forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Wielkość odbitek

kudlaty00 - Czw 08 Paź, 2015
Temat postu: Wielkość odbitek
Witam

Zadano mi pytanie - jak dużą odbitkę zdjęcia mogą sobie wywołać ze zdjęć, które wykonałem Canonem 60D

Z tego co poczytałem aby mieć zadowalającą jakość maks to 45 x 30 - myle się czy to maks co z tego będzie?

Przy okazji zapytam bo widziałem ofertę zdjęć w rozmiarze 62 x 93 i jak ma się to do tego co Emp.. napisał :

• Rozdzielczość drukowania: 2880ppi
• Matryca aparatu: min. 5,6 Mpix
• Minimalna rozdzielczość zdjęcia: ok. 2000x2800 pix przy 75 DPI
• Optymalna rozdzielczość zdjęcia: 200 DPI

Pytam bo nie chcę klientów w błąd wprowadzić.

matys - Czw 08 Paź, 2015

Wszystko zależy w jakiej rozdzielczości będziesz drukował. Jeśli to będzie 200dpi to wyjdzie w zaokrągleniu 62x43cm

Z resztą sam sobie możesz łatwo policzyć.
http://www.hdri.at/dpirechner/dpirechner_en.htm

Kalkulator działa w dwie strony.
Pierwsza, obliczy Ci jaką rozdzielczość musisz mieć w aparacie żeby uzyskać wprowadzony rozmiar zdjęcia.
Druga, obliczy rozmiar zdjęcia przy podanym DPI i rozdzielczości twojego aparatu(co Cię teraz interesuje).

kudlaty00 - Czw 08 Paź, 2015

Dzięki właśnie tego szukałem :)
Wojmistrz - Czw 08 Paź, 2015

W sumie rozdzielczość drukarki ma się nijak do rozdzielczości druku. Rozdzielczość drukarki daje informację ile kropli tuszu może wypluć z siebie dysza, które to muszą zostać z sobą zmieszane by powstał twój obraz. Jeśli drukujesz w np 300DPI a drukarka ma 2880PPI to znaczy, że na jeden punkt obrazu użyje średnio 9.6 kropki, a to odbija się bezpośrednio na gładkości przejść pomiędzy kolorami. Czym więcej kropek może użyć, tym płynniejsze przejście może wydrukować, ale czym mniejsza rozdzielczość drukowanego obrazu, tym mniej detali...
szlicnykotek - Pią 09 Paź, 2015

Najlepiej kupić monitor hidpi, wtedy wystarczy podejrzeć, nie trzeba nic liczyć
... ale
z matrycy 16 mpx miałem niezłe odbitki na A3, robiłem próbki na a2 i wyglądałoby to bardzo słabo...
ale to wszystko zależy od ekspozycji, na ścianę w jakimś większym pokoju takie A2 mogłoby być
na dobrze oświetloną witrynę absolutnie odpada

Wojmistrz - Pią 09 Paź, 2015

Czym większy wydruk tym dla dalszej odległości od oglądające jest przeznaczony. 10 lat temu nie było matryc 200mpx, a wydruki wyglądały dobrze.