|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - W świetle prawa
Olimpicgamer - Sob 03 Paź, 2015 Temat postu: W świetle prawa Czy funkcjonariusz policji ma prawo zabronić , lub zarekwirować aparat w momencie fotografowania zgromadzeń publicznych typu manifestacja.
Przykładowo gdy na zdjęciach pojawią się również służby mundurowe.
Jakim artykułem mogę się posłużyć jeżeli dojdzie do spotkania z takim funkcjonariuszem.
Wojmistrz - Sob 03 Paź, 2015
Prawnikiem nie jestem, ale to częste sytuacje na całym świecie. Zasadniczo nie ma prawa zarekwirować ci aparatu, w ostateczności nośnik jeśli miałby podejrzenia, że utrwaliłeś na nich przestępstwo, ale to chyba też bez nakazu się nie obejdzie. Co innego fotografowanie/filmowanie, a co innego jeszcze upublicznianie tego. Generalnie o prawie fotografowania takich imprez z udziałem mundurówki masz Prawo Autorskie artykuł 81.
komor - Sob 03 Paź, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Prawnikiem nie jestem, ale to częste sytuacje na całym świecie. |
Wszelkie porady muszą opierać się na naszym prawie krajowym. Doświadczenia ze świata nie mają u nas znaczenia. W Londynie przed Downing Street 10 widziałem jak dwóch policjantów skuwa gościa protestującego, a obok drugi spokojnie to nagrywał telefonem i trzeci policjant mu w tym nie przeszkadzał. U nas by tak łatwo nie było, jak można się czasem dowiedzieć z wiadomości tv.
Może MC się zlituje i coś napisze.
T.B. - Sob 03 Paź, 2015
W Polsce każdy może fotografować/filmować policjanta na służbie i może też opublikować taki materiał. Tyle teoria.
W praktyce "stróże prawa" i inne "wymiary sprawiedliwości" często robią co chcą, bo uważają, że to oni stanowią prawo - i często obywatel jest bezradny. Sąd ostatniej instancji (często jest to już druga instancja) może wydać najbardziej durny wyrok i nikt mu nie podskoczy. Tak, jak w piłce nożnej na przykład: wszyscy wiedzą i się zgadzają, że karny był podyktowany niesłusznie, ale nikt wyniku meczu nie zmieni.
maziek - Sob 03 Paź, 2015
Fotografowanie manifestacji czy ludzi w tej manifestacji?
ryszardo - Sob 03 Paź, 2015
maziek napisał/a: | Fotografowanie manifestacji czy ludzi w tej manifestacji? |
A to ma jakiekolwiek znaczenie?
Bo fotografować można chyba każdego (w przestrzeni publicznej). Inaczej z publikacją, ale za to przed faktem karać nie można.
maziek - Sob 03 Paź, 2015
Można fotografować, ale ostatnio fotografowanie manifestujących ludzi jest używane jako element ich zastraszania.
|
|