forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki w dłoń: Księżyc i trzy planety razem

goornik - Czw 08 Paź, 2015
Temat postu: Lornetki w dłoń: Księżyc i trzy planety razem
Ludzie, ludziska
Właśnie w tej chwili (08 września o 9:20) patrzę sobie Księzyc i Wenus podczas dnia. Na przemian gołym okiem i Nikonem 12x50SE.
Jutro o wschodzie Słońca mamy piękną koniukcję: Księżyc w otoczeniu Wenus, Marsa Jowisza i gwiazdy Regulus - lornety w dłoń!

komor - Czw 08 Paź, 2015

Nadajesz z przyszłości! U mnie jest dopiero 9:25 jak to czytam. :) Chyba że jesteś w innej strefie czasowej. U mnie niestety okna na wschód i teraz widzę tylko poranne słońce.

Nadaje z naszej czasoprzestrzeni, bez efektów relatywistyczynych - literówka, miało być 9:20. A ja w "robocie" siedzę na najwyższym piętrze i mam okna na południe: czysto prawie aż po horyzont... :)

Wskazówka --> jasnej Wenus szukamy dziś (teraz...) kilka stopni na lewo od Księżyca

TomPL2 - Czw 08 Paź, 2015

Tak było o 6:30 (czasu lokalnego na Warmii :) ) - Wenus goni Księżyc, czy dogoni?

Pięknie!
Ja jutro o świcie poluję na cały kwintet!

Volver - Czw 08 Paź, 2015

Nadawał raczej z PRZESZŁOŚCI, bo dzisiaj nie jest już wrzesień...chyba, że mi się coś podziało. Aż taką czarną dziurą Kraków nie jest, hmmm.... :razz:
komor - Czw 08 Paź, 2015

Volver, masz słuszną rację. :) Też nie zauważyłem, że już nie wrzesień. :) Człowiek ani się obróci, to już Sylwester i znowu licznik się przekręca… :)
goornik - Pią 09 Paź, 2015

Kto rano wstaje, ten ma koniunkcję jak na dłoni.
Zrobione Fuji X-E2 z Nikkorem 50-135/3,5.

TomPL2 - Pią 09 Paź, 2015

No pięknie :)
Ja patrzyłem po 6-tej, gwiazd już prawie nie było widać, tylko planety i Regulus (i Syriusz na południu) i też fajny widok, gołym okiem. Tylko mój kompakt strasznie szumi, ale...