forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon d600 czy d610

ojgla - Pią 09 Paź, 2015
Temat postu: nikon d600 czy d610
Siemka
szykuję się do zakupu pierwszej pełnej klaty, ale kasy nie starczy na nic wyżej niż d600 lub d610. moje pytanie jest, jaka jest faktyczna różnica miedzy tymi dwom body? z tego co wyczytałam, to lista poprawek nie jest długa:prędkości zdjęć seryjnych - 6 kl/s i cichy tryb seryjny - 3 kl/s oraz lepsze działanie automatycznego balansu bieli. Te pół klatki na sekundę nie jest dla mnie aż tak ważne, żeby do niego dopłacać.
Podobno jednak "producent tego oficjalnie nie podaje, ale po cichu mówi się, że podstawową zmianą w D610 jest ulepszenie mechanizmów w aparacie, które w starszym modelu mogły powodować brudzenie matrycy."
czy faktycznie taka wada była powszechna w d600? czy została usunięta w d610?
co sądzicie?

szlicnykotek - Pią 09 Paź, 2015

Wygląda na to, że to lepiej 610 bo to poprawiony 600,
a może Canon 6d - podobno kobiety wolą Canona.

matys - Pią 09 Paź, 2015

Gdybym stał dzisiaj przed wyborem budżetowej pełnej klatki to kupił bym Canona 6D, moim zdaniem matryca i AF w 6D bije na głowe d600 i d610(ps. posiadam nikona). Inna sprawa jak już posiadasz jakiś osprzęt do nikona(obiektywy,lampy itp)....
Wojmistrz - Sob 10 Paź, 2015

Jak najbardziej wybierz D610.
Dlaczego ojgla mieszacie proponując 6D. Mam 6D i czasem chciałbym D610, a czasem cieszy mnie mój wybór, bo żaden z nich nie jest idealny. Osobiście gdybym stał przed wyborem "takiego" Nikona FF, brał bym pod uwagę także D750.

szlicnykotek - Sob 10 Paź, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Jak najbardziej wybierz D610.
Dlaczego ojgla mieszacie proponując 6D. Mam 6D i czasem chciałbym D610, a czasem cieszy mnie mój wybór, bo żaden z nich nie jest idealny. Osobiście gdybym stał przed wyborem "takiego" Nikona FF, brał bym pod uwagę także D750.

Nie mieszamy tylko sugerujemy szersze spojrzenie na "problem".

moronica - Sob 10 Paź, 2015

szlicnykotek, co maja seksistowskie uwagi wspolnego z szerszym spojrzeniem?
szlicnykotek - Sob 10 Paź, 2015

Seksistowskie byłoby może gdybym napisał: "ładne masz bąbelki", ale nie napiszę.

Jeśli nie jest w żadnym z systemów, to dlaczego miałaby nie pomyśleć nad najstraszliwszym konkurentem Nikona, chociaż jeszcze jest Sony i nie byłby to zły kierunek, nimi również da się robić dobre zdjęcia,
a wiosną pojawi się Pentax, również bardzo interesujący potencjalny wybór.

ojgla - Nie 11 Paź, 2015

Dzięki za wszystkie uwagi. Niestety jest tak, że faktycznie do nikona mam już trochę, nie dużo może, ale zawsze. Szkoda bo przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

no ale i tak pozostane przy nikonie jednak i wygrywa d610!
mam nadzieję, że niedługo będę prosić o porady w sprawie obiektywów.
dzięki i buźki!

beata_k - Nie 11 Paź, 2015

szlicnykotek napisał/a:
Jeśli nie jest w żadnym z systemów, to dlaczego miałaby nie pomyśleć nad najstraszliwszym konkurentem Nikona

najstraszliwszym :shock: skoro taki straszny to lepiej o nim nie myśleć :razz:

WojciechW - Nie 11 Paź, 2015

A więc aby do wiosny.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS A jak się to "coś" już pojawi to może dobrze będzie poczekać na jakiś test.
I może będzie aż tak dobre,że 5Ds R i A7II r znaacznie potanieją?

Wojmistrz - Nie 11 Paź, 2015

ojgla napisał/a:
Szkoda bo przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.
Nie ma co przesadzać z tym ISO. Nikon świetnie rekompensuje to możliwością wyciągania z cieni i usuwaniu przepaleń, o ile rejestrujesz w formacie RAW, a jakość AF w 6D opiera się głównie o punkt centralny. Naprawdę te puszki są na podobnym poziomie.

ojgla napisał/a:
przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

pod względem af nikona niestety lepszy, gdyby nie środkowy w 6d to nalezałby on do tego samego segmentu co af 5d i 5d2 a to już lekka porażka. Pod wzgledem szumu jest dość subtelna różnica na korzyść canona ale gdy zaczyna się wyciagać z cieni nikon wygrywa zdecydowanie. Gdy zaczniesz w rawie bawić się suwakami, jednak materiał z nikona jest bardziej elastyczny.

ojgla - Nie 11 Paź, 2015

beata_k napisał/a:
ojgla napisał/a:
przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

pod względem af nikona niestety lepszy, gdyby nie środkowy w 6d to nalezałby on do tego samego segmentu co af 5d i 5d2 a to już lekka porażka. Pod wzgledem szumu jest dość subtelna różnica na korzyść canona ale gdy zaczyna się wyciagać z cieni nikon wygrywa zdecydowanie. Gdy zaczniesz w rawie bawić się suwakami, jednak materiał z nikona jest bardziej elastyczny.

A no to pocieszasz mnie trochę. Jak robie cos sensownego to zawsze w rawach;)Z tego porównania (duzo wiecej nie widzialam) wynika, że ta roznica w iso jest naprawde spora. + canon duzo lepiej sobie radzil z lapaniem ostrosci w marnym swietle (nikon d6000, ktorego do tej pory najczesciej uzywalam faktycznie ma z tym problem). W dobrych warunkach oswietleniowych af nikona smigal bez zarzutu.

Wojmistrz - Nie 11 Paź, 2015

ojgla, no proszę cię, nie patrz na takie testy w internecie. Twój wybór D610, to bardzo dobry wybór i nie powinnaś sobie mieszać, że "bo 6D ma ...". Jako użytkownik określę to tak. Mam 6D i mam obiektywy pod Canona, bo jestem w tym systemie od dawna, ale jeśli miał bym D610 i miej więcej takie same szkła, byłbym równie zadowolony i szczęśliwy. Trochę inny wymiar ma "wojna" na poziomie puszek APS-C, ale pełnoklatkowce to naprawdę inny świat.

matys napisał/a:
Gdybym stał dzisiaj przed wyborem budżetowej pełnej klatki to kupił bym Canona 6D, moim zdaniem matryca i AF w 6D bije na głowe d600 i d610(ps. posiadam nikona). Inna sprawa jak już posiadasz jakiś osprzęt do nikona(obiektywy,lampy itp)....

a ja mam canona ale robiłam już kilka reportaży nikonem d600, no i niestety nikon lepszy.
Zarówno pod względem af, jak i późniejszego materiału w obróbce przy wyzszym iso.
Jak się dowiedziałam z DxO właśnie ze wzgledu na DR, bo materiał rzeczywiście jest bardziej elastyczny pod względem wyciągania z cieni jak i zabawy z krzywymi czy przesuwaniem ekspozycji.
Może to tak jest, że chwalimy to czego nie mamy ale z 6D nie dało się tyle wyciągnąć a jak już to wyłaził straszny szum, szczególnie jak sie niedoświetliło w cięższych warunkach nawet o 1ev.

ojgla - Wto 20 Paź, 2015

D610 właśnie wylądował, jak tylko bateria się naładuje, to śmigamy:)
Wojmistrz - Wto 20 Paź, 2015

Brawo!
szlicnykotek - Sro 21 Paź, 2015

no nie wiem.. lepszy byłby Canon :mrgreen:
vulkanwawa - Sob 31 Paź, 2015

matys napisał/a:
... moim zdaniem matryca i AF w 6D bije na głowę d600 i d610(ps. posiadam nikona).....

...nie żartuj i wątpię czy w ogóle posiadasz Nikona, ogólnie AF w obu puszkach jest porównywalny.
Za to matryca zdecydowanie lepsza w D600/610 zdajesz sobie sprawę że D600 ma od 6D lepsze parametry a DR ma lepszy aż o 2EV LINK to co można zrobić np. w postprodukcji to rewelacja.
Poza tym Nikon ma już wbudowaną lampę błyskową.

na DxO Nikon D600 jest obecnie na miejscu 6 a Canon 6D na ... 41 nawet matryce APS-C deklasują Canona 6D
LINK

ojglaGratuluję bardzo dobrego wyboru.

Wojmistrz - Sob 31 Paź, 2015

vulkanwawa napisał/a:
na DxO Nikon D600 jest obecnie na miejscu 6 a Canon 6D na ... 41 nawet matryce APS-C deklasują Canona 6D
No, no, porównajmy 6D i D6x0 na wysokich ISO, np ISO 25600...
Patrząc całościowo AF w 6D jest do bani, ale jeśli ktoś (np ja), opiera się zazwyczaj na centralnym punkcie, to znajdź aparat z lepszym AF... i jak tam? Znalazłeś? Nie ma? No cóż, jakie to smutne.

matys - Nie 01 Lis, 2015

vulkanwawa, tak się składa, że posiadam d7100.
https://www.flickr.com/photos/m_widulinski/

Samym DxO człowiek nie żyje. U nich jest tak, że im bardziej upakowana matryca, tym wyżej(zazwyczaj) w rankingu i tak już jest. Taką mają metodę pomiaru i tak to jakoś wychodzi.

Co do D610 i 6D to wystarczy poczytać opinie, fora itd.. i która puszka ma już opinie kultowej ? No przecież nie D610. Każdy wie, że 6D jest jedną z najlepszych puszek, jakie wypuścił Canon w swojej historii.

vulkanwawa - Nie 01 Lis, 2015

matys napisał/a:
vulkanwawa, tak się składa, że posiadam d7100.
https://www.flickr.com/photos/m_widulinski/

Samym DxO człowiek nie żyje. U nich jest tak, że im bardziej upakowana matryca, tym wyżej(zazwyczaj) w rankingu i tak już jest. Taką mają metodę pomiaru i tak to jakoś wychodzi.

Co do D610 i 6D to wystarczy poczytać opinie, fora itd.. i która puszka ma już opinie kultowej ? No przecież nie D610. Każdy wie, że 6D jest jedną z najlepszych puszek, jakie wypuścił Canon w swojej historii.

...może 6D dla Canoniarzy jest kultowa ale na forach
My mówimy tu o namacalnej i sprawdzonej side by side jakości obrazka i AF.

Ok nie samym DxO człowiek nie żyje więc
test AF pomiędzy 6D a D600 TUTAJ porównywalna celność ale pod światło 6D poległ

jakość obrazka
TUTAJ
jpg lepszy w 6D ale bez podniecania, zrobił to kosztem utraty szczegółów wieć takie rzeczy to i postprocesie można uzyskać na Nikonie TUTAJ

W RAW poziom szumu taki sam w obu puszkach TUTAJ

D6 i D600/610 to bardzo dobre i porównywalne body więc pisanie że któraś z nich ma lepszy o wiele lepszy AF czy jakość obrazka to oznacza tylko typowe trolowanie.
Największą jednak przewagą o której nie można zapomnieć to to że Nikona ma jednak lepszy DR i ma już wbudowaną lampę błyskową a to dosyć ważne.

matys - Nie 01 Lis, 2015

No widzisz. Z tego filmiku można wywnioskować coś zupełnie innego:
https://www.youtube.com/watch?v=Q9HlxWqcG5Y
Z wyłączoną dobiegaczką D600 po prostu nie ostrzy w słabym oświetleniu. Oglądaj od 9:20

dcs - Pon 02 Lis, 2015

matys, z jaką dobiegaczką?
Wojmistrz - Pon 02 Lis, 2015

Rozumiem, że teraz będziemy mieć 10 stron udowadniania wyższości Nikona nad Canonem i odwrotnie... pogratulować!
dcs - Pon 02 Lis, 2015

https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=673 do 11:23
to mógł włączyć beeper'a w 6D https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=731 :wink:

https://www.youtube.com/w...youtu.be&t=1387
"1-2 stops" :lol:

D610
6D

Canon EOS 6D
Szumy
"W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na wyższe czułości. Teoretycznie testowany aparat pozwala wyłączyć odszumianie wysokich czułości. Widać jednak, że przy ISO 800 następuje załamanie przebiegu, a ponadto wartości poszczególnych składowych szumu przyjmują bardzo zbliżone wartości. To wskazuje, że przy tworzeniu JPEG-ów nawet z wyłączonym odszumianiem aparat jednak poddaje je procesowi odszumiania. Szkoda. Mówiąc szczerze, nie lubimy być traktowani jak idioci. Skoro chcemy mieć odszumianie wyłączone i taką opcję wybieramy w Menu aparatu, to widocznie robimy to świadomie. Producent uznaje jednak, że nie wiemy co robimy (czyli nie do końca odpowiadamy za swoje czyny) i robi to za nas..." http://www.optyczne.pl/20...razu_w_RAW.html

Gdzie jest ustawiona ostrość?
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=1477
W D600 na roślinki w pierwszym planie, a w 6D na kamień.

https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=1505
-artefakty są też na białej linii w lewym dolnym rogu ujęcia z 6D :wink:
więc i we wskazanym miejscu na ujęciu jakby pokazać obraz z 6D by były...

busz - Pon 02 Lis, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Patrząc całościowo AF w 6D jest do bani, ale jeśli ktoś (np ja), opiera się zazwyczaj na centralnym punkcie, to znajdź aparat z lepszym AF... i jak tam? Znalazłeś? Nie ma? No cóż, jakie to smutne.
Ja bym zasugerował D750? Dla mnie główną zaletą jest AF do f/8 co sprawia, że lepiej działa z ciemnymi szkłami (150-600 itp.).
matys - Pon 02 Lis, 2015

dcs, takie światełko wbudowane w puszkę :mrgreen: zapala się automatycznie jak jest ciemno, co by AF miał łatwiej :D ten Pan na filmiku pokazuje o co chodzi, nie oglądałeś ze zrozumieniem :mrgreen: