz pomyśli jak bardzo to ułatwi osiągnięci zawsze założonego celu, nawet już po wykonaniu foty
Jestem za a nawet przeciw.
Arv - Sob 12 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji |
Noooo antyaliasing to raczej powinien być.
Marian - Nie 13 Kwi, 2008
Arv napisał/a: | Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji |
Noooo antyaliasing to raczej powinien być. |
Po co?
lcf - Nie 13 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka. |
Klik. Niestety nie mogłem się doszukać czegoś podobnego dla małego obrazka.
lcf napisał/a: | Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka. |
Klik. Niestety nie mogłem się doszukać czegoś podobnego dla małego obrazka. | Ale czy to nie jest przypadkiem stara, nieaktualna informacja?
lcf - Nie 13 Kwi, 2008
Marian: o którą konkretnie informację pytałeś? :)
Dla zainteresowanych DNG z modelu E-4:
http://findatlantis.com/untitled_508.dng
Rezultat po potraktowaniu "dcraw -T -4 -d" całkiem niezły :).
lcf napisał/a: | Marian: o którą konkretnie informację pytałeś? | O tą http://www.mega-vision.com/products/Mono/Mono.htm
lcf - Nie 13 Kwi, 2008
Marian: specyfikacja techniczna chyba za bardzo się nie zmieniła. A czy ten sprzęt jest produkowany i czy jest już/jeszcze dostępny w sprzedaży, to niestety nie wiem - ofert sprzedaży z cenami nie widziałem i nawet sampli nie mogłem się za bardzo doszukać poza kilkoma pojedynczymi autorstwa Sarah Thompson (m. in. ten DNG powyżej). Ale jak jesteś zainteresowany, to zawsze można maila wystosować :).
lcf napisał/a: | A czy ten sprzęt jest produkowany i czy jest już/jeszcze dostępny w sprzedaży, to niestety nie wiem - ofert sprzedaży z cenami nie widziałem i nawet sampli nie mogłem się za bardzo doszukać | Pytałem bo wydawało mi się, że już gdzieś czytałem o nieaktualności tego.
Ale nie miałem pewności, więc tylko upewniałem się czy coś się nie zmieniło na lepsze.
koraf - Pon 14 Kwi, 2008
mnich napisał/a: | koraf zerknij tu: link 1
a potem tulink 2
i teraz pomyśli jak bardzo to ułatwi osiągnięci zawsze założonego celu, nawet już po wykonaniu foty
Jestem za a nawet przeciw. |
Zgadzam się z Tobą Mnich przy 19 ujęciach pod różnym katem dla 1 fotki da się coś w PC + softawre post factum wykombinować , chyba ,że wszystkie 19 będą do kitu , ale to chyba już tylko cud
Monastor - Pią 18 Kwi, 2008
koraf,
Cytat: | Zgadzam się z Tobą Mnich przy 19 ujęciach pod różnym katem dla 1 fotki da się coś w PC + softawre post factum wykombinować , chyba ,że wszystkie 19 będą do kitu , ale to chyba już tylko cud |
Cudem to zrobić 19 fotek pod różnym kątem stojącej spokojnie osoby, nie wspominając o zwierzakach w fotografii przyrodniczej na przykład.
mnich - Pią 18 Kwi, 2008
Popatrz w linki źródłowe, jest tam w filmiku zaprezentowana/ny zespół soczewek dający taką możliwość - przy jednym strzale.
Monastor - Pią 18 Kwi, 2008
mnich, a zobacz na co ja odpowiadałem. koraf pisał o robieniu 19 fotek, a nie o tej technologii
mnich - Sob 19 Kwi, 2008
ale koraf pisał własnie o tej technologi ( tak myślę - skoro korzystał z linków podanych przeze mnie) czyli kilka ujęć ( dzięki zespołowi soczewek) zapisanych w jednym pliku.
0xDEADBEEF - Wto 06 Maj, 2008
Ja bym nawet zaplacil za taki aparat
marekf - Wto 06 Maj, 2008
Co do matryc ;p Myślę że wojna na piksele się nie skończy do póki ludzie nie zmienią swojej wiedzy na jej temat. Ponad 80% ludzi (tak zakładam ;p) uważa że im wyższa liczba pikseli tym lepszy aparaty. Z takich ciekawostek to ostatnio czytałem że sony ma matryce CMOS 20 Mpiik, tylko że nie mają takie procesora który jest w stanie przetwarzać tyle danych xD
A co do marzeń to ciekawym rozwiązaniem jest technologia nano ;p wyobrażacie sobie ile można by upchnąć w aparacie gdyby np. 1000 kondesatorów było wielkości włosa much ;D
http://www.youtube.com/watch?v=IX-gTobCJHs - projekt noki ale elektryka to elektryka ;p
wulf - Wto 06 Maj, 2008
Wszyscy tu piszą o megapikselach, matrycach, super procesorach i tym podobnych rzeczach.
A jakby tak spojrzeć na rozwój fotografii z innego punktu - od strony obiektywu ?
W zasadzie w obiektywie jedna soczewka wystarczy aby stworzyć obraz, wszystkie pozostałe korygują obraz wytworzony przez tą jedną (nie licząc konstrukcji typu zoom)
A pomyślcie co by było gdyby w obiektywie nie było ani jednej soczewki
Kawał rury zabezpieczonej z przodu czymś w rodzaju filtra UV a zamiast soczewek kołowe generatory pola wytwarzające imaginowane układy optyczne symulujące działanie soczewek działające na zasadzie odchylania strumienia fotonów
Powstał w ten sposób obiektyw o jasności 1.0 !
I tylko potrzebny byłby wózek do wożenia akumulatorów zasilających generatory pola
Luke_S - Wto 06 Maj, 2008
wulf napisał/a: | Powstał w ten sposób obiektyw o jasności 1.0 ! |
Ale takie obiektywy (a nawet jaśniejsze) powstają w tradycyjny sposób, więc po co to?
wulf - Wto 06 Maj, 2008
Luke_S napisał/a: | wulf napisał/a: | Powstał w ten sposób obiektyw o jasności 1.0 ! |
Ale takie obiektywy (a nawet jaśniejsze) powstają w tradycyjny sposób, więc po co to? |
Oczywiście teoretycznie można tradycyjnie wykonać obiektyw o jasności 0.5
http://www.fotoporadnik.p...nsowane-en.html
Jaśniejszego niż ten:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/86574
po szybkim przeglądnięciu nie znalazłem ale jego cena odpowie dlaczego powinno się szukać nowych technologii
moon - Wto 06 Maj, 2008
Jeszcze takie dwa wynalazki znalazłem:
Rodenstock TV-Heligon 42 mm f/0.75
Kowa 55 mm f/0.8
allensteiner - Czw 08 Maj, 2008
Arek napisał/a: | A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I |
a co z canonem 20Da ?
coś tam mu z filtrów wycięli, patrząc na sample z niego zawsze miałem wrażenie, że jakieś ostrzejsze są
mavierk - Czw 08 Maj, 2008
na allegro jest tańszy Canon 50/1L - uzywka za 8900
http://www.allegro.pl/ite...nikat_raty.html
wulf - Czw 08 Maj, 2008
Rzeczywiście super okazja! nic tylko brać
Za cenę którą podałeś to mam zamiar kupić dwa obiektywy lampę i jakieś body (ale na pewno nie C)
mavierk - Czw 08 Maj, 2008
a mnie to szkło strasznie się podoba, śni mi się po nocach kusząc -_- ostatnio prawie sobie kupiłem 50/1.2L przez te sny
komor - Czw 08 Maj, 2008
Chyba po śliwowicy, a nie po nocach, Mavierk... To może lepiej jakiś średni format sobie kupić stary, używany. Jakąś maszynę do świerkania...
Danin - Wto 13 Maj, 2008
komor napisał/a: | Chyba po śliwowicy, a nie po nocach, Mavierk... |
BA Absynth bardziej.
dawid_ - Sro 14 Maj, 2008
Słyszałem o udanych próbach wymontowywania filtrów z E-1.
|
|