|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Sony a5000 artefakty na zdjęciach czy coś innego?
wjamka - Pon 05 Paź, 2015 Temat postu: Sony a5000 artefakty na zdjęciach czy coś innego? Cześć, Mam od pewnego czasu problem z moim pierwszym "lepszym" aparatem. Na plikach RAW i JPG pojawiają się kolorowe, w większości różowe paski pikseli, porównywałem kolejne zdjęcia i wygląda to na zawsze ten sam rząd pikseli. Problem pojawił się dwa miesiące temu po kontakcie z Sony i przywróceniu wszystkich ustawień w aparacie do fabrycznych problem się nie powtarzał aż do ostatniego tygodnia gdzie na 1400 zdjęć 8 zawiera taki błąd. Czego to może być wina i jeżeli aparatu to jak to reklamować u Sony? (aparat ma pół roku więc gwarancji jeszcze trochę zostało).
Tutaj przykładowe zdjęcie:
https://www.dropbox.com/s...SC7503.jpg?dl=0
komor - Pon 05 Paź, 2015
Może być to także problem z kartą pamięci. Żeby wykluczyć tę możliwość – robisz zdjęcia ciągle jedną kartą czy używasz kilku?
wjamka - Pon 05 Paź, 2015
Ciąglę robię jedną Sandiska (wystarcza mi bo ma 32GB pojemności) więc może być z tym problem. Popróbuję na drugiej karcie Sony i wtedy zobaczę co i jak. Chociaż chwilę może mi to zająć bo te artefakty pojawiają się stosunkowo rzadko.
[ Dodano: Nie 11 Paź, 2015 11:02 ]
Jeszcze wyłapałem jedną rzecz. Zdjęcia były robione tylko w RAW w trakcie wyjazdu żeby przejrzeć je na większym ekranie eksportowałem je przez apkę sony na iPada, RAW ma pasek, JPEG po eksporcie przez aparat nie ma go.
|
|