|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Materiał jako dyfuzor
Prim - Pon 05 Paź, 2015 Temat postu: Materiał jako dyfuzor Witajcie,
zastanawiam się jaki materiał - który można zakupić gdzieś na metry spełniłby dobrze rolę dyfuzora, np. aby zrobić sobie samemu wielki ekran rozpraszający 3mx3m.
Ostatnio widziałem jako modyfikator moskitierę, która miała dziurki przypominające plastry miodu.
Gdzie można zakupić taki materiał? Albo jakiego rodzaju mógłby on być?
Temat do naszych przemyśleń i różnych koncepcji.
arietiss - Pon 05 Paź, 2015
Bardzo dobre są jednorazowe kombinezony lakiernicze. Ale te raczej takich rozmiarów nie mają...
Wojmistrz - Pon 05 Paź, 2015
A ja wolę zasłony prysznicowe.
maziek - Pon 05 Paź, 2015
W Jysku mają prześcieradła po 13 zeta.
cybertoman - Sro 07 Paź, 2015
3x3? To ten Np. Moskitery kiepsko rozpraszaja za to duzo nie swiatla nie pochlaniaja. Przescieradla odwrotnie. A ten w sam raz.
FotoTomek - Pią 23 Paź, 2015
Jest taki wynalazek, jak agrowłóknina. Tania, lekka i sprzedawana w dużych kawałkach. Jedna warstwa raczej za dobry dyfuzor robić nie będzie, ale można poskładać w kilka warstw. W zależności od ilości warstw można sobie kontrolować stopień rozproszenia.
Wojmistrz - Pią 23 Paź, 2015
Agrowłóknina zabiera za dużo światła nawet na 1 warstwie, chyba że masz dostęp do jakiejś wyjątkowo cienkiej.
FotoTomek - Pon 26 Paź, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Agrowłóknina zabiera za dużo światła nawet na 1 warstwie, chyba że masz dostęp do jakiejś wyjątkowo cienkiej. |
Różne są agrowłókniny. Nie sądzę, żeby taka, jak na obrazku zabierała zbyt dużo światła.
Wojmistrz - Pon 26 Paź, 2015
A nie, faktycznie, taka nie, ale u mnie takiej nie ma dostępnej.
FotoTomek - Pon 26 Paź, 2015
Ja taką kupiłem w jakimś markecie budowlanym typy Leroy-Merlin. Podejrzewam, że w każdym innym też się znajdzie.
Wojmistrz - Pon 26 Paź, 2015
Może w Polsce
|
|