|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zmiana canon 1ds2 ,pytanie czy jest sens 5d2
Mayol - Czw 01 Paź, 2015 Temat postu: zmiana canon 1ds2 ,pytanie czy jest sens 5d2 Dzień Dobry
Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie , jestem posiadaczem canona 1ds2 , tak wiem fajny aparat i niby wszystko ok , ale. tak czuje ze chyba jak na moje możliwości zbyt profesjonalny . chciałbym się dowiedzieć od praktyków czy jest sens przesiadać się na canona 5d2 lub 6d . Powiem w czym problem 1ds2 na pewno jest super ale trochę trzeba pamiętać przy zdjęciach, najbardziej brakuje mi opcji auto iso i podglądu ale podgląd fakt to mniejszy problem za to to iso to mnie czasem dobija , fotografuje głównie portrety i zwłaszcza jest to denerwujące przy zdjęciach na zewnątrz przy zmiennych warunkach oświetleniowych co parę metrów . Generalnie fotografuje tym aparatem tylko na staloogniskowych obiektywach , przeważnie na priorytecie przysłony .
Moje pytanie czy 5d2 lub 6d dam mi cos więcej ,czy dla auto iso jest warto zmieniać sprzęt , jak się sprawdzają w tych aparatach te gotowe programy ,generalnie portret .
Chciałbym robić zdjęcia pełną klatka ,poprzedni aparat to canon 550 a wcześniej 350 i były fajne ale fakt zdjęcia z 1ds2 są lepsze dlatego pełna klatka , chyba ze jest jakiś inny aparat może 7d np. który da mi podobna jakość zdjęć ale z większymi udogodnieniami
sprawy filmowania czy zdjęć innych sa mniej istotne do tego kupiłem panasonica fz1000 taki z filmowanie w 4k i jestem z niego zadowolony , natomiast przy portretach dużo mu brakuje , dlatego używam lustrzanki
pozdrawiam
komor - Czw 01 Paź, 2015
Mayol napisał/a: | niby wszystko ok , ale. tak czuje ze chyba jak na moje możliwości zbyt profesjonalny |
Chyba zbyt przestarzały. To już jest muzeum.
Canon 6D ma znacznie lepszą matrycę niż Twój staruszek, a także lepszą niż 5D2. Jest to aparat z niższej półki, jego ergonomia jest mniej zawodowa niż 5D2, ale do spokojnej fotografii bez reporterki, do portretu i studia ja osobiście wolałbym 6D niż 5D2.
Co do AutoISO to mam i do moich zastosowań i tak nie używam, ale ja głównie pracuję ze światłem błyskowym, głównie manualnym i tam żadne AutoISO się nie nada. Jeśli robisz portrety przy świetle zastanym, to powinno być przydatne w trybie AV lub M.
Mayol - Czw 01 Paź, 2015
Rozumiem ze jakość obrazu będzie porównywalna czy może lepsza niż z 1ds2 ?
a ten program tematyczny" portret " ułatwia życie ? czy bez sensu
komor - Czw 01 Paź, 2015
Mayol napisał/a: | Rozumiem ze jakość obrazu będzie porównywalna czy może lepsza niż z 1ds2 ? |
Jakość obrazowania powinna być sporo lepsza od 1Ds II. Jeszcze raz powtórzę: to jest muzeum. Maksymalne ISO w tym modelu to (wg Wikipedii) 1600, dzisiaj każdy nawet amatorski aparat powinien przy tej czułości radzić sobie lepiej.
Mayol napisał/a: | a ten program tematyczny" portret " ułatwia życie ? czy bez sensu |
Nie używam programów tematycznych.
Wojmistrz - Czw 01 Paź, 2015
1Ds MkII na 5D MkII warto zmienić, aczkolwiek z własnego doświadczenia i wyboru kupił bym 6D na twoim miejscu.
|
|