|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Kłopot z autofocusem w Pentax K-r
lik - Nie 11 Paź, 2015 Temat postu: Kłopot z autofocusem w Pentax K-r Witam
Pół roku temu kupiłem używanego pentaxa K-r z kitem 18-55mm. Wszystko było fajnie, ale zachciało mi się dokupić do niego stałki DA 50 mm f/1.8. Po założeniu tego obiektywu na przesłonie 1.8 do 5,6 autofocus na dalszych odległościach nie łapie ostrości (5m-20m) - wszystkie zdjecia nieostre. Na bliższych kadrach jest ok. Mam pytanie: czy nie umiem fotografowac i mam zamykac przeslone do 7.1 czy cos jest nie tak z autofokusem (FF/BF), bądź K-r tak juz po prostu ma nieprecyzyjny autofokus. Prosze o wyrpzumialosc jesli to lamerskie pytanie.
WojciechW - Nie 11 Paź, 2015
Jeżeli obiektyw jest na gwarancji to powinieneś reklamować. Jeżeli nie to też powinieneś skontaktować się z serwisem Pentaxa, który powinien sprawdzić działanie sprzętu bez opłat. Oczywiście przy fotografowaniu z dalszej odległości na mocno otwartej przesłonie jest trudniej, m.in. ze względu na małą GO, a wg. tutejszych testów Pentax X-r ostrzy nie za bardzo precyzyjnie, ale to co opisujesz wygląda na jakiś defekt obiektywu.
Akurat nie używałem 50/1.8, bo w dużym stopniu zastępuje mi go Sigma 2.8/50 makro. Tego typu problemów jak twoje nie miałem z żadnym z obiektywów na dwu lustrzankach Pentaxa K20d i KS1, aczkolwiek pojedyncze nietrafienia ostrości zdarzały mi się przy intensywnym fotografowaniu na Sigmach i Tamronach na k20d.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
lik - Nie 11 Paź, 2015
Dzieki za szybka odpowiedz. Pozyczylem od kumpla DA 35 mm 2.4 i bylo podobnie czyli duzo fotek na dalsza odleglosc z otwarta przeslona bylo nieostrych. Prawdopodobnie cos z autofokusem w body jest. Moze jakis uzytkownik K-r by cos jeszcze doradzil?
szlicnykotek - Pon 12 Paź, 2015
można doradzić tylko serwis w takiej sytuacji...
ale możesz rzucić okiem na to:
http://ricehigh.blogspot....adjustment.html
lik - Pon 12 Paź, 2015
Dzieki wielkie. Pobawie się tym Debug Mode'em. Może to pomoże. Pozdrawiam
Lucas1981r - Pon 12 Paź, 2015
a tu pytales? -> pentax.org.pl
lik - Pon 12 Paź, 2015
Moderator/admin pentax.org.pl chyba gdzies wyjechal, bo od trzech dni nie moze mi konta aktywaowac
Lucas1981r - Pon 19 Paź, 2015
Dziwne - znajomy ostatnio zakladal i wszytsko okey - moze link aktywacyjny poczta CI wrzucila do SPAM'u
mich@l - Pon 19 Paź, 2015
mi aktywował po jakiś dwóch tygodniach od rejestracji
szlicnykotek - Sro 21 Paź, 2015
nie oczekuj zbyt wiele od forum Pentaxa, chyba że szukasz dobrego przepisu na leczo
|
|